Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.
Fotografija: Branko Meh, OZS. FOTO: Suhadolnik Jože / DELO
Odpri galerijo
Branko Meh, OZS. FOTO: Suhadolnik Jože / DELO

»Obstoječi ukrepi ne delujejo v smeri zmanjšanja števila okužb, zaprtje dobršnega dela gospodarstva pa še dodatno spodbuja delo na črno ter vodi v odpuščanja in zapiranje podjetij,« navajajo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. 

»Številne dejavnosti so zaprte več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. Več kot očitno je, da je treba ubrati drugačen pristop. Naši člani, obrtniki in podjetniki, nam sporočajo, da imajo dovolj. Razmišljajo o zaprtju podjetij, mnogi so to storili, duševne stiske se poglabljajo. Zato pozivamo vlado, naj še enkrat premisli o vseh aspektih teh ukrepov in se odloči za odprtje dejavnosti,« je po poročanju STA izpostavil predsednik OZS Branko Meh.

FOTO: Blaž Samec / DELO
FOTO: Blaž Samec / DELO
V OZS so večkrat pozvali vlado k takojšnjemu odprtju dejavnosti, za katere menijo, da bi jih bilo mogoče varno opravljati še naprej. »To so frizerski, kozmetični saloni, avtopralnice, neživilske trgovine, specializirane trgovine, fotokopirnice, kemične čistilnice, vrtnarije, cvetličarne, urarne, zlatarne, delno gostinska dejavnost,« so znova našteli.

Poudarili so, da se zavedajo razmer v zdravstvu, toda reševati jo je treba drugače in ne na plečih malega gospodarstva. »Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj predstavlja več kot 99-odstotni delež, zaposluje pa prek 350.000 oseb, ki imajo družine, otroke,« so zapisali ter vnovič ocenili, da malo gospodarstvo ni bilo vir okužb, prav tako se storitve opravljajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov.


»Tveganje za prenos okužb je torej minimalno, medtem ko pri delu na črno v zasebnih domovih in garažah ni nikakršnega nadzora, tveganje za prenos okužb pa je zato veliko. V obrti in podjetništvu ne rinemo z glavo skozi zid, če vidimo, da ne pridemo nikamor. Zato predlagamo odločevalcem, da uberejo drugačen pristop, odprejo dejavnosti in spremljajo učinke. Prepričani smo, da bodo nad rezultati pozitivno presenečeni,« je ocenil Meh.

Več iz rubrike