Vam manjka družba? Najamete lahko osebo ali robota

Osamljenost lahko označimo za epidemijo današnje družbe. Številna podjetja iščejo in snujejo rešitve tega problema, tudi v obliki robotov.
Fotografija: Osamljenost je čedalje večji problem sodobne družbe, v zadnjih mesecih pa se je zaradi epidemije ta problematika še poglobila. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Osamljenost je čedalje večji problem sodobne družbe, v zadnjih mesecih pa se je zaradi epidemije ta problematika še poglobila. FOTO: Shutterstock

Osamljenost je čedalje večji problem sodobne družbe, v zadnjih mesecih pa se je zaradi epidemije ta problematika še poglobila. Britanski The Guardian je objavil podatke, da se je v zadnjih 50 letih stopnja osamljenosti v Združenih državah Amerike podvojila. Študija Health Resources and Services Administration pa kaže, da huda osamljenost na zdravje vpliva na podoben način, kot če pokadimo 15 cigaret na dan.
 

Roboti, ki spodbujajo k pitju vode, igranju miselnih iger in predvajajo glasbo


Kot še poroča The Guardian, številna podjetja snujejo tehnološke inovacije, katerih funkcija je zmanjšati občutke osamljenosti.

Tako izraelsko podjetje Intuit Robotics trenutno razvija robota ElliQ, ki so ga poimenovali pomočnik za srečnejše staranje. Zasnovan je v obliki namizne svetilke z obrazom. Uporabnika opomni, kdaj naj pije vodo, vzame naslednjo dozo zdravil ali pa ga spodbudi k igranju iger, ki krepijo delovanje možganov. Občasno zaigra tudi glasbo. Uporabnica pove, da se zaradi prisotnosti robota počuti manj osamljeno, ko vstopi v prazno stanovanje, njeno razpoloženje pa se takoj izboljša.


Japonsko podjetje je zasnovalo interaktivnega robota z imenom Paro. Ta je izdelan v obliki puhastega belega tjulnja. V njem je pet senzorjev, ki omogočajo zaznavanje ljudi in okolice. Oddaja zvoke, ki so podobni oglašanju pravih tjulnjev. Če ga uporabnik poboža, se ta odzove.

Iz Tokia prihajajo tudi nekatere bolj igrive inovacije proti osamljenosti. Med njimi je etui za telefon v obliki prstov, ki uporabnika prime za roko. Zanimiva inovacija je tudi stol Tranquility, katerega del je velika polnjena lutka, ki se zavije okoli osebe, ko se ta usede nanj. Zanj boste odšteli dobrih 400 dolarjev.
 

Na Kitajskem samske ženske najemajo moške


Na Japonskem je med 600.000 in milijon mlajših moških, ki so odrezani od družbe in nočejo zapustiti svoje primarne družine. Njihovi starši se med drugim poslužujejo storitve Rent-a-Sister, pri čemer plačajo ženskam 250 dolarjev za obisk njihovih sinov. Te jim pomagajo, da se začnejo ponovno vključevati nazaj v skupnost.

Japonci se poslužujejo storitve Rent-a-Sister, na Kitajskem pa čedalje več žensk najema moške. FOTO: Shutterstock
Japonci se poslužujejo storitve Rent-a-Sister, na Kitajskem pa čedalje več žensk najema moške. FOTO: Shutterstock
Na Kitajskem pa je v porastu tudi storitev najema moških, ki se je poslužujejo samske ženske v poznih 20. letih. V tem primeru sicer ne gre toliko za zdravljenje osamljenosti, kot za prepričevanje njihovih staršev, da imajo partnerja.

Izjemno priljubljenost je dosegel podkast »Sleep with me«, ki se je sicer prvotno usmerjal na ljudi, ki imajo težave z nespečnostjo. V večernih in nočnih urah se prek podkasta predvajajo zgodbe za lahko noč. Podkast ima že več kot 2,3 milijona poslušalcev na mesec. Danes ga številni med njimi poslušajo, ker se pri tem ponoči počutijo manj osamljene.

Jeremy Nobel s harvardske medicinske fakultete je v zvezi z osamljenostjo za The Guardian povedal, da je želja po pristnem človeškem stiku nekaj, kar nam je vsem prirojeno. Če tega nimamo, se pojavijo občutki osamljenosti. Poudarja, da sicer nekatere tehnološke rešitve lahko začasno ublažijo občutke osamljenosti, nevarnost, pa se pojavi, če začnejo te nadomeščati pravi človeški stik.
 

Več iz rubrike