Moč pozitivnih in negativnih prepričanj

Ko se zaradi pozitivnih sugestij izboljša zdravje, je to učinek placeba. Ko negativne sugestije škodujejo zdravju, temu pravimo nocebo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V zdravstvenem poklicu se mnogi zavedajo učinka placeba, redki pa razmišljajo o tem, kaj to pomeni za samozdravljenje. Če vas lahko pozitivno razmišljanje potegne iz depresije in pozdravi vaše poškodovano koleno, pomislite, kaj lahko v vašem življenju naredi negativno razmišljanje. Kadar se zaradi uma preko pozitivnih sugestij izboljša zdravje, se to imenuje učinek placeba. Ko isti um sodeluje v negativnih sugestijah, ki lahko škodujejo zdravju, temu učinku pravimo nocebo.

V medicini je nocebo učinek dokazano tako učinkovit kot placebo učinek, kar je dejstvo, ki bi ga morali imeti v mislih vsakič, ko stopite v zdravniško ordinacijo.

image_alt
Dano ti bo to, kar daješ

Naša pozitivna in negativna prepričanja ne vplivajo samo na naše zdravje, ampak na vsak vidik našega življenja. Henry Ford je imel prav o učinkovitosti tekočih trakov in prav je imel tudi o moči uma, ko je rekel: »Če verjamete, da lahko, ali če verjamete, da ne morete - v vsakem primeru imate prav.« Pomislite na posledice za moža, ki je ravnodušno spil bakterijo, za katero se je medicinska stroka odločila, da povzroča kolero. Pomislite na tiste ljudi, ki hodijo po vroči žerjavici, ne da bi se opekli. Če omahujejo v neomajnosti svojega prepričanja, da zmorejo, končajo z opečenimi stopali. Naša prepričanja delujejo kot filtri na fotoaparatu, ki spreminjajo naše videnje sveta. Še en res osupljiv primer moči prepričanj je povezan z doživljanjem telesa osebe, ki ima anoreksijo. Če tako osebo prosite, naj vam nariše svoje telo, vas bo osupnilo, saj bo narisala telo človeka, ki ima prekomerno telesno maso in ne suho in koščeno, kakršno je v resnici. Taka oseba je tako prepričana, da ima prekomerno telesno maso, da se taka tudi vidi v ogledalu. Naši možgani lahko zelo popačijo resničnost. Cela naša biologija se prilagaja našim prepričanjem. Ko zares spoznamo, da imajo naša prepričanja takšno moč, imamo ključ do svobode. Ne moremo zlahka spreminjati kode svojih genetskih zapisov, lahko pa spremenimo svoj um.

Foto: primipil, Getty Images
Foto: primipil, Getty Images

Lahko izberemo, kaj bomo videli

Svoje življenje lahko filtriramo z rožnato obarvanimi prepričanji, ki bodo našemu telesu pomagala rasti, lahko pa uporabimo temni filter, ki vse potemni in povzroči, da sta naše telo in um dovzetnejša za bolezen. Živimo lahko življenje strahu ali življenje ljubezni. To je naša izbira! Pomembno je vedeti, da se bo, če bomo izbrali svet, poln ljubezni, tudi naše telo odzvalo z vedno boljšim zdravjem. Če pa bomo izbrali prepričanje, da živimo v temnem svetu, polnem strahu, bo tudi zdravje našega telesa ogroženo, saj se bomo fiziološko zaprli v zaščitniškem odzivu.

Skrivnost življenja je v tem, da se naučimo izkoristiti um za pospešeno rast. Seveda skrivnost življenja sploh ni nobena skrivnost. Učitelji, kot so Buda in Jezus, nam že tisočletja pripovedujejo enako zgodbo. Zdaj tudi znanost kaže v isto smer. Našega življenja ne nadzirajo naši geni, ampak naša prepričanja!

image_alt
Misli dobro, bodi dober, delaj dobro

Nič ni narobe, če gremo skozi življenje s pregovornimi rožnatimi očali.

Pravzaprav so ta rožnata očala potrebna, da gre našim celicam dobro. Pozitivne misli so biološko navodilo za srečno in zdravo življenje.

Z besedami Mahatma Gandija:

»Vaša prepričanja postanejo vaše misli.

Vaše misli postanejo vaše besede.

Vaše besede postanejo vaša dejanja.

Vaša dejanja postanejo vaše navade.

Vaše navade postabnejo vaše vrednote.

Vaše vrednote postanejo vaša usoda.«

Vir: The Biology of Belief; Bruce Lipton

Več iz rubrike