Abba se vrača: jim bo uspelo ponoviti uspeh?

Priljubljena švedska glasbena skupina še ni rekla zadnje besede. Njeni člani bodo kmalu izdali nov album, spomladi 2022 pa se obeta še koncert.
Fotografija: ABBA - Mamma Mia !. Foto: Reuters
Odpri galerijo
ABBA - Mamma Mia !. Foto: Reuters

Od prenehanja delovanja znane pop skupine Abbe so pretekla že skoraj štiri desetletja, vendar vse kaže na to, da želijo njeni člani obuditi svojo prepoznavnost. Napovedali so namreč prihod novega albuma, medtem ko naj bi se maja 2022 v Londonu odvijal tudi njihov koncert, navajajo na STA.

Bjorn Ulvaeus in Benny Andersson, dva od članov skupine, sta v četrtek prek video predstavitve napovedala nov album. Ta naj bi bil že v zadnji fazi priprav pred predstavitvijo poslušalcem. Andersson je povedal, da so člani skupine ustvarjali, kolikor dobro se je glede na njihova leta dalo. Vsi so namreč že presegli starost 70 let.
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Ulvaeus je rekel, da se mu zdi pisanje pesmi ena najbolj zabavnih stvari, ki jih je možno početi. Dodal je, da si niti v sanjah ni mogel predstavljati, da se bodo po vseh teh letih člani znova prijateljsko združili in izdali nov album. Ta naj bi izšel že v začetku novembra.
 

Na šovu avatarji, izdelani po podobi skupine iz leta 1979


Poleg albuma pa je skupina napovedala tudi šov ABBA Voyage, ki naj bi se odvil maja 2022 v Londonu. Obiskovalci, ki bodo na odru pričakovali člane zasedbe, bodo razočarani. Namesto njih bodo namreč postavljeni avatarji, ustvarjeni s hologramsko tehnologijo. Izdelani bodo po podobi članov iz leta 1979, ko so bili ti na vrhuncu slave. Na koncertu, ki bo trajal 90 minut, bodo oboževalci lahko prisluhnili 22 uspešnicam, je povzela AFP.

Člani skupine so dve novi skladbi predstavili že v četrtek. Gre za I Still Have Faith in You in Don't Shut Me Down, ki zvenita podobno kot ostali komadi skupine.
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Zgodovina in neverjeten uspeh

 
Švedsko pop skupino so leta 1972 v Stockholmu ustanovili Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson in Anni-Frid Lyngstad. Ime skupine je kratica za prve črke njihovih imen. Postali so eno izmed komercialno najuspešnejših dejanj v zgodovini popularne glasbe, ki so med letoma 1974 in 1983. prevladovali na lestvicah po vsem svetu. Leta 1974 so bili s pesmijo »Waterloo« prvi švedski zmagovalci Evrovizije.
 
image_alt
Evropska mesta, ki vam plačajo tudi 21.000 evrov za vselitev

V najbolj aktivnih letih skupine sta jo sestavljala dva poročena para: Fältskog in Ulvaeus ter Lyngstad in Andersson. S povečanjem priljubljenosti je trpelo njuno osebno življenje, kar je na koncu privedlo do propada obeh zakonskih zvez. Spremembe v odnosu so se odražale v glasbi skupine, pri čemer so bile slednje skladbe s temnejšimi in bolj introspektivnimi besedili. Po razpadu skupine sta Andersson in Ulvaeus dosegla uspeh pri pisanju glasbe, Lyngstad in Fältskog pa sta nadaljevala solo kariero.
 
ABBA - Mamma Mia !. Foto: Reuters
ABBA - Mamma Mia !. Foto: Reuters

Deset let po razpadu skupine je izšla kompilacija ABBA Gold, ki je postala svetovna uspešnica. Leta 1999 je bila glasba skupine ABBA prilagojena uspešnemu muzikalu Mamma Mia !, ki je gostoval po vsem svetu. Film z istim imenom, ki je izšel leta 2008, je tistega leta požel titulo kot najbolj donosen v Združenem kraljestvu. Nadaljevanje, Mamma Mia! Here We Go Again, je izšel leta 2018. Istega leta je bilo objavljeno, da se je skupina po 35 letih neaktivnosti ponovno združila in posnela dve novi pesmi. Voyage, njihov prvi studijski album po 40 letih, bo izšel novembra letos. Leta 2022 bo potekala turneja z zasedbo ABBA kot virtualnimi avatarji.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

ABBA je eden najbolje prodajanih glasbenih izvajalcev vseh časov, njihova prodaja je po vsem svetu ocenjena na 400 milijonov plošč. Leta 2012 je bila skupina ABBA uvrščena na osmo mesto najbolje prodajanih izvajalcev v Združenem kraljestvu z 11,2 milijona prodanih singlov. ABBA je bila prva skupina iz držav, ki niso angleško govoreče, in so dosegle dosleden uspeh na lestvicah angleško govorečih držav, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom, Republiko Irsko, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Filipini in Južno Afriko. So najbolj prodajana švedska skupina vseh časov in ena najbolj prodajanih skupin s poreklom iz celinske Evrope. ABBA je imela v Veliki Britaniji osem zaporednih albumov številka ena. Skupina je dosegla pomemben uspeh tudi v Latinski Ameriki in posnela zbirko svojih uspešnic v španščini. Skupina je bila leta 2010 sprejeta v dvorano slavnih rock and rolla. Leta 2015 je bila njihova pesem »Dancing Queen« uvrščena v dvorano slavnih Akademije za snemanje Grammy.
 

Več iz rubrike