Musk po rekordnem skoku Tesle postal najbogatejši Zemljan vseh časov

Tesla je v ponedeljek dosegla rekordno tržno vrednost in s tem Elona Muska postavila na mesto najbogatejšega Zemljana v zgodovini.
Fotografija: Elon Musk postal najbogatejši Zemljan v človeški zgodovini. Foto: MICHELE TANTUSSI/Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk postal najbogatejši Zemljan v človeški zgodovini. Foto: MICHELE TANTUSSI/Reuters

Tesla je v ponedeljek presegla tisoč milijard dolarjev tržne vrednosti in se s tem pridružila elitnemu klubu podjetij, ki jim je to že uspelo. Med njimi so še Amazon, Alphabet, Apple in Microsoft. 

image_alt
Globalno pomanjkanje magnezija ogroža proizvodnjo avtomobilov

Teslina delnica je trgovanje zaključila s 13-odstotno rastjo in na koncu dneva dosegla 1.024,86 dolarja (882 evrov), poroča Yahoo finance.

Naročilo le štiri mesece po stečaju

Vzrok za tolikšen vzpon vrednosti delnic proizvajalca električnih vozil je novica, da je podjetje Hertz pri Tesli naročilo 100.000 vozil. Podjetje, ki ponuja najem vozil, naj bi veliko naročilo oddalo le štiri mesece po stečaju. Gre za največje naročilo v zgodovini električnih vozil.

Hertz je največje ameriško podjetje za najem vozil. Foto: Regis Duvignau/REUTERS
Hertz je največje ameriško podjetje za najem vozil. Foto: Regis Duvignau/REUTERS

Avtomobili bodo dostavljeni v naslednjih 14 mesecih. Tesline limuzine model 3 pa bodo na voljo za najem na Hertzevih lokacijah v večjih ameriških in evropskih mestih. Kupci bodo imeli dostop do Tesline mreže kompresorjev, Hertz pa gradi lastno polnilno infrastrukturo, poroča Aljazeera.

Največje ameriško podjetje za najem avtomobilov se loteva širše prenove poslovanja na področju mobilnosti in digitalizacije. V elektrifikacijo ga je prisilo pandemično obdobje, ki je poskrbelo za velik upad povpraševanja po najemu avtomobilov.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Podjetje je leta 2020 vložilo predlog za stečaj, po skoraj štirih mesecih pa ga je bankrota rešila skupina vlagateljev, vključno z Apollo Capital Management. Zahvaljujoč močnemu okrevanju na področju potovanj in svetovnemu pomanjkanju novih avtomobilov Hertz danes uspešno posluje. Ob najavi sodelovanja s Teslo je v ponedeljek vrednost Hertzevih delnic poskočila za devet odstotkov, poročajo tuji mediji.

image_alt
Elon Musk išče slovenske delavce za delo v svoji nemški giga tovarni

Veliko naročilo vodi v velike težave

Gre za največji nakup električnih vozil doslej, ki je vreden približno 4,2 milijarde dolarjev (3,61 milijarde evrov) prihodka za Teslo, kar pomeni, da je cena enega avtomobila 42.000 dolarjev (36.000 evrov).

Poznavalci se sprašujejo, kako bo Tesli v teh težkih časih za avtomobilsko industrijo, ko kronično primanjkuje polprevodnikov, uspelo do konca leta 2022 izpolnila naročilo.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Po navedbah tujih medijev se tudi Elon Musk strinja, da bo tako veliko naročilo povzročilo mnogo preglavic. Vseeno si je zastavil ambiciozen cilj; želi si namreč, da bi Tesla proizvedla 20 milijonov vozil letno, kar je dvakrat več od trenutne prodaje vodilnih proizvajalcev na svetu, Volkswagna in Toyote. V primeru, da mu to uspe, se bo njegovo premoženje znatneje povečalo, menijo poznavalci.

Pred dvema letoma je Forbes Muskovo premoženje ocenil na 19,9 milijarde dolarjev (17,13 milijarde evrov). V začetku tega meseca je bil vreden dobrih 165 milijard evrov, z novo vrednostjo delnic Tesle pa se je njegovo bogastvo močno povečalo.

image_alt
Znani najbogatejši Američani leta 2021

Kot poročajo tuji mediji, naj bi bilo v ponedeljek to ocenjeno na 255,2 milijarde dolarjev (220 milijard evrov). Ustanovitelj Tesle naj bi tako postal najbogatejši Zemljan v človeški zgodovini, vreden več kot soustanovitelj Googla Larry Page in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg skupaj.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Več iz rubrike