Odkrit eden največjih diamantov v zgodovini

V teh dneh je bil v Bocvanskem rudniku najden 998-karatni diamant. Gre za peti največji diamant, kar jih je bilo kdaj odkritih.
Fotografija: Diamant Lesedi la Rona, najden v Bocvani, je bil na dražbi prodan za 53 milijonov dolarjev. FOTO: Seth Wenig / AP
Odpri galerijo
Diamant Lesedi la Rona, najden v Bocvani, je bil na dražbi prodan za 53 milijonov dolarjev. FOTO: Seth Wenig / AP

V rudniku Karowe v Bocvani (država v južni Afriki) je bil izkopan eden največjih diamantov, kar so jih kdaj odkrili. Gre za kar 998-karatni diamant. Njegove mere znašajo 6,6 x 4,8 x 4,6 centimetra. Zasluge za najdbo gredo kanadskemu rudarskemu podjetju Lucara Diamond, ki je 100-odstotni lastnik navedenega rudnika in eden najbolj znanih izdelovalcev velikih in visoko kvalitetnih diamantov.
 

V rudniku Karowe samo letos 31 diamantov z nad 100 karati


Rudnik, kjer je bil najden diamant. FOTO: Courtesy of Sotheby's
Rudnik, kjer je bil najden diamant. FOTO: Courtesy of Sotheby's
Kot so dejali predstavniki omenjenega podjetja, bo treba navedeni diamant najprej razgraditi na manjše dele ter ga obrusiti, preden bo na voljo za nadaljnjo rabo. Tako je treba počakati še nekaj časa, da bo vidno, kaj točno se bo zgodilo z omenjenim diamantom.

Kot je bilo opisano v sporočilu za javnost, je bil ta dragoceni kamen najden v južnem režnju rudnika med procesom mletja rude.
Sicer pa je bilo samo v letošnjem letu v rudniku Karowe odkritih 31 diamantov z več kot 100 karati. Od tega je bilo deset diamantov z več kot 200 karati, dva pa sta imela celo več kot 500 karatov. Eden izmed njiju je imel 549 karatov. Poimenovali so ga Sethynya.

1109-karatni diamant leta 2015 prodan za 53 milijonov dolarjev


Sicer pa rudnik Karowe v Bocvani že leta slovi kot najdišče velikih diamantov, poroča Bloomberg. Tako je bil v letu 2015 v njem najden 1109-karatni diamant Lesedi La Rona, ki so ga prodali za 53 milijonov dolarjev. Kmalu za tem je prišlo še do najdbe 813-karatnega diamanta Constellation, ki je bil prodan za kar 63 milijonov dolarjev.

»Pri Lucari Diamond smo zelo zadovoljni s pridobivanjem velikih visokokakovostnih diamantov iz južnega režnja rudnika Karowe. Najdba dveh diamantov z več kot 500 karati v zadnjih 10 mesecih priča o sposobnosti rudnika, da proizvede tako velike in redke diamante,« je povedala Eira Thomas, izvršna direktorica podjetja.
 

Več iz rubrike