Ali bi investirali v svoje zaposlene?

Če ste lastnik/ca podjetja, je odgovor na to vprašanje načeloma pritrdilen. Vsaj moral bi biti.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Vsi vemo, da uspešno podjetništvo zahteva veliko različnih vrst naložb. V svojem podjetju lahko denar in sredstva vlagate v oglaševanje, raziskave in razvoj, družbene medije, poslovna partnerstva, tehnologijo, varnost in še bi lahko naštevali.

V zameno vaši zaposleni vlagajo svoj čas, energijo, talente in najboljše dele sebe z namenom, da se vizija vašega podjetja uspešno realizira.

image_alt
Kot vodja niste sami

Ko investirate v svoje zaposlene, vlagate tudi v prihodnost lastnega podjetja. Morda je to najboljši način za dvig vrednosti vašega podjetja in zagotovilo dolgoročne uspešne pozicije na trgu. Z uporabo nekaterih smiselnih in v resnici dokaj ugodnih strategij lahko svojim zaposlenim pomagate, da so bolj angažirani in učinkoviti pri svojem delu. Hkrati bodo na tak način z vami kot z lastnikom/co bolj uspešno sodelovali in lažje boste pridobili njihovo pristno zvestobo. Ko boste vzpostavili kulturo razvoja zaposlenih, boste hkrati v svoje podjetje začeli privabljati tudi nove uspešne in visoko motivirane ljudi.

Toda kako in zakaj je potrebno vlagati v vaše zaposlene? Kot odgovor na to vprašanje z vami delim pet ključnih razlogov, zakaj se vam to resnično obrestuje.

image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Fluktuacija zaposlenih je lahko ‘draga šola’

Nekateri zaposleni se slej kot prej sami odločijo, da zapustijo vaše podjetje. Če je razlog odhod v pokoj, je to nekaj najbolj pričakovanega in sprejemljivega. Ko pa vaše podjetje zapusti nekdo, ki je na ključni poziciji, vas to lahko precej zaboli. Še posebej če so razlogi za odhod bolj kot ne na vaši strani. To pomeni, je zaposlen/a čutil/a, da se mu/ji godi krivica. V tem primeru so lahko stroški zamenjave zaposlenih tudi več kot dvakrat višji od njihovih plač. Če vlagate v znanje in sposobnosti vaših zaposlenih ter skrbite za dobre odnose in delovne pogoje, si lahko prihranite stroške izgube njihovih veščin, zaposlovanja in usposabljanja novih zaposlenih ter druge stroške fluktuacije zaposlenih. Da bi preprečili nepotrebno novo zaposlovanje, je pomembno, da že na začetku investirate v zaposlene. Predlagam, da pri novih zaposlenih upoštevate te praktične nasvete:

  • Jasno jim predstavite vrednote in poslovno vizijo vašega podjetja;
  • Predstavite jim, kako pomembna je njihova vloga pri realiziranju poslanstva podjetja;
  • Namenite jim čas, ko vam oni lahko postavljajo vprašanja. Komunikacija in jasnost naj bosta vodili;
  • Ustvarite priložnosti za medsebojno druženje vseh zaposlenih. Pomembna je interakcija med različnimi oddelki oz. področji podjetja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaposleni, ki se poistovetijo z vrednotami podjetja, so bolj zvesti

Marsikateri zaposleni, zlasti mlajše generacije, so pripravljeni sprejeti nižje plače, če čutijo, da so vrednote podjetja tesno povezane z njihovimi. Namenite nekaj časa temu, da se naučite, kaj je za vaše zaposlene najbolj pomembno pri njihovem delu in z njihovimi prispevki posodobite svoje poslovne vrednote. Na tak način lahko spodbudite večjo zvestobo zaposlenih in predanost vašemu podjetju.

Pridobili boste sloves za spodbujanje ravnovesja med poslovnim in zasebnim življenjem

Nekatera podjetja dosegajo kratkoročne uspešne rezultate tako, da svoje zaposlene prisilijo v predolge delavnike in nerazumne obremenitve. Vendar zaposleni pod takšnimi delovnimi pogoji praviloma v podjetju ne ostanejo dolgo. Namesto tega vlagajte v načine dela in strategije, ki vašim zaposlenim omogočijo, da lahko preživijo več časa doma. To posledično gradi vaš ugled, saj skrbite za delovno mesto, in omogoči vašim zaposlenim, da dajo najboljše od sebe v urah, ki jih preživijo na delovnem mestu.

image_alt
Ključne veščine, ki jih bodo delodajalci iskali v prihodnje

Produktivnost zaposlenih se poveča z boljšim timskim delom

Če investirate nekaj sredstev in predvsem časa v spodbujanje zaposlenih, da se aktivno udeležujejo različnih team buildingov, lahko pričakujete bolj pristno povezan kolektiv. S tem lahko pripomorete k boljši splošni klimi v podjetju ter posledično k večji delovni produktivnosti. Bolje kot se vaši zaposleni med seboj poznajo, lažje in bolj pogosto si bodo med seboj tudi pomagali.

Zavzeti zaposleni ohranjajo visok nivo storitev za vaše stranke

Ko ustvarite pogoje, v katerih se vaši zaposleni počutijo sposobni in angažirani pri svojem delu, posredujejo veliko bolj verodostojno in pozitivno predstavitev vašega podjetja. Praviloma je to mnogo bolj učinkovito kot najboljše oglaševalske kampanje. Zadovoljni in zavzeti zaposleni dobesedno širijo svojo dobro energijo tudi na vaše stranke. Kot sami veste, daje veliko strank na prvo mesto občutek, ki so ga dobili od osebe, ki jih je sprejela oziroma karkoli prodala. Zadovoljni zaposleni vodijo do zadovoljnih strank.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Vlaganje v vaše zaposlene zahteva nekaj denarja, časa in truda, vendar se vam takšna naložba lahko kaj hitro obrestuje. Izvajanje kateregakoli od teh predlogov vam lahko prinese resnične finančne donose in dolgoročno koristi vašemu podjetju. Krepitev delovne klime, kjer se med seboj podpirajo zavzeti in zadovoljni zaposleni, se vam kot lastniku/ci vsekakor splača.

Stalno usposabljanje in priložnosti za rast podpirajo, razvijajo in vzdržujejo živahno delovno okolje, ki bo pritegnilo in zadržalo nadarjene zaposlene. To je nekaj, kar je dobro zanje, za njihovo delo, celoten kolektiv in vaše podjetje.

Več iz rubrike