Nič več poceni denar. Posojila bodo dražja

Zadnji vlak za investiranje v nepremičnine. Po skoraj 10 letih ECB napoveduje dvig negativne obrestne mere.
Fotografija: "Glede na trenutne napovedi bo do konca tretjega četrtletja najverjetneje konec z negativno obrestno mero," je sporočila predsednica ECB-ja.Foto: REUTERS/Fabian Bimmer
Odpri galerijo
"Glede na trenutne napovedi bo do konca tretjega četrtletja najverjetneje konec z negativno obrestno mero," je sporočila predsednica ECB-ja.Foto: REUTERS/Fabian Bimmer

Prva dama ECB-ja Christine Lagarde  je pred dnevi prvič javno spregovorila o dvigu obrestne mere in sicer da je »Evropska centralna banka (ECB)  pripravljena na dvig obrestnih mer v juliju in septembru, ki bi pomenil konec negativne obrestne mere,«.

O tistem, kar so mnogi že dlje časa napovedovali in pričakovali, je Lagardova javno omenila prvič.

"Pričakujem, da se bodo neto nakupi v okviru programa nakupov obveznic končali na začetku tretjega četrtletja," je zapisala in potrdila konec programa nakupa obveznic in prvi korak, ki bi omogočal dvig obrestnih mer. "To bi nam skladno z našo prihodnjo usmeritvijo omogočilo dvig obrestne mere na julijskem srečanju. Glede na trenutne napovedi bo do konca tretjega četrtletja najverjetneje konec z negativno obrestno mero," je sporočila predsednica ECB-ja.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Prvi dvig bi bil sicer prvi v več kot desetletju in bi pomenil dvig z rekordno nizke ravni, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Da bi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti, ki je trenutno pri -0,5 odstotka, do konca tretjega četrtletja izšla iz negativnega območja, pa bo morala banka do takrat obrestne mere dvigniti vsaj dvakrat za 0,25 odstotke točke.

Kaj pomeni dvig obrestne mere?

Kot je zapisala kolegica Petra Sovdat iz časnika Finance, jo mnogo bolj kot »minorni dvig obrestnih mer skrbijo skriti stroški posojil in vprašanje, kam še vlagati razen v precenjeno zidovje«.

»Stanovanjska posojila so in še bodo dražja. A pri tem je treba poudariti, da so posojila še vedno zelo poceni. Banke so še vedno – in bodo še lep čas – visoko likvidne, zato ne gre pričakovati, da bi obrestne mere zvišale tako visoko, da bi to prestrašilo potencialne posojilojemalce«.

Kje so drage pasti posojil?

  • Napoved višanja obrestne mere
  • stroški odobritve kredit
  • »cenejše ponudbe« z življenjskim zavarovanjem brez premisleka o možnih dvigih premij, ki lahko v končnem strošku hitro požrejo razliko pri nekoliko nižji anuiteti.
  • Reprogrami posojil ( marsikdo je v zadnjih mesecih spremenil posojilo, vezan na spremenljivo obrestno mero na posojilo s fiksno obrestno mero, ravno zaradi tihih napovedi dviga obrestnih mer s strani ECB) Pretvorbe pa so po žepu udarile tako močno, da včasih niti so upravičile kot zapiše Sovdatova menjave pogodbe. Pri tem je vseeno dobro omeniti, da se bo morda pri res dolgoročnih posojilih vendarle ta manever izplačal.

Podobno je pri posojilih podjetjem: dražijo se, dogajanje je podobno tistemu pri posojilih za fizične osebe, imajo pa te nekoliko bolj individualno obravnavo, to pomeni več prostora za pogajanja.

image_alt
7 najbogatejših Zemljanov

Glede na globalne okoliščine, o katerih se v teh dneh razpravlja tudi v Davosu, kjer se vse vrti okoli svaril o prihajajoči globalni bedi in revščini, je za vsakogar izmed nas vredno, da se ustavi in razmisli, kje in kako varčevati.

Kot pravi Sovdatova, glede na trenutno pregreto stanje na nepremičninskem trgu in glede na  globalne okoliščine, povezane z vojno in inflacijo, ter veliko verjetnostjo padanja cen nepremičnin, bi bilo koristno razmisliti o varčevanju v drugih oblikah premoženja, ne le v precenjenem zidovju.

In še na kratko:

Kot smo pisali v Svetu kapitala, napoved dviga obrestnih mer ni več le špekulacija, ampak resnična namera, ki jo je napovedala  Christine Lagarde po tistem, ko so se finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav članic skupine G7 v petek zavezali, da se bodo še naprej borili proti vse višji inflaciji, ki je aprila na letni ravni znašala rekordnih 7,4 odstotka.

Za koliko se bodo dvignile obrestne mere in kdaj, pa je Christine Lagarde dejala, da bo to odvisno od vprašanja, ali se bo srednjeročno inflacija ustalila pri okoli dveh odstotkih.

Evropska centralna banka bo zasedala 9. junija in 21. julija in takrat bo več znanega, kako draga posojila bodo postala. .

image_alt
WEF: Svetu preti globalna beda. Čas je za sodelovanje in akcijo!

Več iz rubrike