Na polju naletel na več kot 950.000 evrov vredne zlatnike

Lani septembra je britanski ptičar, ki se je ustavil na robu kmečkega polja, da bi opazoval brenčavca in par srak, naletel na 2000 let stare keltske kovance v vrednosti približno 845.000 britanskih funtov oziroma nekaj več kot 952.000 evrov.
Fotografija: Kovanci so vredni približno 845.000 funtov. FOTO: Antiquities Authority
Odpri galerijo
Kovanci so vredni približno 845.000 funtov. FOTO: Antiquities Authority

Kot je prvi je o tem poročal Julian Evan-Hart iz revije Treasure Hunting, je neimenovani opazovalec ptic, ki je tudi amaterski lovec na zaklade, na polju na vzhodnem angleškem podeželju odkril približno 1300 zlatnikov. Kovance so znanstveniki uvrstili v obdobje med leti 40 in 50 našega štetja. Gre za največje odkritje keltskih kovancev iz železne dobe, najdene v Združenem kraljestvu od leta 2008, ko je avtomehanik v Suffolku izkopal 850 starodavnih staterjev oziroma ročno izdelanega denarja.
 
»Videl sem bleščanje zlata in ugotovil, da gre za čudovit keltski zlatnik, zaradi česar sem obnemel v velikem šoku,« je ptičar dejal za Treasure Hunting, povzema Daily Mail. »Nato sem opazil drugi kovanec dva metra stran in odhitel domov po svoj detektor kovin.«


Po vrnitvi je moški ugotovil, da njegov detektor daje močan signal – zanesljiv znak, da se je več kovancev nahajalo pod površjem. Kopal je približno 18 centimetrov v globino in izvlekel bakreno posodo, polno zlatih kovancev iz obdobja, ko je keltska kraljica Boudicca vodila velik upor proti Rimljanom.»Moral sem se usesti, da sem lahko zadihal,« pojasnjuje amaterski lovec na zaklade. »Prišel sem samo na sprehod in našel keltski zaklad.«
 
Ko je moški premagal prvotni šok, je napolnil dve veliki nakupovalni vrečki z zlatniki in se vrnil domov. Nato je nemudoma stopil v stik z lokalnimi oblastmi, da bi prijavil najdbo. Če strokovnjaki odkritje ocenijo kot zaklad, ga bo moral najditelj predati muzeju, v zameno pa dobil tolažilno nagrado. Trenutne smernice zaklad opredeljujejo zelo površno, a kot poroča Guardian, si vlada Združenega kraljestva prizadeva razširiti te parametre, da bi bolje zaščitila predmete nacionalne dediščine države.
 
»Kovanci znatno prispevajo k našemu akademskemu numizmatičnemu znanju in bodo v prihodnjem letu [2021] nedvomno predmet številnih ocen,« je povedal Jules Evan-Hart, urednik revije Treasure Hunting, v izjavi, ki jo je objavil New York Post.

Kraljica bojevnica

 
FOTO: Treasure Hunting / Facebook
FOTO: Treasure Hunting / Facebook
Boudicca, ki je bila v britanski zgodovini izjemna osebnost, je bila starodavna kraljica bojevnica, ki se je po smrti moža leta 60 našega štetja uprla Rimljanom. Prasutagus – kralj Iceni, plemena s sedežem v današnjem Norfolku – ni imel moškega dediča, zato je polovico svojega premoženja zapustil hčeram, drugo polovico pa Neronu v upanju, da bo rimski cesar zaščitil svojo družino. Žal so bila Prasutagova prizadevanja zaman.

Rimljani so njegovo zemljo zavzeli in oropali, poleg tega pa posilili njegove hčere in javno pretepli njegovo vdovo. Besna, Boudicca je dvignila krvavi upor po vsej Vzhodni Angliji; rimski zgodovinar Tacit je kasneje zapisal, da so njene sile med napadi na tri ločena naselja pobile približno 70.000 Rimljanov in prorimskih Britancev.
 
Kljub tem zgodnjim zmagam je Boudiccina vojska na koncu omagala. Manjša rimska sila je v zadnji bitki na neznani lokaciji premagala upornike, pobila okoli 80.000 Britancev, medtem ko je izgubila le 400 ljudi, kot je Richard Hingley leta 2019 zapisal za National Geographic.


 
Boudicini ljudje, Iceni, so v času politične prisile, suše ali naravne katastrofe, kovance morda uporabljali kot zavetne daritve, je leta 2009 za Independent zapisal David Keys.
 
Arheologinja Anna Booth je v pogovoru za BBC News leta 2019 dejala, da je Boudiccina vstaja zaznamovala razburkan čas v regiji, zato je marsikdo morda kopičil kovance. Po poročanju Independenta je v enem večjih verskih središč pleme pokopalo več kot 60 kilogramov zlatega in srebrnega nakita.
 
Kovanci iz železne dobe so med več kot 47.000 arheološkimi odkritji v Angliji in Walesu letos, piše v izjavi, ki jo je objavil Britanski muzej. Uradniki so poročali, da so omejitve za zajezitev virusa covid-19, privedle do povečanja števila najdb. Med temi so bili tudi zlati kovanci z začetnicami prvih treh žena Henryja VIII, redki saški denar in bakrena rimska oprema za pohištvo.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike