Stagflacija naj bi tokrat lahko izgledala drugače

Stagflacija, grozljiva kombinacija šibke gospodarske rasti in visoke inflacije, je v mislih vseh.
Fotografija: Stagflacija ima drugačen obraz kot tista, ki se je zgodila v 70ih letih prejšnjega stoletja. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
Odpri galerijo
Stagflacija ima drugačen obraz kot tista, ki se je zgodila v 70ih letih prejšnjega stoletja. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Ko beseda nanese na stagflacijo, se ljudje pogosto spomnijo na sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, a primerjava s tedanjim časom ni na mestu. Sedanji čas je zelo drugačen. Veliko je bilo  stagflaciji časa namenjenega na World economic forum (WEF) v Davosu. Gremo po vrsti:

1. Stagflacija je tokrat videti drugače. Porast cen stvari, kot so nafta, pšenica in številne kovine, je bila velika zgodba med pandemijo, dodatno pa jo je poslabšala vojna v Ukrajini. Ti pritiski na cene so sprožili val opozoril, da bo inflacija tu, da ostane prava, saj naj bi se gospodarska rast upočasnila. Toda po mnenju predstavnikov Bank of International Settlements ( BIS) sedanji čas izgleda drugače v primerjavi z zadnjim opaznim obdobjem stagflacije.

"Po nekaterih merilih so nedavni dogodki videti še bolj moteči kot tisti iz sedemdesetih let," piše v poročilu banke.

"Nedavna povišanja cen so na primer vplivala na širši nabor surovin. Povišanje cen surovin v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo koncentrirano na naftnih trgih, medtem ko so v zadnjih mesecih cene energije, kmetijstva, surovin in kovin močno zrasle."

A čeprav bi bili ti pretresi glede blaga lahko resnejši, obeti niso čisto povsem brezupni, so dejala v BIS.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Prvič, inflacija je manj huda kot v sedemdesetih letih in drugič, gospodarstva so zdaj manj energetsko intenzivna. BIS ocenjuje, da se je količina porabljene energije glede na BDP od poznih sedemdesetih let prejšnjega stoletja zmanjšala za približno 40 %.

Končno so centralne banke bolje opremljene za odzivanje na krize kot v sedemdesetih letih. Iz teh razlogov BIS pravi, da bi morala biti ta kriza manj intenzivna kot v sedemdesetih letih.

2. Terminske pogodbe na ameriške delnice so se danes ( ponedeljek)  zvišale in sicer takoj, ko je predsednik Joe Biden dejal, da bo razmislil o znižanju ameriških carin na kitajski uvoz, ki jih je uvedla Trumpova administracija. Bitcoin se je čez vikend tudi povrnil na 30.000 dolarjev. Tukaj so najnovejši tržni premiki.

3. Vrhunski strateg JPMorgan Private Bank, Tom Kennedy,  pravi, da se bodo ZDA izognile recesiji. Tom Kennedy pravi, da tudi ko se nepremičninski trg ohlaja, cene nepremičnin padajo in obrestne mere rastejo, še vedno obstaja dve tretjini možnosti, da gospodarstvo ne bo padlo.

Kripto hiša na Svetovnem gospodarskem forumu ( WEF) v Davosu. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
Kripto hiša na Svetovnem gospodarskem forumu ( WEF) v Davosu. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

4. Trenutno je treba postaviti primer za vlaganje v realna sredstva, pravijo pri Goldman Sachs.

image_alt
Armani bo odprl luksuzni hotel v Savdski Arabiji

5. Obstajata dva razloga, zakaj ZDA primanjkuje stanovanj. Pandemična blaznost nakupovanja stanovanj je bila divja doba za ameriški nepremičninski trg in je poudarila veliko neravnovesje ponudbe in povpraševanja po domovih po vsej državi. Preberite, zakaj se to dogaja – in zakaj se bo razmere težko izboljšati.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Več iz rubrike