Elon Musk išče slovenske delavce za delo v svoji nemški giga tovarni

Musk je gradnjo tovarne v Nemčiji napovedal že novembra 2019. Pred nekaj dnevi je gostil otvoritveno zabavo, decembra pa naj bi prišlo do zagona proizvodnje.
Fotografija: Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor Tesle, 13. avgust, 2021. Foto: Patrick Pleul / Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor Tesle, 13. avgust, 2021. Foto: Patrick Pleul / Reuters

Izvršni direktor družbe Tesla Elon Musk je v soboto, 9. oktobra, v novi berlinski gigatovarni priredil zabavo z disko lučmi, techno glasbo, vrtiljakom in tovornjaki z vegetarijansko hrano. Vse to z namenom, da bi napovedal zagon proizvodnje Teslinih avtomobilov na spornem območju, ki je tarča raznih tožb okoljevarstvenih skupin. Tovarna je bila sicer zgrajena v manj kot dveh letih, Musk pa k sodelovanju vabi tudi Slovence z najrazličnejših področij in to kar v slovenskem jeziku.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Ekspresno hitro zgrajena tovarna

»S proizvodnjo nameravamo začeti čez nekaj mesecev, v bistvu novembra ali decembra, in upam, da bomo prve avtomobile dostavili decembra,« je dejal Musk na otvoritvenem dogodku, čemur je sledil aplavz več tisoč oboževalcev. »Toda začetek proizvodnje je najlažji del. Težji del je doseči serijsko proizvodnjo,« je še dodal Musk po manj kot dveh letih od napovedi, da bo v Berlinu zgradil tovarno.

<p>Otvoritvena zabava gigatovarne blizu Berlina v Nemčiji, 9. oktober 2021. Foto: Annegret Hilse / Reuters</p>

Otvoritvena zabava gigatovarne blizu Berlina v Nemčiji, 9. oktober 2021. Foto: Annegret Hilse / Reuters

Obseg proizvodnje v giga tovarni naj bi znašal 5000 vozil na teden oziroma po Muskovih optimističnih napovedih celo 10.000. Tam naj bi poleg milijonov baterijskih celic sicer izdelovali Teslina vozila Model Y, navaja spletna stran TechCrunch. Ocena investicije je sprva znašala štiri milijarde evrov, a se je njena vrednost nato povečala za dodatno milijardo evrov, potem ko je družba načrte razširila še na tovarno baterij.

image_alt
Kitajski avtomobili bodo zavzeli svetovne ceste

Gradnja Tesline giga tovarne v nemški zvezni deželi Brandenburg v bližini Berlina je potekala po pridobitvi začasnega gradbenega dovoljenja. V nepričakovanem primeru, če Musk ne bi dobil potrebnega dovoljenja, bi moral območje na lastne stroške povrniti v začetno stanje, za kar je pred pričetkom gradnje družba Tesla položila 100 milijonov evrov depozita.

Ogromna gospodarska korist

Jutri, 14. oktobra, se bodo iztekli roki za vložitev pripomb in ugovorov zoper izdano dovoljenje, gradnji pa so nasprotovali domačini bližnje vasice in razne okoljevarstvene organizacije, navaja TechCrunch. Vendar je končna odločitev v rokah nemškega ministrstva za okolje in glede na ogromno gospodarsko korist, ki jo bo tovarna prinesla, je neugoden razplet malo verjeten. Teslina tovarna pri Berlinu naj bi do konca naslednjega leta zaposlovala približno 12.000 ljudi in letno proizvedla pol milijona električnih vozil. Celotna nemška avtomobilska industrija je sicer lani proizvedla 428.000 električnih vozil in priključnih hibridov.

<p>Gradnja gigatovarne blizu Berlina v Nemčiji, 19. september 2020. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters</p>

Gradnja gigatovarne blizu Berlina v Nemčiji, 19. september 2020. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Muska pa skrbi, da v tovarni ne bi uspel pravočasno zaposliti dovolj delovne sile. Želi si, da bi bili v njej zaposleni ljudje iz celotne Evrope. Podjetje je na svoji spletni strani objavilo tudi razpis oziroma vabilo v slovenščini, v katerem k sodelovanju vabijo sodelavce z najrazličnejših področij, pri čemer izkušnje iz avtomobilizma niso potrebne (vir).

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Iščejo širok nabor proizvodnih delavcev pa tudi vodstveni kader v proizvodnji električnih avtomobilov in baterij. Iščejo tudi strokovnjake za človeške vire in druge kadre. Pod oglasom je povezava na delno prevedeno spletno stran s podrobnim seznamom iskanih kadrov. Če bo jutri vse potekalo po Muskovih pričakovanjih, bo proizvajalec električnih avtomobilov Tesla še letos izdelal svoje prvo vozilo na evropskih tleh.

Več iz rubrike