Spodbujanje ustvarjalnosti pri zaposlenih

Ustvarjalnost je dandanes na delovnem mestu ključnega pomena.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ustvarjalnost je dandanes na delovnem mestu ključnega pomena. Ne glede na to, ali gre za reševanje problemov ali prilagodljivost pri odločanju, kako naj se delo opravi, je ustvarjalnost sestavni del uspešne rasti zaposlenih in podjetja.

Trenutno v marsikaterem podjetju manjka ustvarjalne miselnosti. Kot vodje si lahko zadamo namero, da naše delovno okolje napolnimo z ustvarjalnostjo. Ustvarjalni navdih se lahko razvije na delovnih mestih in pri zaposlenih, kjer bi to najmanj pričakovali. To je nekaj, kar samo po sebi težko izsilimo, lahko pa se posvetimo zavestnemu ustvarjanju bolj kreativnega delovnega okolja.

Pa pojdimo nekaj korakov nazaj. Kaj pravzaprav pomeni ustvarjalnost oziroma kreativnost? Definicija, ki jo lahko preberemo iz slovarja, pravi, da je ustvarjalnost dejavnost, pri kateri ustvarimo nekaj, kar prej ni obstajalo. Na individualni ravni se lahko kaže kot reševanje problemov v službi in v vsakdanjem življenju.

Eden izmed bolj koristnih učinkov kreativnosti v delovnem okolju je prav ustvarjanje možnosti, kako na drugačne načine dosegati pomembne rezultate. Če vedno znova uporabljamo iste principe razmišljanja in delovanja, si sploh ne damo možnosti za nove načine reševanja nalog. Tako da je zelo smiselno, da sami sebe izzovemo in se podamo izven naših ustaljenih okvirjev.

image_alt
Kako poskrbeti za poslovne prostore?

Kot vodje ali lastniki podjetij imamo nalogo, da spodbujamo in motiviramo naše zaposlene; da jim redno namenimo prostor in čas, kjer lahko delijo svoja mnenja in uvide. Brez njihovega vpogleda je lahko nadaljnja uspešna rast podjetja precej vprašljiva.

Na tem mestu delim z vami pet uporabnih načinov, kako lahko spodbudite ustvarjalnost pri vaših zaposlenih. To so preverjene metode, ki jih tudi sami uporabljamo pri naših svetovanjih z različnimi podjetniki in podjetnicami.

  • Spodbujajte ustvarjalnost z vključevanjem timskega dela.

Za ustvarjalno timsko delo je bistvenega pomena prav okolje, kjer se vzpostavi povezovanje in sodelovanje med vsemi zaposlenimi. Namesto da ostanejo zaposleni ločeni in se ukvarjajo samo z lastnimi projekti, jim dajte priložnost za interakcijo z drugimi kolegi z različnih oddelkov ali področij. Na tak način bodo prišli do bolj poglobljenega razumevanja podjetja kot celote. To spodbudi ustvarjalnost in povzroči, da se nove ideje in navdih širijo med vsemi zaposlenimi. Izjemen učinek dosežete s tem, da v vaš redni delavnik vključite sestanke ali dogodke, na katerih se vsi pogovarjate o novih načinih reševanja vaših ključnih izzivov. In prav vsako podjetje ima svoje izzive. Takšno izmenjavo idej si lahko zastavite na mesečni ali četrtletni ravni, kot je npr. team building. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

  • Ustvarite več prilagodljivosti pri opravljanju dela.

Razmislite o prilagodljivem delavniku za tiste zaposlene, ki lahko opravljajo delo od doma. V tednu lahko določite dni, ko fizična prisotnost zaposlenih ni nujno potrebna. Seveda je treba poskrbeti za dobro komunikacijo in ažurnost opravljanja pomembnih operativnih nalog. Tak tip dela je postal zelo popularen še pred prvim valom covida-19. Sedaj gledamo vsi skupaj precej drugače na takšne načine izvajanja dela. Samo delo od doma lahko pogosto zmanjšuje stres. Zaposlenim mnogokrat omogoča bolj jasno in sproščeno razmišljanje ter ustvarjanje učinkovitih novih idej. Pomembno je, da postavite vašim zaposlenim, ki delajo od doma, jasne smernice z realnimi pričakovanji. To kot vodja seveda tudi redno preverjate. Na tak način si lahko zagotovite stalno produktivnost.

  • Spodbujajte prakso samorefleksije

Ob povečanem obsegu dela lahko vaši zaposleni pozabijo na pomen dela, ki ga opravljajo. Podprite jih na način, da bodo sami sebe redno spremljali. Tako se lahko osredotočijo na to, kar so dosegli, in na tisto, kar jih še čaka. Posledično bodo drugače dojemali sebe in svoje delo. Če je le možno, delite s svojimi zaposlenimi mesečne ali četrtletne dosežke oz. realizirane cilje. Tako bodo lahko videli konkretne rezultate svojega dela in inovativne rešitve.

image_alt
Povečajte zavzetost vaših zaposlenih

  • Podprite zaposlene pri prevzemanju ustvarjalnega tveganja.

Ustvarite delovno okolje, ki nagrajuje ustvarjalno tveganje. Eden izmed ključnih razlogov, zakaj zaposleni ne razmišljajo izven okvirjev ali ne predlagajo drugačnih rešitev, je strah pred napakami. Kolikor je le mogoče, dajte svojim zaposlenim jasno vedeti, da se v vašem podjetju ceni ustvarjalnost. To lahko jasno dokažete tako, da ste dovzetni za nove ideje in tudi prepoznate vpliv ter nagradite zaposlene, ki so tvegali in poskusili nekaj drugačnega. Prav tako bodite odprti za povratne informacije in predloge s strani vaših zaposlenih. Zagotovite politiko tako imenovanih 'odprtih vrat' in ustvarite anonimen način, da lahko vsak, ki si to želi, zasebno deli svoje misli.

  • Nudite dodatno usposabljanje.

Ko si to lahko privoščite, ponudite svojim zaposlenim dodatno usposabljanje. Prav je, da zaposleni vedo, kaj se od njih pričakuje in kakšen doprinos bo njihovo novo znanje imelo. Po dodatnem usposabljanju jim razložite, na kakšen način predstavljajo njihove ideje, veščine in splošna inteligenca resnično vrednost za podjetje. Ko zaposleni vedo, da so cenjeni, se počutijo bolj povezani s podjetjem in so praviloma bolj učinkoviti ter uspešni pri svojem delu. Pri tem vam je lahko kot vodilo princip vseživljenjskega učenja.

Verjamem, da kot vodja oz. lastnik/ca podjetja prepoznate pomen ustvarjalnosti pri vaših zaposlenih. Zato vas spodbujam, da daste sebi in njim priložnost, da še bolj pogumno izražajo svoje bistvo skozi delo. Vsekakor lahko s spodbujanjem ustvarjalnosti dosežete tudi bolj iskrene in harmonične odnose znotraj vašega podjetja. Zato; le ustvarjalno po uspešni podjetniški in osebni poti naprej. 

Več iz rubrike