Melanija nam kot prva dama ni škodila, koristila pa tudi ne

Takšnega mnenja je več kot 70 odstotkov vprašanih. Kar 61 odstotkov bi za predsednika ZDA, če bi imeli to možnost, volili Joeja Bidna. Približno 30 odstotkov meni, da imajo volitve v ZDA iz vidika ekonomskega napredka, trgovine in miru velik vpliv na Slovenijo.
Fotografija: Melania Trump, prva in verjetno zadnja prva dama ZDA iz Slovenije. FOTO: REUTERS/Hannah McKay 
Odpri galerijo
Melania Trump, prva in verjetno zadnja prva dama ZDA iz Slovenije. FOTO: REUTERS/Hannah McKay 

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana so ugotavljali, kako bi na ameriških volitvah glasovali prebivalci Slovenije, kakšen vpliv imajo po njihovem mnenju volitve v ZDA na Slovenijo ter kako ocenjujejo vpliv predsednika Trumpa in prve dame Melanie Trump.

<u>GRAF 1: Če bi lahko sodelovali na ameriških predsedniških volitvah, za koga bi glasovali?</u> VIR: Mediana
GRAF 1: Če bi lahko sodelovali na ameriških predsedniških volitvah, za koga bi glasovali? VIR: Mediana


Šest od desetih prebivalcev Slovenije bi ob možnosti glasovanja na predsedniških volitvah v ZDA glasovalo za Joeja Bidna, manj kot petina pa za Donalda Trumpa.

<u>GRAF 2: </u><u>Koliko po vašem mnenju ameriške predsedniške volitve vplivajo na Slovenijo kar se tiče ekonomskega napredka, trgovine, miru itd.? Z drugimi besedami, kakšen vpliv ima predsednik Združenih držav Amerike na dogajanje v Sloveniji? </u>VIR: Mediana
GRAF 2: Koliko po vašem mnenju ameriške predsedniške volitve vplivajo na Slovenijo kar se tiče ekonomskega napredka, trgovine, miru itd.? Z drugimi besedami, kakšen vpliv ima predsednik Združenih držav Amerike na dogajanje v Sloveniji? VIR: Mediana

 
Medtem ko približno 60 odstotkov vprašanih meni, da ima predsednik ZDA na dogajanje v Sloveniji le majhen vpliv ali nič vpliva, je približno 30 odstotkov takšnih, ki menijo, da imajo predsedniške volitve na dogajanje v Sloveniji iz vidika ekonomskega napredka, trgovine, miru in drugih faktorjev (zelo) velik vpliv.

<u>GRAF 3: Kakšen je bil po vašem mnenju, gledano v celoti, vpliv predsednika Trumpa na moč Združenih držav Amerike v svetu? Ali jo je v svojem 4 letnem mandatu naredil  močnejšo, šibkejšo, ali pa se njena moč ni spremenila?</u> VIR: Mediana
GRAF 3: Kakšen je bil po vašem mnenju, gledano v celoti, vpliv predsednika Trumpa na moč Združenih držav Amerike v svetu? Ali jo je v svojem 4 letnem mandatu naredil  močnejšo, šibkejšo, ali pa se njena moč ni spremenila? VIR: Mediana


Kar 44 odstotkov vprašanih je mnenja, da je v svojem mandatu Donald Trump naredil Ameriko šibkejšo, približno četrtina (24 odstotkov) meni, da ni prišlo do bistvenih razlik, 17 odstotkov pa meni, da je Ameriko naredil močnejšo.

<u>GRAF 4: Ali menite, da je v svoji vlogi prve dame Melania Trump…?</u> VIR: Mediana
GRAF 4: Ali menite, da je v svoji vlogi prve dame Melania Trump…? VIR: Mediana


Melania Trump je s svojo prisotnostjo v Beli hiši pisala zgodovino kot verjetno prva in zadnja prva dama ZDA iz Slovenije. Medtem, ko smo pred štirimi leti ugibali, na kakšen način in kako močno bo v svoji vlogi promovirala tudi Slovenijo, zdaj kar 71 odstotkov vprašanih pravi, da kot prva dama za vlogo in ugled Slovenije v svetu ni nič spremenila. 15 odstotkov meni, da je vlogi in ugledu Slovenije v svetu koristila, 9 odstotkov pa, da je škodila.


Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 11. in 12. novembrom 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 798 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji. 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.