Misli dobro, bodi dober, delaj dobro

Veliki Avatar Babaji je bil zagovornik trdega dela in je učill, da samo trdo delo človeka spremeni v močnega in energičnega.
Fotografija: Glejmo v prihodnost z vizijo dobrih del za cel svet, ne samo za eno deželo. Foto: Irina Shpiller, Getty Images
Odpri galerijo
Glejmo v prihodnost z vizijo dobrih del za cel svet, ne samo za eno deželo. Foto: Irina Shpiller, Getty Images

Veliki Avatar Babaji je bil zagovornik trdega dela in je učil, da samo trdo delo človeka spremeni v močnega in energičnega.

V življenju lahko sledimo religiji ali katerikoli poti oz. praksi, vendar je najpomembnejše to, da smo in ostanemo humani.

Glasbo predanosti moramo ustvarjati na način, ki vznemirja našega duha, da prebudi globoke občutke. Peti moramo z ljubeznijo. Petje naj ne bo kot igranje vloge v predstavi. Ko ustvarjamo glasbo, naj se ta dotakne srca. To ustvari spomine v umu. Glasba in petje sta v tem primeru prispodobi za naše delovanje in ustvarjanje.

Pomislite na Zemljo kot na našo mamo. Zemlja je ena. Ne ločujmo se med seboj z opredeljevanjem, da pripadamo različnim deželam. Vsi pripadamo eni Zemlji. Glejmo v prihodnost z vizijo dobrih del za cel svet, ne samo za eno deželo.

Ko pridejo ljudje na ta svet, pozabijo na svojo dolžnost in padejo v navezanost 'maye' (iluzije) in v koncepta »jaz« in »moje« ter tako pozabijo Boga.

image_alt
Resnica, preprostost, ljubezen

Glavna dva vzroka uničenja humanosti sta zavist in sovraštvo. Ti dve razvadi ne smeta imeti prostora v naših življenjih.

Babaji ne podpira nenasilja na način, da človek postane strahopeten. Borimo se za resnico. Za soočanje z življenjem moramo imeti vsak dan veliko mero poguma.

Vsak se mora pogumno soočati z težavami. Strahopetni ljudje so kot mrtvi ljudje.

Zgraditi moramo svet pogumnih ljudi, ki se soočijo z življenjem v taki obliki, kot pride.

Služenje človeštvu je najboljša pot do Boga. Moto je: delo je čaščenje.

Nedejavnost je vzrok za trpljenje in vse težave. Zato je pomembno, da otroke učimo delavnosti, da bodo postali ljudje z dobrim in močnim karakterjem.

image_alt
Povečajte zavzetost vaših zaposlenih

Skrbite za svoje telo

Dokler smo zdravi, lahko služimo človeštvu. Kako lahko služimo, ko zbolimo? Zato je res pomembno, da smo zdravi. Za dejavno delovanje v tem svetu je naša sveta dolžnost skrbeti, da ostane naše telo zdravo.

Delovati moramo tako, da bomo koristili drugim; ne samo drugim, ampak celotnemu univerzumu. Potrebujemo svet, v katerem bo veliko zelo pogumnih ljudi. Če bomo v polni veri in vdanosti sledili poti resnice, preprostosti in ljubezni, bomo dosegli svoj cilj.

Ko cel svet gori pod ognjenimi zublji grehov ter obžalovanj in ko kaže, da bodo plameni pogoltnili svet, je sledenje resnici, preprostosti in ljubezni edini način, ki lahko reši človeštvo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ne sme biti prostora za strah. Ljudje morajo v svetu delovati brez strahu. Ko se človek osvobodi strahu, nič ne more stati v bitki proti njemu; bodisi v bitki za materialno ali duhovno življenje. Takrat je zmagovalec vseh bitk življenja.

Babaji pokaže še na en pomemben vidik; iz svojega uma moramo izničiti občutka »jaz« in »moje«. Če vsi pripadamo celotnemu univerzumu, kje je potem prostor za »jaz« in »moje«? Le na tak način bomo koristili svetu. Gre za cel univerzum in ne samo enega posameznika. Vsakdo bi moral odstraniti razlike med sabo in ostalimi ter delovati v enosti za svet.

Babaji pravi, da obstaja samo ena pot, ki bo rešila človeštvo. Ta je v spreminjanju src vseh ljudi. To delamo tako, da vsak dan na vsak mogoč način delamo dobro za druge in jih osrečujemo. Da priskrbimo pomoč vsaki državi, vsakemu človeku, kjer je ta potrebna.

image_alt
Srečni kar tako

Če bomo vpleteni v dobra dela in bomo nadaljevali z dobrimi dejanji, bomo dobro spali, imeli dober apetit, slabe misli pa ne bodo zasedale našega uma. V nasprotnem primeru bomo zmeraj tisti, ki kritizira druge.

Hrana, ki jo užijemo, mora biti čista in hranljiva. Posebno pozornost moramo posvečati zdravju vseh. Kljub temu, da živimo v mestih, se moramo potruditi vzgajati in kuhati kvalitetno zelenjavo ter hrano nasploh in jo distribuirati drugim. Hrana mora biti hranljiva, da bomo imeli energijo za delo in bo naš um močen.

Slediti moramo poti, ki nas dela močne

To dosežemo le, če smo delavni in aktivni. Zato je pomembno, da smo taki. Zanašati se moramo na svoje delo in se odvezati odvisnosti od drugih ljudi. Samo tisti, ki so zelo budni in obenem previdni, so lahko v življenju uspešni.

Kot posamezniki moramo stremeti k poštenosti in odgovornosti. Vsak mora korektno izpolnjevati svoje dolžnosti. Vsakemu mora biti jasno, kaj mora delati, potem pa se mora posvetiti temu in dejansko delati.

image_alt
Pozitivni učinki meditacije in prakticiranja čuječnosti

Vodje naj bodo tisti ljudje, ki so sposobni in imajo visoko razvite vrline ter lahko širijo to sporočilo naprej. V njihovih besedah morata biti teža in modrost, da jim bodo ljudje radi sledili. Vodja mora biti nesebičen, nekdo, ki želi delati za dvig človeštva. Vodje morajo biti predani svoji državi in ves čas porabiti za njen dvig. Znati morajo opogumljati ljudi, to je zelo pomembno.

Vsakdo mora uporabljati zdravo pamet in izpolnjevati dolžnosti brez čakanja, da mu je naročeno, kaj naj dela. Opravljati svoje dolžnosti pomeni najvišje čaščenje Boga, najvišje služenje, najvišja predanost.

Iskati moramo osvoboditev in drugim pomagati, da se osvobodijo.

Več iz rubrike