V ZDA cene nepremičnin strmo padajo. Bo tako tudi pri nas?

Prodaja novih stanovanj v ZDA je pravkar padla na najnižje vrednosti iz obdobja pandemije. Običajno nas ameriški trend slej ko prej doseže. Kaj nas čaka?
Fotografija: Pred enim letom je bilo 25 % prodaje novih stanovanj po ceni pod 300.000 dolarjev. Aprila letos je bilo le 10 % prodaj novih stanovanj pod 300.000dolarjev. Ne čudi, da se je veliko kupcev, ki rabijo streho nad glavo, vseeno odločilo počakati z nakupom. Zaradi tega se je dinamika na nepremičninskem trgu začela ohlajati, normalizirati. Foto: Pexels
Odpri galerijo
Pred enim letom je bilo 25 % prodaje novih stanovanj po ceni pod 300.000 dolarjev. Aprila letos je bilo le 10 % prodaj novih stanovanj pod 300.000dolarjev. Ne čudi, da se je veliko kupcev, ki rabijo streho nad glavo, vseeno odločilo počakati z nakupom. Zaradi tega se je dinamika na nepremičninskem trgu začela ohlajati, normalizirati. Foto: Pexels

Prodaja novih stanovanj v ZDA je aprila upadla na najpočasnejšo stopnjo v zadnjih dveh letih, saj je povpraševanje potencialnih kupcev nepremičnin  trčilo na dve ključni novi oviri: - hitro rastoče hipotekarne obrestne mere in - (pre)visoke prodajne cene nepremičnin.

V tem trenutku v ZDA beležijo skoraj 17-odstotno upočasnitev prodaje nepremičnin, in je zdaj na ravni kot je bila aprila 2020, ko se je zgodil zlom gospodarstva zaradi koronavirusa in razširjenih omejitev ter pandemskih ukrepov ter lockdowna.

Trenutno dogajanje na nepremičninskem trgu nakazuje prvi  znak konca nakupovalne in investicijske blaznosti, vezane na nepremičnine. Stanovanjski trg, ki je bil sicer izjemno spodbujen skozi celotno pandemijo, zdaj že hitro izgublja svoj zagon.

Prodaja se je začela umirjati leta 2021, ko so se Američani borili proti najhitrejši rasti cen stanovanj v zadnjih desetletjih. Dvig cen je bil močan do leta 2022, a v letošnjem letu kot kaže bo vendarle situacija bolj naklonjena kupcem in manj prodajalcem. Ob taki rasti cen si marsikdo ni več mogel privoščiti stanovanja, ali pa ga je kupil po nerealni ceni, katero so oblikovale ekstravagantne okoliščine kot so poceni posojila zaradi negativne obrestne mere in ukrepi politik v času pandemije.

Konec desetletja visokih obrestnih mer, konec poceni posojil

Visoke obrestne mere so povzročile tudi pritisk na zniževanje povpraševanja. V ZDA so letos že drugič zvišali obrestne mere, da bi ohladili povpraševanje na nepremičninskem trgu in zmanjšali inflacijo. Stanovanjska posojila so zdaj najdražja od leta 2009, kar še dodatno zmanjšuje cenovno dostopnost na stanovanjskem trgu.

"Z ukrepi moramo urediti stanje na področju dostopnosti stanovanj, saj so se v nekem trenutku potencialni kupci borili z dvema težkima nalogama, to je vse višje cene stanovanj in obenem vse višje cene stanovanjskih posojil«, je za Insider povedala Odeta Kushi, glavna ekonomistka First American.

"Pred enim letom je bilo 25 % prodaje novih stanovanj po ceni pod 300.000 dolarjev. Aprila letos je bilo le 10 % prodaj novih stanovanj pod 300.000dolarjev. Trend je kratkomalo zastrašujoč, zato ne čudi, da se je veliko kupcev, ki rabijo streho nad glavo, vseeno odločilo počakati z nakupom. Zaradi tega se je dinamika na nepremičninskem trgu začela ohlajati, normalizirati«, je še dodala KUshi.

Včerajšnje poročilo z ZDA kaže, da se pesimističen pogled v prihodnost spreobrača v normalizacijo stanja na nepremičninskem trgu in da se končno prebija v tržno dejavnost. Ker kupci postajajo vse bolj previdni do trga, je mogoče ustaviti vsako špekulacijo o nepremičninskem balonu – še posebej, če se povpraševanje še naprej ohlaja.

image_alt
Stagflacija naj bi tokrat lahko izgledala drugače

Več iz rubrike