Kako poskrbeti za poslovne prostore?

Glede na to, da preživimo več kot tretjino delovnih dni v poslovnih prostorih, je pomembno, kako se v njih počutimo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Glede na to, da preživimo več kot tretjino delovnih dni v poslovnih prostorih, je pomembno, kako se v njih počutimo. Lahko se vsaj potrudimo, da temu posvetimo pozornost.

V tem članku bom govoril o osnovah redne skrbi za prostore ter kako jih lahko z minimalnim vložkom še dodatno oplemenitimo.

Vsak izmed nas je že kdaj doživel prihod v poslovno okolje, kjer je bila čistoča na resnično nizki ravni in se je nesnaga tudi vonjala. Kako smo se takrat počutili? Nas je to odbijalo in motilo do te mere, da je to vplivalo na našo delovno produktivnost? Je kdo razvil sposobnost, da mu/ji je bilo preprosto vseeno in je lahko mirne vesti blokiral/a določene občutke neprijetnosti? Verjamem, da obstajajo tudi takšni/e posamezniki/ce, ki se lahko zavestno zaprejo do te mere, da še vedno dovolj dobro funkcionirajo tudi v ekstremno nesnažnih delovnih okoljih.

image_alt
Najdražje vrste kave na svetu

Vendar menim, da je večini vseeno mar, kako urejen je naš delovni prostor; koliko je svetlobe, kakšni dodatki so v prostorih (rože, predmeti, funkcionalna oprema), kakšne so površine na otip, kakšne vonjave so prisotne in nenazadnje kako dobro se počutimo v okolju, kamor pridemo opravljati svoje poslovne dejavnosti.

V Republiki Sloveniji imamo z Zakonom o varstvu pri delu določene predpise, kako zagotoviti varnost v poslovnih okoljih. Glede na to, da so tam jasno navedena določila, kako skrbeti za proste in neovirane prehodne ob nepredvidenih situacijah (požar, potres, poplave), je smiselno imeti tudi osebne delovne prostore (pisarne, delavnice, proizvodnje, trgovine) kar se da urejene in čiste. Kako bi izgledalo, če bi se morali ob nevarni situaciji, kot je požar, v prostorih prebijati čez dodatne ovire? Najbrž bi se počutili precej neprijetno, hkrati pa bi si zagotovili še dodatno mero stresa in nevarnosti.

image_alt
Milenijci nočejo delati dlje

To je zgolj en vidik tega, kako pomembno je, da skrbimo za urejene poslovne prostore. Verjamem, da se razlikujemo po tem, kako pomembno nam je, da je naše delovno okolje urejeno in lepo. Seveda je to odvisno tudi od tega, kakšno dejavnost izvajamo. Ali stranke redno prihajajo v naše poslovne prostore ali imamo temu namenjen poseben del prostorov? Morda v današnjih časih z večino naših strank komuniciramo zgolj virtualno in večinoma prek interaktivnih povezav.

Kljub temu bom v nadaljevanju navedel nekaj uporabnih praks in načinov, kako lahko še dodatno izboljšamo počutje v naših poslovnih prostorih. Menim namreč, da faktor lepote, snažnosti in prijetnosti bistveno vpliva na to, kako dobro se počutimo v okolju, kjer delamo in ustvarjamo.

Osnova je, da poskrbimo za redno in dosledno čiščenje prostorov. Če to izvajamo sami ali v te namene najemamo čistilni servis, je odvisno predvsem od tega, kaj nam to pomeni iz vidika oportunitetnega stroška. Vprašajmo se torej, koliko fokusa, energije in časa izgubimo, če za čiščenje poslovnih prostorov skrbimo sami, in koliko dobička lahko z našo primarno dejavnostjo ustvarimo v istem časovnem obdobju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ko imamo zagotovljen temelj, ki ga redno čiščenje poslovnih prostorov predstavlja, se lahko posvetimo ostalim detajlom, ki imajo prav tako lahko bistven doprinos. Ne gre zgolj za lep izgled. Ponovno poudarjam, da za nek signifikanten doprinos ni potrebno zapravljati večje vsote denarja.

Sobne rastline so že vrsto let stalnica v pisarnah in v današnjih časih tudi v nekaterih delavnicah bolj tehnične narave. Rastline so živa bitja, ki ne samo, da dobro izgledajo, ampak so dodatni vir kisika v zaprtih prostorih. V preteklih desetletjih je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ki dokazujejo, da prisotnost rastlin v zaprtih prostorih vpliva tudi na čutne in energetske ravni. Določene vrste rastlin lahko odvzamejo 'negativne' vibracije, ki se tekom delovnih procesov velikokrat ustvarjajo. To so npr. benjamin, aloa vera, jasmin, samolist in poprovkasta pileja. Tudi če imamo slabše osvetljene poslovne prostore (kar samo po sebi vsekakor ni zdravo), lahko izberemo rastline, ki v takih okoljih zelo dobro uspevajo (npr. zamija, samolist, navadna monstera in taščin jezik).

image_alt
Najljubše davčne oaze bogatašev

Glede ostalih dodatkov, za katere marsikdo smatra, da so namenjeni bolj estetskim učinkom, pa vam vsekakor prepuščam, da se zanje odločite glede na lastne preference in sredstva. V prostore lahko dodate kakšne izdelke lokalnih nepoznanih umetnikov, če že ne želite zapravljati bajnih vsot za uveljavljena umetniška dela. Manjše skulpture različnih oblik in iz različnih materialov lahko izjemno olepšajo delovni prostor.

Dodatek, kot je na primer manjši vodnjak, ima po kitajski tradiciji Feng Shui dobrodejne učinke na prostor in vse, ki se v njem nahajajo. Ne gre le za to, da je dodan element tekoče vode. Po različnih starodavnih izročilih predstavljajo vodnjaki vir obilja in blagostanja; seveda pod pogojem, da so aktivni in tekoči, ne pa suhi in zanemarjeni.

Več iz rubrike