Facebook bo zaposlil 10.000 Evropejcev in zagnal nov projekt

Nekateri kritiki menijo, da se želi podjetje s to potezo odkupiti za vrsto škandalov, ki jih je povzročilo v zadnjih mesecih.
Fotografija: Facebook. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Facebook. Foto: Shutterstock

Facebook je predstavil načrte, da bo v naslednjih petih letih v Evropski uniji zaposlil 10.000 ljudi, ki bodo pomagali pri oblikovanju koncepta virtualnega sveta, znanega kot 'metasvet' (ang. metaverse). Izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, je sicer vodilni glas tega koncepta, ki ima potencial za gradnjo celotnih virtualnih ekonomij.

Kaj je metasvet?

Metasvet je virtualno okolje na spletu, kjer lahko ljudje delajo, sestankujejo, prodajajo umetnine ali preprosto klepetajo z drugimi uporabniki. Metasvet si lahko predstavljamo kot naslednika interneta, ki je obogaten z bogato izoblikovanimi virtualnimi svetovi in prepleten z interaktivnimi možnostmi povezovanja z resničnim svetom, ki jih poganja umetna inteligenca.

image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Tehnološka in druga podjetja gledajo na to kot na naslednji pomemben korak od interneta, kjer lahko ljudje živijo, delajo in se družijo skupaj v virtualnem svetu, navaja Forbes. Namesto da bi se posluževali video klicev, lahko uporabniki s sodelavci in strankami komunicirajo v virtualnem okolju. V takem okolju je možno kupovati virtualne nepremičnine in posesti, igrati videoigre, komunicirati z družino in prijatelji, obiskovati koncerte, nakupovati, pomerjati oblačila v trgovini in tako naprej.

Evropejci ga bodo oblikovali že od samega začetka

V naslednjih petih letih bo začel velikan na področju družbenih omrežij intenzivno zaposlovati evropske vrhunske talente. Facebook je na svojem spletnem blogu zapisal: »Evropejci ga bodo [metasvet] oblikovali že od samega začetka. […] To je vznemirljiv čas za evropsko tehnologijo. Evropska unija ima številne prednosti, zaradi katerih je odlična za naložbe tehnoloških podjetij: velik potrošniški trg, prvovrstne univerze in, kar je ključno, vrhunske talente.«

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Do napovedi sicer prihaja v času, ko se Facebook spopada s posledicami škandalov in se vse pogosteje sooča s pozivi k ureditvam, ki bi omejile njegov vpliv. Nova delovna mesta, ki jih bodo razpisali v naslednjih petih letih, bodo, po navedbah podjetja, vključevala »visoko specializirane inženirje«. Delovna mesta, ki so trenutno še brez podrobnega opisa, bodo odprta v Evropski uniji. Podjetje cilja na Nemčijo, Francijo, Italijo, Španijo, Poljsko, Nizozemsko in Irsko.

Soustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Foto: Erin Scott / Reuters
Soustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Foto: Erin Scott / Reuters
Facebook je izgradnjo metasveta postavil za eno svojih glavnih prednostnih nalog, navaja BBC. Kljub temu, da je v preteklosti kupoval tekmece, Facebook trdi, da metasvet »ne bo zgrajen čez noč s strani enega samega podjetja« in je obljubil sodelovanje. Pred kratkim je vložil 43 milijonov evrov v financiranje neprofitnih skupin, ki bodo pomagale odgovorno graditi virtualno okolje. Vendar pa meni, da bo za končni koncept metasveta potrebnih še 10 do 15 let.

Nekateri kritiki pravijo, da je najnovejša napoved namenjena ponovni vzpostavitvi ugleda podjetja in preusmeritvi pozornosti po vrsti škodljivih škandalov v zadnjih mesecih. Med škandali so bila tudi razkritja žvižgačke Frances Haugen, ki je pri Facebooku delala kot ekipna vodja v skupini za civilno integriteto.

image_alt
Facebook: Žvižgačka in kolaps omrežja, oglasil se je tudi Snowden

Notranja raziskava Facebooka je pokazala, da Instagram, ki je v njegovi lasti, vpliva na duševno zdravje najstnikov. Vendar pa Facebook ni delil svojih ugotovitev, ko je raziskava pokazala, da je platforma za številne mlade »strupena«. Nekdanja uslužbenka Facebooka je dejala, da podjetje namerno izbira dobiček pred javnim dobrim in da razdira našo družbo.

Več iz rubrike