Čudoviti manj znani evropski otoki, ki jih je vredno obiskati

To je seznam otokov, ki niso prenatrpani s turisti, kar vam omogoča odkrivanje evropskih kotičkov na povsem edinstven način.
Fotografija: Elba je z zgodovinskega vidika zelo zanimiva za raziskovanje. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Elba je z zgodovinskega vidika zelo zanimiva za raziskovanje. Foto: Shutterstock

Običajno za najbolj priljubljene otoke za obisk veljajo grški otoki. Sledijo jim Baleari, Kanarski otoki in nekaj italijanskih otokov, kot sta Sardinija in Capri. Toda obstajajo še drugi lepi evropski otoki, ki jih je vredno obiskati. Največja prednost tega, da jih obiščete, je, da niso prenatrpani s turisti, kar vam omogoča odkrivanje evropskih kotičkov na edinstven način. V nadaljevanju vam po navedbah Travel Awaits predstavljamo seznam čudovitih otokov, zanimivih za obisk.

image_alt
Najlepše peščene plaže na svetu

Guernsey, Rokavski preliv

Bailiwick v Guernseyju je del Kanalskih otokov. Otok je čudovita mešanica francoskega in angleškega vpliva in je kot nalašč za pohodništvo, saj se na njem nahaja obalna pot, ki je speljana po raznolikem terenu. Območje zaznamuje čudovita naravna pokrajina, ki je navdihnila mnoge slikarje in pisatelje. Na otoku je veliko ljubkih vasic in mest, ki so polna restavracij, v katerih strežejo svežo morsko hrano. Otok s 65.000 prebivalci vabi, da se upočasnite in ga v mirnem tempu raziščete.

Bailiwick v Guernseyju je del Kanalskih otokov. Otok je čudovita mešanica francoskega in angleškega in je kot nalašč za pohodništvo. Foto: Shutterstock
Bailiwick v Guernseyju je del Kanalskih otokov. Otok je čudovita mešanica francoskega in angleškega in je kot nalašč za pohodništvo. Foto: Shutterstock

Rügen, Nemčija

Otok Rügen v Baltskem morju je znan po čudovitih belih pečinah in bujni pokrajini, ki je obdana z morjem. Poleti je morje toplo in ne preveč slano, pozimi pa pogosto zamrzne. Otok je posejan s starimi hoteli, na njem pa je tudi eden najlepših pomolov na svetu, Sellin Pier. Na njem se nahaja bela restavracija, do katere vodi kratek lesen pomol. Poleti otok nudi tudi popolne plaže za kopanje. Vseeno gre bolj za destinacijo, ki vabi turiste, da si obujejo čevlje, zgrabijo zemljevid in se odpravijo na potovanje. Iz Hamburga ali Berlina se da v treh do štirih urah na otok pripeljati z vlakom.

Otok Rügen v Baltskem morju je znan po čudovitih belih pečinah in bujni pokrajini, ki je obdana z morjem. Foto: Shutterstock
Otok Rügen v Baltskem morju je znan po čudovitih belih pečinah in bujni pokrajini, ki je obdana z morjem. Foto: Shutterstock

Ile de Ré, Francija

Ile de Ré na vsakem koraku izžareva francoski šarm; neskončne plaže, mesta z majhnimi pristanišči, polnimi tradicionalnih ribiških čolnov, dobra hrana, hiše s polkni v pastelnih barvah in celo njihova lastna pasma oslov Poitou, ki so bolj kosmati od običajnih. Velikokrat jih lahko celo vidite oblečene v hlače, s čimer so zaščiteni pred komarji. Avgusta je na otoku polno turistov, septembra pa so plaže prazne, medtem ko so restavracije še vedno odprte, zato je tudi ta mesec primeren čas za obisk.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Adalar, Turčija

Adalar, ki jim pravijo tudi »Prinčevi otoki«, so sestavljeni iz devetih majhnih otokov, ki se nahajajo v Marmarskem morju. Otoki so od središča Istanbula oddaljeni le uro in pol vožnje s trajektom. Na otoku je tiho, avtomobilov ni. Sliši se samo brnenje električnih tramvajev in avtobusov. Otoki so gozdnati in precej gričevnati. Na njih se nahajajo luksuzne nepremičnine, ozke plaže pa so ob koncu tedna polne domačinov.

Adalar, ki jim pravijo tudi »Prinčevi otoki«, so sestavljeni iz devetih majhnih otokov v Marmarskem morju. Foto: Shutterstock
Adalar, ki jim pravijo tudi »Prinčevi otoki«, so sestavljeni iz devetih majhnih otokov v Marmarskem morju. Foto: Shutterstock

Texel, Nizozemska

Texel je največji nizozemski otok v Severnem morju. Otoki, ki ležijo na velikem blatnem območju, imenovanem Wadden Sea, se zaradi svojega edinstvenega ekosistema uvrščajo na Unescov seznam svetovne naravne dediščine. Peščene sipine, porasle s travo, so zatočišče številnih divjih živali, predvsem ptic in tjulnjev. Plaže so čudovite. Texel ima tudi vinograd. Na otoku je na voljo kar nekaj dobrih restavracij, ki ponujajo odlične sveže morske sadeže.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Formentera, Španija

Marsikdo se odpravi na Mallorco ali Ibizo. Namesto tega lahko izberete obisk malo manj znane Formentere, ki je najmanjši izmed Balearskih otokov. Tja se lahko pripeljete iz sosednje Ibize s trajektom, ki nudi precej slikovito vožnjo. Formentera ni niti pol toliko zasedena kot njene bolj priljubljene sosede, so pa na njej številne prazne plaže s turkizno vodo in svetilniki. Nudi obilo priložnosti za sprehode in potapljanje. Ima skupno 3000 prebivalcev. Otok ponuja številne dobre restavracije, kavarne in trgovine za izletnike.

Elba, Italija

Otok Elba uradno spada pod Toskano. Je tretji največji italijanski otok, ki je znan po gostovanju cesarja Napoleona med njegovim izgnanstvom iz Francije leta 1814. Elba je z zgodovinskega vidika zelo zanimiva za raziskovanje. Obdana je s čudovitim Tirenskim morjem, ki ponuja številne priložnosti za vodne športne. Je dovolj velika, da nudi možnosti za raziskovanje, in hkrati mirna, saj se turisti običajno odpravijo na bolj znane otoke.

Elba je z zgodovinskega vidika zelo zanimiva za raziskovanje. Foto: Shutterstock
Elba je z zgodovinskega vidika zelo zanimiva za raziskovanje. Foto: Shutterstock

Stockholmsko otočje, Švedska

Stockholmsko otočje sestavlja približno 30.000 otokov. Nekateri med njimi so dovolj veliki le za majhno kočo na plaži, medtem ko so na drugih vasi in trajektna pristanišča. Vsak izmed otokov je očarljiv in ponuja možnost unikatnega pobega iz vsakdana. Številni Švedi imajo na tem območju hiše na plaži. Sem pridejo ob vikendih ali v poletnih mesecih. Večina hiš je osnovno opremljenih, brez elektrike ali udobja, do njih pa je potrebno priti s čolni na vesla in s seboj prinesti zaloge osnovnih potrebščin. Gre za prijetno lokacijo, ki ponuja odklop z obilico miru.

image_alt
Trump se vrača na družbena omrežja

Več iz rubrike