Nekdanji kralj klasične trgovine pristal na kolenih

Britanska trgovska skupina Arcadia, ki ima med drugim v lasti verigo trgovin z oblačili Topshop, je zaprosila za zaščito pred upniki. Negotovih je okoli 13.000 zaposlitev.
Fotografija: Philip Green je nekoč veljal za kralja klasične trgovine oziroma high street, kot temu rečejo na Otoku. FOTO: REUTERS/Olivia Harris
Odpri galerijo
Philip Green je nekoč veljal za kralja klasične trgovine oziroma high street, kot temu rečejo na Otoku. FOTO: REUTERS/Olivia Harris

Skupina, katere lastnik je kontroverzni poslovnež Philip Green, je lastnica vrste znanih oblačilnih blagovnih znamk na Otoku. Poleg Topshopa so to npr. še Topman, Dorothy Perkins, Burton in Miss Selfridge.

Zaradi negativnih učinkov koronskih omejitev in z vsakim dnem hujše konkurence spletnih trgovcev se je ta velikan klasične trgovine znašel v resnih finančnih težavah in zaprosil za zaščito pred upniki. Upravljanje podjetja bo tako v času finančnega in poslovnega prestrukturiranja prevzelo svetovalno podjetje Deloitte, piše STA.


Arcadia v okoli 500 trgovinah in centrali skupaj zaposluje okoli 13.000 oseb, od katerih jih je več kot 9000 trenutno na čakanju na delo. Zaposleni so zaradi dogajanja na trnih, a v Deloittu so po poročanju STA, ki povzema francosko tiskovno agencijo AFP, zagotovili, da na kratek rok odpuščanja niso načrtovana in da bo skupina trgovske lokale odprla, takoj ko se bodo omejitve sprostile.

»V kontekstu najtežjega poslovnega okolja, ki smo mu bili kdaj koli priča, so bile ovire, s katerimi smo se soočali, previsoke,« je v izjavi ob začetku prestrukturiranja zapisal glavni direktor skupine Ian Grabine.

Razlog za finančne težave se skriva v posledicah pandemije covida-19 na sektor trgovine na drobno in v ostri konkurenci spletnih trgovcev. FOTO: REUTERS/Simon Dawson
Razlog za finančne težave se skriva v posledicah pandemije covida-19 na sektor trgovine na drobno in v ostri konkurenci spletnih trgovcev. FOTO: REUTERS/Simon Dawson
Pred tem Arcadia ni uspela najti skupnega jezika z upniki, zavrnila pa je tudi premostitveno posojilo v vrednosti 50 milijonov funtov, ki ga ji je ponudila prav tako trgovska skupina Frasers milijarderja Mika Ashleyja.

Težave Arcadie so nov udarec za lastnika Greena, ki je nekoč veljal za kralja klasične trgovine oziroma high street, kot temu rečejo na Otoku. Že pred leti je bil namreč predmet številnih kritik ob propadu trgovske družbe BHS. To je leta 2015 za en funt prodal Dominicu Chappellu, sumljivemu poslovnežu, ki ni imel nikakršnih izkušenj v trgovini.


BHS je leto zatem propadel, brez dela je ostalo 11.000 ljudi. Ti so bili še dodatno oškodovani, saj je ob tem v pokojninskem skladu podjetja ostala luknja v vrednosti 571 milijonov funtov. Green je nato lani poplačal 363 milijonov funtov.

Iz vrst britanske politike tako že prihajajo pozivi Greenu, ki je sicer prijavljen v Monaku, in njegovi družini, da iz lastnih sredstev pokrijeta tudi luknjo v pokojninskem skladu Arcadie, ki je ocenjena na 350 milijonov funtov, še piše STA. Greenovo premoženje je sicer ocenjeno na približno milijardo funtov.

Več iz te teme:

Več iz rubrike