Italijani praktično podarjajo nepremičnine

Italijanske oblasti vodijo kampanjo prodaje hiš na podeželju zgolj za evro, s čimer želijo oživeti tamkajšnje vasi oziroma mesta. Za prevzem se z županom dogovorite preko e-pošte.
Fotografija: Panorama italijanske vasice, kjer se prodajajo nepremičnine po en evro. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Panorama italijanske vasice, kjer se prodajajo nepremičnine po en evro. FOTO: Shutterstock

Mamljive in priljubljene italijanske hiše, ki se prodajajo zgolj za en dolar, so znova aktualne, saj so se na trgu pojavile dodatne ponudbe, piše CNN. Tokrat so poceni hiše na voljo v južni italijanski pokrajini Molize.
 

Italijanska idila


Italijanske hiške se prodajajo v vasi Castropignano, v kateri je med drugim srednjeveški grad, od Rima pa je oddaljena okoli 225 kilometrov. Pokrajina Molize, kjer se vas nahaja, je sicer precej gorata in gričevnata, najvišji vrh meri kar 2241 metrov. Podnebje je večinoma sredozemljsko, saj eno od prestolnic pokrajine leži na isti zemljepisni širini kot Barcelona in otok Krf. Kljub temu pa se zimske temperature, zaradi visoke nadmorske višine, lahko ponekod spustijo tudi do 2 stopinj Celzija.
 

Tokrat drugačna prodaja


Castropignano sledi konceptu prodaje praznih podeželskih hiš, ki ga že prakticirajo na Siciliji in v pokrajini Abruci. V obeh primerih so oblasti zagnale kampanjo prodaje poceni hiš, s čimer bi spodbudili priseljevanje mladih.
Ozke uličice v vasi Castropignano. FOTO: Shutterstock
Ozke uličice v vasi Castropignano. FOTO: Shutterstock


A tokrat je pristop prodaje drugačen od tistega na Siciliji in v pokrajini Abruci. V vasi Castropignano je na voljo okoli 100 praznih hiš, a namesto da bi te šle na običajno dražbo, se župan Nicola Scapillati zavzema za iskanje primernih kupcev za vsak posamezen dom. S tem naj bi potencialen priseljenec dobili tisto, kar si želi.

»Shema prodaje tukaj poteka nekoliko drugače. Gibljemo se na dveh vzporednih poteh, tako da smo hkrati v stiku s potencialnimi kupci in starejšimi lastniki, ki hiše prodajajo. Korak za korakom usklajujemo ponudbo in povpraševanje,« proces prodaje opiše župan Scapillati, ki še poudarja, da vasice noče zgolj razprodati.
 

Župan misli resno


Pravzaprav želi župan prodajo izpeljati skoraj lastnoročno, zainteresirane kupce pa poziva, naj se z njim neposredno povežejo kar preko elektronske pošte. »Vse, ki jih zanima nakup novega doma pri nas, pozivam, naj mi pišejo na nicola.scapillati@me.com, v sporočilo pa naj priložijo temeljit načrt o svojih željah tukaj. Si želijo tukaj le stanovati, ustvariti prenočišča za turiste, novo trgovino ali umetniški studio.«


Župan med drugim opozarja na ozke ulice in nedostopnost z avtomobili, kar je izziv za gibalno ovirane osebe. Slednji naj pripišejo svoje zahteve, »bolj podroben in natančen je opis želja in načrta, lažje bomo našli skupno rešitev za nove lastnike,« še pravi župan, ki je pripravil jasen in izdelan pristop.
 

Zanimanje veliko


Projekt iskanja novih lastnikov hiš se je začel v oktobru, ko so oblasti tamkajšnjim lastnikom sporočile, da morajo zapuščene domove zaradi varnosti obnoviti, sicer bodo nepremičnine zasežene. Do zdaj so se številni lastniki že odpovedali svojim posestvom, saj bi jih rušenje domov stalo preveč, da bi v zameno ohranili površino.

Na občini so prepričani, da bodo v last dobili vsaj še 50 domov, ki jih bodo nato umestili na trg. Medtem so že prejeli številna povpraševanja o nakupu domov iz cele Evrope. Glede projekta verjamejo, da bodo novi lastniki v vas vnesli dodatno življenje, s svojimi vlaganji pa tudi izboljšali varnost stavb iz srednjega veka, ki zdaj žalostno propadajo.

Italijanske hiše za en evro so znova aktualne, tokrat so na trgu v srednjeveški vasici. FOTO: Shutterstock
Italijanske hiše za en evro so znova aktualne, tokrat so na trgu v srednjeveški vasici. FOTO: Shutterstock

Več iz rubrike