Trump se vrača na družbena omrežja

Prvi uporabniki družbenega omrežja Donalda Trumpa Truth Social po včerajšnjem lansiranju poročajo o številnih težavah pri ustvarjanju računov.
Fotografija: Foto: Octavio Jones/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Octavio Jones/Reuters

Platformo, ki bo temeljila na svobodnem govoru brez omejitev, Trump sicer promovira že mesece, včeraj, na ameriški dan predsednikov, pa se je končno pojavila v Applovi trgovini App store.

image_alt
Trump kljub finančnim težavam načrtuje gradnjo luksuznih objektov

Trump na primarnih družbenih omrežjih pred blokiranjem večkrat cenzuriran

Spomnimo: Oktobra leta 2021 je Donald Trump napovedal, da namerava v kratkem lansirati lastno platformo Truth Social, ki naj bi delovala pod okriljem Trumpove medijske in tehnološke skupine (TMTG). Nekdanji ameriški predsednik je socialno omrežje ustanovil z namenom, da se upre tiraniji tehnoloških gigantov.

V začetku lanskega leta je Facebook namreč za dve leti blokiral Trumpov račun zaradi domnevnega napeljevanja k nasilju. Temu je kmalu sledil še Twitter, ki je Trumpov račun z 88 milijoni sledilcev trajno blokiral.

Tehnološki giganti naj bi Trumpa po njegovem mnenju cenzurirali po krivem. Foto: Reuters
Tehnološki giganti naj bi Trumpa po njegovem mnenju cenzurirali po krivem. Foto: Reuters

»Živimo v svetu, kjer so talibani v veliki meri prisotni na Twitterju, toda vaš najljubši ameriški predsednik je bil utišan. To je nesprejemljivo,« je ob blokadah računov dejal Trump, ki je sicer v preteklosti že večkrat potožil, da ga socialna omrežja cenzurirajo.

Social Truth glede na funkcijo podoben Twitterju

TMTG se bo pod vodstvom nekdanjega republikanskega predstavnika ZDA Devina Nunesa pridružilo vse večjemu portfelju tehnoloških podjetij, ki z glavnim vodilom »svobode govora« upajo na čim več uporabnikov, ki razumejo njihova stališča in so hkrati tudi sami zatirani na glavnih platformah.

Kot poroča Reuters, je Nunes v nedeljo za medijsko hišo FOX povedal, da bo aplikacija lansirana ta teden, v upanju, da bo marca popolnoma funkcionalna vsaj znotraj ZDA.

Po navedbah poznavalcev se Truth Social glede na funkcijo ne bo veliko oddaljil od Twitterja. Izvršni direktor, ki je odgovarjal na vprašanja uporabnikov beta različice (po navedbah nekaterih medijev naj bi jih bilo 500), je povedal, da delajo na politiki preverjanja, ugotovitve pa bodo objavili v prihodnjih tednih.

image_alt
Trump bo ustanovil socialno omrežje, Facebook naj bi spremenil ime

Nunes je med drugim povedal tudi, da uporabniki za zdaj še ne bodo mogli urejati svojih objav, razmišljali pa naj bi tudi o možnosti prejemanja obvestil, ko drugi objavijo vsebino. Aplikacija naj bi po besedah izvršnega direktorja vsebovala tudi funkcijo blokiranja.

Trump pozdravlja aktualne proteste

Tuji mediji poročajo, da je Truth Social že na voljo v trgovini IOS App Store, vendar pa naj bi imeli nekateri uporabniki težave pri ustvarjanju računov.

Močno pa odmeva tudi Trumpova izjava, navedena na strani podjetja, v povezavi z aktualnimi protesti »Freedom Convoy« proti omejitvam, ki so namenjene omejevanju širjenja pandemije, v Kanadi in drugod. Trump namreč meni, da želijo Facebook in ostali tehnološki giganti uničiti Freedom Convoy. »Truth Social z odprtimi rokami pozdravlja proteste, ob lansiranju pa bo aplikacija omogočala svobodno komunikacijo protestnikov,« je zapisano na spletni strani TMTG.

Po mnenju poznavalcev bo zagon Truth Social zaznamovala Trumpovo vrnitev na družbena omrežja po tem, ko so mu lani po napadu na Kapitol (domnevno s strani njegovih podpornikov) 6. januarja prepovedali dostop do Facebooka in Twitterja. 

image_alt
Osupljiv dvorec, ki ga ima v lasti Trumpova hči

Več iz rubrike