Trump bo ustanovil socialno omrežje, Facebook naj bi spremenil ime

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku so glavna socialna omrežja blokirala račune, zato naj bi že prihodnji mesec ustanovil kar svojega.
Fotografija: Nekdanji ameriški predsednik in poslovnež Donald Trump. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nekdanji ameriški predsednik in poslovnež Donald Trump. Foto: Shutterstock

Medtem ko se Donald Trump podaja v vedno bolj regulirano področje družbenih omrežij, Facebook razmišlja o spremembi imena. Izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, naj bi o tem razpravljal na vsakoletni konferenci podjetja. Sicer pa se Facebook, poleg nedavnega razkritja žvižgačke, sooča še z večmilijonsko globo, ki si jo je prislužil zaradi domnevne diskriminacije ameriških delavcev.

TRUTH social

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je pred kratkim razkril načrte za ustanovitev lastnega družbenega omrežja, ki ga bo poimenoval TRUTH Social. Ta naj bi bil v lasti Trumpove medijske in tehnološke skupine (TMTG), navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). Novo socialno omrežje naj bi začelo zgolj za povabljene goste delovati prihodnji mesec.

image_alt
Trump prejel finančno pomoč škotskih davkoplačevalcev

Facebook je Trumpov račun zaradi domnevnega spodbujanja k nasilju 7. januarja najprej blokiral za nedoločen čas, pozneje pa je prepoved skrajšal na dve leti. Temu je kmalu sledil Twitter, ki je zaradi »tveganja za nadaljnje spodbujanje nasilja« trajno blokiral Trumpov račun, ki je imel v tem času 88 milijonov sledilcev.

Soustanovitelj in izvršni direktor Facebooka na zaslišanju leta 2019. Foto: Erin Scott / Reuters
Soustanovitelj in izvršni direktor Facebooka na zaslišanju leta 2019. Foto: Erin Scott / Reuters
Nekdanji ameriški predsednik je pred tem večkrat trdil, da ga družbena omrežja po krivem cenzurirajo, navaja STA. »Živimo v svetu, kjer so talibani zelo prisotni na Twitterju, toda vaš najljubši ameriški predsednik je bil utišan. To je nesprejemljivo,« je ob blokadah računov dejal Trump. Pojasnil je, da je novo omrežje ustvaril z namenom, da bi se postavil po robu t. i. veliki tehnologiji.

Facebook se bo preimenoval

Facebook se namerava preimenovati. Novo ime naj bi se navezovalo na virtualni svet oziroma 'metasvet' (ang. metaverse), je v torek, 19. oktobra, poročala spletna stran The Verge, ki se sklicuje na vir, ki je neposredno seznanjen z zadevo. Obstajajo špekulacije, da so razlog za to veliki pritiski regulatorjev glede Facebookovih poslovnih praks, s katerimi se sooča tehnološki velikan.

image_alt
Facebook bo zaposlil 10.000 Evropejcev in zagnal nov projekt

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg namerava o spremembi imena razpravljati na letni konferenci Connect, 28. oktobra, navaja The Verge. Sprememba imena bi lahko odražala Facebookovo usmeritev na metasvet, pri čemer si prizadeva združiti tehnologije izboljšane in virtualne resničnosti v novem virtualnem spletnem prostoru. V povezavi z novim projektom naj bi Facebook v naslednjih petih letih v Evropski uniji zaposlil 10.000 ljudi.

Foto: Nigel Treblin / Reuters
Foto: Nigel Treblin / Reuters
Ideja metasveta je ustvariti virtualen prostor, kjer se lahko uporabniki prek digitalnih avatarjev sprehajajo in medsebojno komunicirajo v realnem času. Teoretično bi lahko uporabniki sedeli za virtualno sejno mizo z oddaljenimi sodelavci, nato pa se sprehodili do virtualne kavarne in se tam srečali s prijateljem.

Se poskuša Facebook na tak način odkupiti?

Prenova blagovne znamke bi lahko bila del prizadevanj za izboljšanje ugleda Facebooka po cunamiju slabih novic, pojasnjuje CNN Business. Facebook se sooča z obtožbami glede napačnih informacij na njegovih platformah, neuspešnega reguliranja vsebin in razkritjih o negativnem vplivu njegovih izdelkov na duševno zdravje nekaterih uporabnikov.

image_alt
Facebook: Žvižgačka in kolaps omrežja, oglasil se je tudi Snowden

Frances Haugen, žvižgačka, ki je bila zaposlena pri Facebooku, je v začetku tega meseca pričala, da se podjetje zaveda, da se njegove platforme uporabljajo za širjenje sovraštva in dezinformacij, vendar ni ukrepalo, da bi to preprečilo. Facebookovi vodilni so se znašli pod udarom, ker naj bi dobičku dajali prednost pred zdravjem, zakonodajalci pa so jih primerjali s tobačno industrijo. Facebook se je agresivno uprl tem trditvam, številne od njih označil za »zavajajoče« in trdil, da prinašajo njegove aplikacije več koristi kot škode.

STA je v torek poročala, da bo moral Facebook plačati 4,1 milijona evrov globe ZDA in do 8,2 milijona evrov globe upravičenim žrtvam v okviru poravnave za reševanje zahtevkov za diskriminacijo ameriških delavcev, kot je sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje. V tožbi so zapisali, da je Facebook v nasprotju s svojimi standardnimi praksami zaposlovanja uporabil metode zaposlovanja, ki so odvračale ameriške delavce od prijave na določena delovna mesta. Prav tako naj ne bi upošteval ameriških delavcev, ki so se prijavili na razpisana delovna mesta.

image_alt
Zgodovinski trenutek: Vsa podjetja morajo plačati pošten delež

Poleg tega pa je globo v višini 60 milijonov evrov Facebooku včeraj naložil tudi britanski varuh konkurence, piše STA. Facebook naj bi si globo prislužil zaradi zavestnega zavračanja poročanja vseh zahtevanih podatkov v zvezi z lanskim prevzemom podjetja Giphy.

Več iz rubrike