Mlada zakonca na plaži naletela na najdbo, vredno več kot 650.000 evrov

Romantični sprehod po obali je mlademu paru spremenil življenje. Naletela sta na najdbo, vredno več kot 650.000 evrov.
Fotografija: FOTO: AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD 
Odpri galerijo
FOTO: AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD 

Kot poroča Yahoo News Australia, sta 31-letni Veera Juengboon in njegova 26-letna žena Monruedee Juengboon odpotovala v provinco Phuket na Tajskem z namenom, da bi obiskala prijatelja. Ko sta se sprehajala po tamkajšnji plaži, sta naletela na nenavadno najdbo; rumenkasto gmoto, ki je bila prekrita s smetmi.

FOTO: Viral Press/Australscope
FOTO: Viral Press/Australscope
Veera Juengboon, ki z navdušenjem spremlja dokumentarne oddaje, je z zanimanjem opazoval gmoto. Takoj ga je spomnila na nekaj, kar je v eni takih oddaj že videl – na ambro, ki je precej dragocena, uporablja pa se v industriji parfumov.

Gre za trdno, voskasto, vnetljivo snov, ki je znana po svojevrstnem sladkastem vonju. Nastaja v prebavnem sistemu kita glavača. Na tak način namreč njihovi žolčni kanali omogočijo prehod velikih ali ostrih predmetov, ki jih kiti pomotoma pojedo.

V preteklosti je bila ambra pomembna sestavina parfumov, saj se je uporabljala kot stabilizator. Parfumom je omogočala, da so dlje časa ohranjali svojo izvirno aromo.


Ker sta zakonca slutila, da gre za dragoceno odkritje, sta 15-kilogramsko snov odnesla s seboj v hotelsko sobo in jo začela pregledovati. Juengboon je vžigalnik približal majhnemu delu mase, ki se je posledično stopil. S tem je potrdil, da gre res za omenjeno snov.

FOTO: Viral Press/Australscope
FOTO: Viral Press/Australscope
Kasneje je par na družbenih omrežjih začel iskati ljudi, ki bi bili pripravljeni maso odkupiti. Ocenjena vrednost 15-kilogramske mase ambre znaša približno 653.000 evrov.

Na ponudbo se je odzvala ena oseba, ki je bila pripravljena odkupiti najdeno snov, vendar sta se zakonca premislila in odločila, da jo bosta za zdaj raje zadržala zase. Razlog ni znan. 

Več iz rubrike