Po novem lahko plačujemo kar preko svoje dlani

Amazon ves čas teži k novim inovacijam in poenostavitvi nakupnega procesa. Nekatere njegove fizične trgovine bodo v prihodnje ponudile možnost plačevanja z dlanjo.
Fotografija: Amazon One omogoča plačevanje z dlanjo. FOTO: Maurice Labrecque / Amazon
Odpri galerijo
Amazon One omogoča plačevanje z dlanjo. FOTO: Maurice Labrecque / Amazon

Kot poroča CNN Business je Amazon proti koncu septembra predstavil svojo novo pridobitev: Amazon One. Po novem bodo lahko kupci v nekaterih Amazonovih trgovinah plačevali preprosto z zamahom z dlanjo. Ta bo namreč služila prepoznavanju kupca in povezovanju z njegovo kreditno kartico, kar mu bo ponudilo nov način plačevanja za izdelke.
 

Amazon One najprej na voljo v Seattlu, kasneje v San Franciscu, New Yorku in Chicagu


Uvajanje Amazon One storitve bo potekalo postopoma. Tako bo sprva na tak način možno plačevati le v dveh poslovalnicah, ki se nahajata v Seattlu, kasneje pa se bo storitev razširila še na druge poslovalnice v Seattlu ter v San Francisco, New York in Chicago. Amazon v prihodnje načrtuje tak način plačevanja ponuditi tudi drugim trgovcem, predvsem stadionom in koncertnim dvoranam.

Amazon One. FOTO: Amazon
Amazon One. FOTO: Amazon
Dilip Kumar, Amazonov predstavnik za fizično trgovino in tehnologijo, je za CNN Business dejal, da je bila storitev Amazon One v načrtu že dlje časa. Trenutna situacija se je izkazala kot idealna, da se storitev predstavi kupcem in se jo začne pospešeno uvajati v poslovalnice. Zaradi preprečevanja širjenja okužb s covidom-19 namreč veljajo priporočila o brezstičnem poslovanju. Hkrati se je Amazonu v trenutni situaciji promet zelo povečal, zaradi česar je teženje k poenostavitvi nakupnega procesa smiseln ukrep.
 

Dlan omogoča zelo natančno identifikacijo uporabnikov


So se pa ob tej novici oglasili nekateri zagovorniki zasebnosti, ki so svoje nestrinjanje izrazili že, ko je začel Amazon prodajati programsko opremo za prepoznavanje obrazov.


Kot je v bran tehnologije za plačevanje z dlanjo povedal Dilip Kumar, Amazon ne hrani nobenih podatkov o dlaneh na skenerjih v trgovinah. Dlan je bila v namene prepoznavanja ljudi izbrana zato, ker omogoča zelo natančno identifikacijo uporabnikov.

Da bi se uporabniki v prihodnje lahko posluževali tovrstnega načina plačevanja, morajo v Amazon One napravo najprej vstaviti kreditno kartico. Nato nad njo pridržati svojo dlan, obrnjeno navzdol. To sistemu omogoča, da jo lahko optično prebere, je pojasnil Kumar. Kamera naredi več posnetkov dlani, zaradi česar lahko ujame njene številne posebnosti kot so drobne linije, grebeni in žile. Slednje omogoča kar največjo natančnost pri prepoznavanju dlani oziroma identifikaciji osebe.
 
 

Več iz rubrike