Začeli bomo skladiščiti zrak

Začela se je izgradnja objekta za skladiščenje utekočinjenega zraka, ki je uporaben kot vir obnovljive energije.
Fotografija: Utekočinjen zrak kot obnovljiv vir energije. FOTO: Voranc Vogel / Delo
Odpri galerijo
Utekočinjen zrak kot obnovljiv vir energije. FOTO: Voranc Vogel / Delo

Raba obnovljivih virov energije je čedalje bolj v porastu. Ker pa številni viri obnovljive energije, kot sta na primer sonce in veter, ne zagotavljajo stalne oskrbe, je čedalje več idej usmerjenih v vzpostavitev sistemov za skladiščenje energije. Ti namreč zagotavljajo nemoteno oskrbo z energijo.
 

Eden največjih sistemov za shranjevanje energije v Evropi


FOTO: Jože Suhadolnik / Delo
FOTO: Jože Suhadolnik / Delo
Kot poročajo pri CNBC, so na severozahodnem delu Anglije, v Manchestru, začeli z izgradnjo objekta za shranjevanje utekočinjenega zraka. Ekipa, ki stoji za projektom, je navedla, da bo to eden največjih sistemov za shranjevanje energije na območju Evrope. Šlo bo za 50-megavatni objekt, v katerem se bo vršil postopek utekočinjenja zraka. Objekt naj bi z delovanjem začel v letu 2023, njegovo opravljanje pa bo prevzela družba Highview Power. Pri tem ji bo pomagalo podjetje Carlton Power.

Postopek utekočinjenja zraka sicer poteka v več fazah. Ob vstopu v sistem se zrak s pomočjo električne energije očisti, stisne in nato ohladi na -196 stopinj Celzija, zaradi česar se spremeni v tekočino. Zrak se v taki obliki shrani pod nizkim tlakom. Ko se ga kasneje uporabi, ga je treba segreti, s čimer se širi in na tak način ustvarja moč.
 

Idejo razvil samouk v sodelovanju z univerzo


Pri projektu gre sicer za realizacijo ideje, ki jo je razvil samouk Peter Dearman v sodelovanju z Univerzo v Leedsu. Vlada Združenega kraljestva je idejo podprla s sredstvi v višini dobrih 11 milijonov evrov, japonska družba Sumitomo Heavy Industries pa je v Highview Power vložila nekaj manj kot 40 milijonov evrov.


»Naš objekt bo za državno omrežje zagotavljal čisto, zanesljivo in stroškovno učinkovito energijo,« je pred nekaj dnevi dejal Javier Cavada, predsednik uprave podjetja Highview Power.

Kot še navajajo pri CNBC, bodo postali taki in podobni sistemi za skladiščenje utekočinjenega plina v prihodnje čedalje pomembnejši. Raba obnovljivih virov energije je namreč v vse večjem porastu, njihova pomanjkljivost pa je dostikrat v tem, da niso vedno na voljo. Tako je na primer sonce in veter kot vira energije možno koristiti le takrat, ko vremenske razmere to omogočajo. Po drugi strani lahko zaradi možnosti skladiščenja večjih količin energije v obliki stisnjenega in utekočinjenega plina obnovljivi viri energije postanejo bolj konstantni in s tem privlačni za uporabo.


Še en primer skladiščenja energije: hidroelektrarna Cruachan


Projekt v Manchestru je sicer eden izmed številnih shem skladiščenja energije, ki se razvijajo v zadnjem času. Eden izmed takih primerov je tudi elektrarna Cruachan, hidroelektrarna s črpališčem, ki se nahaja na enem izmed škotskih hribov.


Zadnji dve turbini sta bili vzpostavljeni v letih 1966 in 1967. Vrtljivi turbini služita zajemu vode iz sladkovodnega jezera Loch Awe. V namene shranjevanja odvečne energije iz omrežja se vodo dovaja v zgornji rezervoar, ki se nahaja ob robu hriba. Po besedah predstavnikov podjetja Drax se shranjena voda nato po potrebi spusti nazaj skozi turbine, pri čemer pride do hitrega in zanesljivega ustvarjanja energije.

Več iz rubrike