Novi diamanti izdelani iz ozračja

Pridelava diamantov ima številne negativne učinke na okolje. Britanski multimilijonar je odkril nov način, kako izdelati diamante brez teh posledic.
Fotografija: Izdelujejo se tudi laboratorijsk diamanti, ki bodo neškodljivi za okolje. FOTO: Sebastien Bozon/Afp
Odpri galerijo
Izdelujejo se tudi laboratorijsk diamanti, ki bodo neškodljivi za okolje. FOTO: Sebastien Bozon/Afp

Kot poroča The Guardian, je britanski multimilijonar in okoljevarstvenik Dale Vince naznanil, da se bo v prihodnje ukvarjal z izdelavo laboratorijsko izdelanih diamantov, ki bodo neškodljivi za okolje.
 

Diamanti, ki so izdelani izključno iz ogljika, vode in energije, pridobljene iz atmosfere


Ustanovitelj podjetja Ecotricity, ki se ukvarja z dobavo zelene energije, je povedal, da je razvil postopek izdelave diamantov, ki so izdelani izključno iz ogljika, vode in energije, ki je pridobljena z neba.

Gre za postopek, pri katerem se za oblikovanje diamantov uporablja ogljikov dioksid. Ta je pridobljen direktno iz ozračja. Diamanti, ki so izdelani na tak način, so kemično enaki diamantom, ki se jih pridobiva iz zemlje.


 

Dale Vince izzval tradicionalno industrijo rudarjenja diamantov


Kot je povedal Dale Vince, bo šlo v tem primeru za edinstven postopek izdelave diamantov, saj pri tem ne bo prišlo do negativnih vplivov na okolje. Tak proces bi imel lahko celo pozitiven vpliv na okolje, saj bo pripomogel k odstranjevanju ogljikovega dioksida neposredno iz ozračja.
FOTO: Leon Neal/Afp
FOTO: Leon Neal/Afp


Britanski multimilijonar je povedal, da bo na tak način izzval tradicionalno industrijo rudarjenja diamantov, ki okolju prizadeva nepopravljivo škodo. Po njegovih besedah gre pri ideji izdelave diamantov iz snovi iz atmosfere za sodobno alkimijo: »Da bi pridobivali diamante, nam ni treba kopati zemlje. Namesto tega lahko 'kopljemo' nebo.«
 

Povpraševanje po laboratorijsko pridelanih diamantih vse večje


Tudi sicer je povpraševanje po laboratorijsko pridelanih diamantih vse večje. Ljudje se namreč pospešeno zavedajo negativnih vplivov, ki jih ima rudarska industrija na okolje.

FOTO: Mostert Philip/Afp
FOTO: Mostert Philip/Afp
Nekatere raziskave, ki so preučevale tovrstno industrijo, so pokazale, da je treba za izdelavo kamna z enim karatom premakniti tudi do 1000 ton kamnin in zemlje, porabiti 3890 litrov vode in več kot 108 kilogramov emisij ogljikovega dioksida.

Veliko večino diamantov sicer danes izkopljejo v predelu osrednje in južne Afrike. Pomembna nahajališča pa se nahajajo tudi v Kanadi, Rusiji, Braziliji in Avstraliji. Letno je v svetovnem merilu izkopanih kar 130 milijonov karatov, kar je okoli 26.000 kilogramov diamantov.
 

Postopek poteka pod vplivom visokih temperatur


Dale Vince je za The Guardian povedal, da se bodo diamanti, ki ne bodo imeli negativnih vplivov na okolje, pridelovali v njegovem obratu v Gloucestershiru. Postopek poteka v zaprti komori pri temperaturi 800˙C. Zrak je pri tem napolnjen z ogljikom, ki vsebuje tudi velik delež metana. Ogljikovi elementi se postopoma spajajo, s čimer pride do nastanka diamanta.

Kot je dodal Vince, bo ogljikov dioksid, ki se bo uporabljal v postopku, pridobljen izključno iz atmosfere. Taka proizvodnja tako ne bo predstavljala nobenih negativnih posledic na okolje.

Več iz rubrike

ikonomija

V rokah enega odstotka kmetovalcev kar 70 odstotkov kmetijskih zemljišč po svetu

Lastništvo kmetijskih zemljišč je vse bolj neenakomerno porazdeljeno, tako je danes vse večji delež svetovnih kmetijskih zemljišč v rokah peščice.

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

Komentarji: