Kdaj bodo nepremičnine na voljo po normalni ceni?

Število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb je bilo lani največje od časov pred krizo nepremičninskega trga leta 2008.
Fotografija: Kdaj bodo nepremičnine cenovno bolj dostopne? Foto: Jože Suhadolnik/DELO
Odpri galerijo
Kdaj bodo nepremičnine cenovno bolj dostopne? Foto: Jože Suhadolnik/DELO

Slovenski nepremičninski trg sta leta 2021 zaznamovala rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin in rekordno število transakcij z zemljišči za gradnjo stanovanjskih stavb, ugotavlja geodetska uprava.

image_alt
Se izplača oddajati apartma na Hrvaškem?

Pospešena stanovanjska gradbena ekspanzija na vseh območjih Slovenije

Kot so navedli v nedavnem poročilu za leto 2021, se je število kupoprodaj stanovanj in vseh vrst stanovanjskih hiš v primerjavi z letom 2020 povečalo za okoli 20 odstotkov. To gre pripisat predvsem rekordni prodaji stanovanjskih hiš. V drugem pandemičnem letu se je namreč močno povečalo povpraševanje po hišah izven urbanih središč, čemur so botrovale predvsem visoke cene stanovanj v mestih in želja po spremembi bivalnega okolja med pandemijo.  

Število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb (večstanovanjskih stavb in stanovanjskih hiš) je bilo največje od časov pred krizo nepremičninskega trga leta 2008, so zapisali v poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2021.

Dodatni pritisk na rast cen nepremičnin povzroča tudi rast gradbenih stroškov. Foto: Tadej Regent/Delo
Dodatni pritisk na rast cen nepremičnin povzroča tudi rast gradbenih stroškov. Foto: Tadej Regent/Delo

V primerjavi z letom 2020 je bilo število prodaj zemljišč za gradnjo hiš večje kar za okoli 45 odstotkov. Pri tem se je najbolj povečalo na gorenjskem turističnem območju, v južni okolici Ljubljane in v Celju.

Geodetska uprava ocenjuje, da rekordno število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb napoveduje pospešeno stanovanjsko gradbeno ekspanzijo, ki je bila v zadnjih treh letih značilna predvsem za glavno mesto, tudi na ostalih območjih države.

image_alt
Nič več poceni denar. Posojila bodo dražja

Največjo rast cen zabeležili v Celju

V večstanovanjskih stavbah so se lani cene zvišale za 15 odstotkov, medtem ko je bila rast cen stanovanjskih hiš za dve odstotni točki nižja. Cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb so se zvišale za 12 odstotkov.

Na rekordno rast cen stanovanjskih nepremičnin v letu 2021 je v največji meri vplivala rast cen stanovanj v večjih mestih, z izjemo Kopra, kjer je bila rast cen podpovprečna oziroma so cene stanovanj zrasle »le« za okoli 12 odstotkov.

Po oceni geodetske uprave je imelo lani med večjimi mesti največjo rast cen stanovanj Celje, kjer so cene zrasle kar za dobrih 20 odstotkov, v Kranju, Mariboru in Ljubljani pa je bila rast cen nižja za dve do tri odstotne točke.

Visoko rast cen strokovnjaki pripisujejo dejstvu, da je povpraševanje preseglo ponudbo. Veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah, predvsem za naložbene nakupe, še vedno najbolj spodbujajo nizke obrestne mere in dostopnost kreditov, kar se bo po napovedih Evropske centralne banke kmalu spremenilo.

Dodatni pritisk na rast cen nepremičnin povzroča tudi rast gradbenih stroškov zaradi pandemije in vojne v Ukrajini.

image_alt
Nepredstavljiva rast cen na evropskem nepremičninskem trgu

Najprej bodo padle cene precenjenih starejših rabljenih stanovanj

Čeprav se po nekaterih podatkih rast cen nadaljuje po vsej državi, se v glavnem mestu vendarle kažejo prvi znaki umirjanja rasti cen. Kot ugotavlja poročilo, se glede na doseženo raven cen in obseg novogradnje v glavnem mestu vse bolj približujemo vrhu nepremičninskega cikla, ko bo tržna ponudba presegla plačilno sposobno povpraševanje in se bo prodaja stanovanjskih nepremičnin ustavila.

Strokovnjaki pričakujejo, da bo napovedan dvig obrestnih mer povzročil upad povpraševanja, medtem ko obrata cen nepremičnin sicer za zdaj ne pričakujejo, vsaj dokler ne bo ponudba novih stanovanj v največjih mestih presegla povpraševanja.

Glede na premajhno ponudbo novogradenj je sicer pričakovati, da bodo najprej padle cene starejših rabljenih stanovanj, ki so trenutno najbolj precenjena, še ugotavlja geodetska uprava.

Vir: GURS

image_alt
V ZDA cene nepremičnin strmo padajo. Bo tako tudi pri nas?

Več iz rubrike