Najdražje vrste kave na svetu

Kava je opojni napitek, brez katerega le redkokdo začne dan. Obstaja veliko vrst kave, katere zaradi posebnega postopka pridelave dosegajo vrtoglavo ceno.
Fotografija: Kava je najpopularnejša pijača. Foto: Gettyimages
Odpri galerijo
Kava je najpopularnejša pijača. Foto: Gettyimages

Kava je zelo cenjena. Goji in uživa se jo po celem svetu. Mnogi ljubitelji tega opojnega napitka ne vedo, da je najbolj kakovostna kava na podobnem nivoju kot tartufi, kaviar ali starano vino; tako po cenjenosti kot tudi po ceni. Vendar pa najdražja kava ni nujno tudi najbolj kakovostna, še manj pa najbolj okusna. Spletna stran The Manual navaja pet najdražjih vrst kave na svetu.

image_alt
Dedinja L'Oréala je najbogatejša ženska na svetu

Molokai coffee

Ta vrsta kave prihaja z manjšega havajskega otoka Molokai. Prvič jo je 'odkril' nemški trgovec leta 1800, priljubljena pa je postala šele leta 1980. Cenjena sorta red catuai uspeva na vulkanskih tleh Havajev in daje bogat okus, ki se oblikuje proti koncu praženja, navajajo poznavalci. Napis Molokai prime na etiketi pomeni prvovrstno kvaliteto, cena na kilogram pa znaša tudi do 100 evrov.  

Saint Helena

Ta kava raste na malem in včasih strateško zelo pomembnem otoku Sveta Helena v južnem Atlantiku, ki je znan predvsem kot območje, kamor je bil Napoleon na koncu izgnan. Vrsta kave je zelo redka, zato je tudi zelo zaželena.

Foto: VeselovaElena / Getty Images
Foto: VeselovaElena / Getty Images

Zrna rastejo v težkih pogojih, predelava kave je delikaten proces, cena pa je temu primerna. Kot navaja The Manual, stane kilogram te prefinjenje kave 250 evrov.

Finca El Injerto

Gvatemalska vrsta kave uspeva na 5500 metrih nadmorske višine. Gre za prednost, ki se pozna na okusu. Gojijo jo samo na eni kmetiji, kjer so pred tem gojili sladkorni trs. Podobno kot druge cenjene znamke kave se Finca El Injerto pogosto pojavlja na etiketah pražarn, čeprav na koncu v paketu s cenejšo kavo konča le v majhnem deležu. Cena na kilogram znaša 860 evrov.

image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Kopi Luwak

Ta zelo cenjena vrsta kave je pridobljena iz živalskih iztrebkov. Mačka cibetovka, ki živi v tropskih gozdovih, poje kavne češnje, ki nato fermentirajo v prebavnem traktu. Poznavalci so prepričani, da ima ta žival nos za najbolj izbrana zrna, saj vedno poje le najboljše iz grozda.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Slaba stran pridelave te drage vrste kave (poleg izvora) so razna kazniva dejanja. Nekateri tuji mediji navajajo, da prihaja do mučenja mačk, ki jih pogosto zaklenejo v kletke, da lahko pod nadzorom pojedo čim več zrn in tako pridelajo čim več kave. Cena na kilogram se giblje okrog 1000 evrov, navaja The Manual.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Black Ivory

Ta vrsta kave prihaja s severnega dela Tajske. Tako kot pri mnogih drugih luksuznih kavah je tudi pri tej postopek pridelave nekoliko neokusen. Kavno zrno gre skozi prebavni trakt slonov, pri čemer se aktivirajo določeni encimi, ki dajo zrnu neverjetno gladkost in aromatičnost. Zapleten proces da le malo celih kavnih zrn, saj se v slonovem prebavnem traktu večji del teh razgradi.

Kot navajajo tuji mediji, naj bi bila Black Ivory najbolj cenjena in posledično najdražja vrsta kave na svetu. Kilogram aromatičnega napitka stane približno 2600 evrov. 

Več iz rubrike