Hrvati zlato kuno menjajo za dobrih 600 evrov

Hrvaška narodna banka je v sodelovanju s Hrvaškim denarnim inštitutom predstavila novo serijo posebnih naložbenih zlatih kovancev.
Fotografija: Hrvaški zlatnik za eno kuno. Foto: HNB / Hrvaška narodna banka
Odpri galerijo
Hrvaški zlatnik za eno kuno. Foto: HNB / Hrvaška narodna banka

Kot smo nedavno poročali v članku Čudovit zvok Dunajskih filharmonikov v žepih investitorjev, je trenutni trend odličen tudi za kovnice zlatega denarja.

Borzna cena ene trojaške unče čistega zlata (1 Troy oz = 31,1034768 gramov) se je v dveh letih zvišala s 1050 evrov na približno 1600 evrov. Trend očitno želijo izkoristiti tudi naši sosedje. 


Novi hrvaški zlati kovanec je po vseh značilnostih enak nakladi navadnim kovancem v višini ene kune, izdanim leta 2020 z enakim motivom, premerom in debelino. Edina razlika je v teži; zlatnik je namreč težji, ker je plemenita kovina večje gostote.
 
Zlate kune so na voljo v omejeni seriji 2020 kosov, vsaka pakirana v posebno kapsulo in ovojnico.

Hrvaški zlatnik za eno kuno je na voljo za približno 610 evrov. Foto: Hrvaški monetarni inštitut
Hrvaški zlatnik za eno kuno je na voljo za približno 610 evrov. Foto: Hrvaški monetarni inštitut

 
Trenutna prodajna cena znaša nekaj več kot 4.603 kun (približno 610 evrov), slednja pa je odvisna od gibanja cene zlata.


Avtor idejne in umetniške zasnove novega spominskega kovanca je akademski kipar Kuzma Kovačić, kovan pa je bil na Hrvaškem monetarnem inštitutu.
 
Zainteresirani kupci lahko nove naložbene zlate kovance kupijo od 23. decembra 2020. Naročite in kupite jih lahko v spletni trgovini tukaj.
 

Več iz rubrike