Kot vodja niste sami

Kot vodja najverjetneje dobro veste, kako osamljeno se včasih počutite na vrhu.
Fotografija: Vodja. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Vodja. Foto: Shutterstock

Oh, kako rada puslušam Massima Savića in uživam v besedilih njegovih pesmi. Nekaj tako neverjetno skrivnostnega, pa vendar oprijemljivega imajo v sebi.

Inspiracijo za tokratni zapis sem našla prav v eni njegovih, meni najljubših pesmi.

Kot vodja najverjetneje dobro veste, kako osamljeno se včasih počutite na vrhu. Na vrhu podjetja, ki ga vodite, kjer so množice stalno okoli vas, pa vendar ste sami. Kjer vsi gledajo v vas s pričakovanjem, da boste tudi v nemogočih situacijah lahko naredili čudež. Tu ocenjujejo vsak vaš korak in vsako vašo izjavo.

image_alt
Moč pozitivnih in negativnih prepričanj

Izjemno dobro se zavedate, da ste edini, ki lahko poda javno izjavo kot generalni direktor podjetja, da je na koncu vsaka pomembna odločitev vaša odgovornost. Individualna. Četudi ste v proces odločanja vključili svoje sodelavce ali upravo.

In tu, na vrhu, so vaša lastna pričakovanja veliko višja od pričakovanj drugih. Kolikor množica pričakuje od vas, vi temu dodate še najmanj toliko. In včasih to vzbuja dvom. Dvom v samega sebe, v lastne sposobnosti. Vzbuja strahove, predsodke, predstavlja oviro.

image_alt
Dano ti bo to, kar daješ

Vem, kako se počutite. Podobne situacije z mano ničkolikokrat delijo moji klienti. V ključnih, pomembnih, tveganih situacijah vedno prevzamejo odgovornost. Kot jo vi. Odgovornost za sprejeto odločitev, za rezultate in vpliv, ki jih bo vaša odločitev imela.

Da, razumem vas, da tudi po vseh opravljenih raziskavah in vseh podatkih, ki jih imate, težko delite odgovornost sprejemanja težkih in ključnih odločitev.

Ljudje na visokih pozicijah težko pristanete na pomoč in se manj zanašate na druge.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poznam vaše notranje dvome in razumem vaša vprašanja kot so: Je kaj narobe, če se odločam sam? Zakaj želim samostojno sprejeti pomembno odločitev? Ali morda ne zaupam drugim? Lahko računam na njihovo pomoč? Katera oseba mi lahko najbolj pomaga? Zakaj bi potreboval zunanjega coacha, če imam svoj tim?

Želite vedeti, zakaj? Zato, ker ste ranljivi. Zato, ker ste samo človek.

In vsi tisti vodje, ki so sposobni premagati lastni odpor in sprejeti zunanjo, neodvisno pomoč, sprejemajo zahtevne in težavne odločitve z veliko več notranje samozavesti in umirjenosti.

Jasnost, ki jo pridobite po tem, ko razumete vse izzive zahtevnih situacij, ko razdelate procese in potrebne korake, vam omogoča, da lahko neobremenjeno sprejemate ključne, zahtevne odločitve.

V procesu sprejemanja zahtevnih in ključnih odločitev je pomembno, da zase oblikujete male akcijske korake; za danes, za jutri, za pojutrišnjem. V bistvu oblikujete neko vrsto lastne rutine in discipline. Na ta način utrdite svojo notranjo samozavest.

image_alt
Spodbujanje ustvarjalnosti pri zaposlenih

In točno tu vam pomaga coaching. In do tja vas lahko vodi vaš zunanji coach.

Ključ do sprejemanja učinkovitih odločitev na najvišjih ravneh je ravno velika mera notranje samozavesti in umirjenosti.

Ko boste naslednjič pred izjemno težavno odločitvijo, se spomnite na besedilo pesmi Massima Savića: »Niste sami«. Ne v svetu basni, niti kot vodja.

Imate tim vaših najožjih sodelavcev, ki lahko s svojimi pogledi, znanjem in izkušnjami neverjetno doprinesejo k rezultatom in pripomorejo pri sprejemanju najtežjih odločitev.

In podporo lahko vedno poiščete tudi pri zunanjem coachu.

Kot vodja niste sami, razen če si to želite. Tudi to je vaša odločitev in hkrati odgovornost.

Tako kot je vaša odgovornost vodje; sprejemanje najtežjih odločitev, na najvišji ravni.

Več iz rubrike