Kitajci kupili avstralski otok in izgnali domačine

Kitajsko podjetje je kupilo avstralski otok in zdaj preprečuje, da bi Avstralci stopili nanj. Tako domačini kot turisti so ogorčeni.
Fotografija: Otok Keswick je del skupine otokov Whitsundays, ki se nahaja ob osrednji obali Queenslanda v Avstraliji. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Otok Keswick je del skupine otokov Whitsundays, ki se nahaja ob osrednji obali Queenslanda v Avstraliji. FOTO: Shutterstock

Otok Keswick, potencialno turistično vročo točko, je kupilo podjetje China Bloom, za katerega prebivalci pravijo, da domačinom preprečuje dostop do »raja na otoku«. Trdijo, da jim je podjetje preprečilo dostop do plaž, jim prepovedalo dostop do nekaterih delov otoka in celo onemogočilo dostop do letališča na otoku.
 
Tamkajšnji prebivalci pravijo tudi, da podjetje na otoku ubija turizem, saj jim je prepovedano oddajati svoje nepremičnine ali jih oglaševati na platformi Airbnb.
 
»Preprosto menim, da nočejo Avstralcev na otoku,« je za avstralsko informativno oddajo A Current Affair dejala nekdanja prebivalka otoka Julie Willis. »Mislim, da želijo imeti ta otok izključno za kitajski turistični trg.«
 
Otok Keswick je del skupine otokov Whitsundays, ki se nahaja ob osrednji obali Queenslanda v Avstraliji. FOTO: Shutterstock
Otok Keswick je del skupine otokov Whitsundays, ki se nahaja ob osrednji obali Queenslanda v Avstraliji. FOTO: Shutterstock
Willisova in njen partner Robert Lee pravita, da se jima je svet podrl, ko je podjetje februarja letos sporočilo, da imata tri dni časa, da zapustita nepremičnino, ki sta jo šest let brez težav najemala. Par je nato poskušal nepremičnino, katere lastnik je postalo podjetje, kupiti, a so ju iz podjetja China Bloom pozvali naj najprej poravnata 100.000 avstralskih dolarjev (nekaj čez 61.000 evrov) škode, ki naj bi jo nepremičnina med oddajanjem utrpela.
 
»Mislim, da so nas skušali le odvrniti od nakupa nepremičnine. Nočejo nas tukaj,« je ogorčena Avstralka.
 
China Bloom nadgrajuje otoške ceste, klančine, pomole in morsko infrastrukturo, zato se država noče vpletati v spore. Pristojni namreč sporočajo, da gre za zadevo, ki jo morajo prebivalci oziroma najemniki rešiti z novim lastnikom, poroča spletni Newsweek.
 
Novinarji revije so za komentar stopili v stik z avstralskim predstavnikom novega lastnika otoka Greaton Holdings, a odziva ni bilo. 


V zadnjih dneh med Kitajsko in Avstralijo napetost narašča, pri čemer avstralska vlada od Kitajske zahteva, da odstrani lažno sliko, objavljeno na vladnem Twitter računu, ki kaže, da je avstralski vojak umoril afganistanskega otroka.
 
Premier Scott Morrison je dejal, da bi se moral Peking sramovati, ker širi »gnusno« podobo Avstralije. Do tega je prišlo po tem, ko so ugotovitve preiskave avstralskih obrambnih sil razkrile, da je bilo v letih 2009 in 2013 v umore 39 afganistanskih civilistov in zapornikov vpletenih 25 avstralskih vojakov.
 
Odnosi so se poslabšali tudi po tem, ko je Avstralija postala ena glavnih pobudnic za preiskavo izvora novega koronavirusa, ki naj bi decembra lani izbruhnil v kitajskem mestu Wuhan.
 

Več iz rubrike