Čudovit zvok Dunajskih filharmonikov v žepih investitorjev

Zlato je v zadnjih letih v vseh pogledih sijajno blago. Kdor je pred dvema letoma, jeseni 2018, vložil evre v zlato in šel spat, se je sredi letošnjega novembra zbudil bogatejši za dobrih 50 odstotkov.
Fotografija: Avstrijska kovnica denarja je na dunajskem Heumarktu od leta 1837; Dunajske filharmonke v zlatu izdelujejo od leta 1989. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Avstrijska kovnica denarja je na dunajskem Heumarktu od leta 1837; Dunajske filharmonke v zlatu izdelujejo od leta 1989. FOTO: Shutterstock

Borzna cena ene trojaške unče čistega zlata (1 troy oz = 31,1034768 gramov) se je v dveh letih zvišala s 1050 evrov na približno 1600 evrov.

Trend je odličen tudi za kovnice zlatega denarja. Ena takšna, svetovno pomembna lokacija je tik za Mestnim parkom v središču Dunaja, kjer že od leta 1835 stoji Avstrijska kovnica denarja (Münze Österreich). Podjetje z dokumentirano tradicijo več kot 825 let.
 
Krugerrand je imel vrsto let levji delež na trgu. FOTO: Shutterstock
Krugerrand je imel vrsto let levji delež na trgu. FOTO: Shutterstock
Leta 1194 so na Dunaju skovali vladarjeve srebrnike iz 12 ton srebra odkupnine, ki jo je tedanji avstrijski vojvoda Leopold prejel za angleškega kralja Richarda Levjesrčnega, zaprtega v Avstriji.

Münze Österreich je ena izmed mnogih državnih kovnic, kjer izdelujejo zlate kovance, ki vsebujejo natanko eno trojaško unčo zlata, da bi pritegnili zasebne vlagatelje. Ta praksa se je v svetu začela pred več kot pol stoletja, julija 1967, ko je Južnoafriška republika začela kovati Krugerrand.
 
Krugerrand je imel vrsto let levji delež na trgu, potem pa so tudi druge države začele proizvajati naložbene kovance (gold bullion coins), težke eno unčo zlata. Konkurenca je izkoriščala tudi dejstvo, da je bila Južnoafriška republika zaradi takratne rasistične politike apartheida izpostavljena vse večjemu mednarodnemu bojkotu, kar je dokaj zmanjšalo prodajo njenega najbolj znanega izvoznega izdelka, Krugerranda.

Dunajski filharmoniki v zlatu. FOTO: Münze Österreich
Dunajski filharmoniki v zlatu. FOTO: Münze Österreich
Krugerrand je še vedno v najožji konkurenci najbolj iskanih naložnebih zlatih kovancev na svetu, kjer so njegovi glavni tekmeci ameriški Orel (Eagle), kanadski Javorjev list (Maple Leaf), britanski Britannia, kitajski Panda, avstralski kenguru (Cangaroo), ameriški Bizon (Buffalo), mehiški Sloboda (Libertad) in nenazadnje tudi Dunajski filharmoniki (Wiener Philharmoniker).

Münze Österreich je slednje začela kovati oktobra 1989. Dunajski filharmoniki je zlatnik najvišje čistosti: 99,99 odstotkov. Je edini naložbeni zlati kovanec, ki ima nominalno vrednost v evrih, torej v domači valuti tudi za Slovence.
 
Medtem ko nastaja prispevek, se ena tako oblikovana trojska unča zlata prodaja za 1.656,28 evra. Cena tega zlatega kovanca, ki se dnevno spreminja, odvisno od borzne cene zlata v Londonu, je torej približno 60 evrov višja od borzne cene za unčo zlata. To pomeni, da kupec plačuje približno 3,75 odstotka doplačila za oblikovanje in izdelavo tega zlatnika.

Seveda gre del tega dodatka na ceno v zaslužek Avstrijske kovnice denarja - vendar na takšne izdelke ni nobenega davka. Kupite ga lahko anonimno in na sedežu podjetja - če vam to ne preprečuje lockdown zaradi pandemije, kot je zdaj.


Kupec zlatnike, srebrnike ali druge zbirateljske kovance plača z gotovino ali bančno kartico. Ljudje z Balkana pogosto kupujejo »stare« avstrijske dukate, ki jih več generacij ljudi v tem delu Evrope dobro pozna.
 
Te zlate kovance s podobo cesarja Franca Jožefa od nekdaj izdeluje Münze Österreich - kot tudi svetovno znani »Talir Marije Terezije«, srebrnik, ki je v proizvodnem programu od  leta 1741. Takšne naložbene kovance je vedno mogoče prodati marsikje po svetu.

Po mnenju Svetovnega sveta za zlato (World Gold Council) so bili Dunajski filharmoniki najbolje prodajan zlatnik na svetu v letih 1992, 1995, 1996 in 2000. Povpraševanje po njih pa močno niha.
 
Ameriški Orel v srebrni in zlati izvedbi. FOTO. Shutterstock
Ameriški Orel v srebrni in zlati izvedbi. FOTO. Shutterstock
Leta 2006 jih je bilo izdelanih 82.174, leta 2009 pa rekordnih 903.047. Takrat sem od direktorjev Münze Österreich slišal, da so imeli težave z dobavo surovega zlata, ki je bilo v času svetovne finančne krize objekt izjemnega povpraševanja. Lani so izdelali 164.312 Dunajskih filharmonikov.
 
Tržno povpraševanje očitno niha, konkurenca je vse ostrejša, na povpraševanje po zlatih kovancih pa vpliva tudi diverzifikacija lastne proizvodnje v Münze Österreich. Tam izdelujejo tudi veliko drugih zlatih kovancev, vsako leto nekaj novih. Tudi zlati Dunajski filharmoniki so dobili dva mlajša brata: od leta 2008 jih delajo v srebru, od leta 2016 tudi v platini. Kljub temu so zlati Dunajski filharmoniki še vedno najbolje prodajani evropski zlatnik. Če bi bili zloženi drug na drugega, bi presegli višino Mount Everesta, najvišjega gorskega vrha na svetu.

Dizajn tega zlatega kovanca je povezan z avstrijsko glasbeno tradicijo in dobesedno z zlato barvo. Na hrbtni strani so reliefne silhuete nekaterih inštrumentov slovitega orkestra Dunajskih filharmonikov, po katerem je zlatnik poimenovan. Na sprednji strani je relief orgel iz Zlate dvorane Glasbenega društva na Dunaju, v kateri vsak prvi dan v letu izvajajo najslavnejši koncert klasične glasbe na svetu, Dunajski novoletni koncert.

Več iz rubrike