Nova spletna knjigarna se postavlja ob bok Amazonu

Neodvisne knjigarne v Združenem kraljestvu so podprle zagon novega spletnega trgovca, ki se namerava s ponudbo knjig postaviti ob bok Amazonu.
Fotografija: Bookshop ponuja neodvisnim knjigarnam platformo, na kateri lahko predstavijo svojo ponudbo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bookshop ponuja neodvisnim knjigarnam platformo, na kateri lahko predstavijo svojo ponudbo. FOTO: Shutterstock

Kot poroča Forbes, je britanska spletna platforma Bookshop.org ta teden začela s poslovanjem. To predstavlja pomembno prelomnico na področju spletne prodaje knjig. Sploh zato, ker se Bookshop od drugih tovrstnih ponudnikov razlikuje v tem, da podpira neodvisne prodajalce knjig. Sodelovanje je do sedaj sklenil že s 150 britanskimi knjigarnami.
 

Bookshop v ZDA ima kar milijon dolarjev prihodkov na dan


Spletna platforma Bookshop.org je sicer svoje storitve že januarja letos ponudila v Združenih državah Amerike. V ponudbi je bilo sprva zgolj 250 knjig, medtem ko je v dosedanjem času ta spletni ponudnik knjig v ZDA sklenil sodelovanje že z več kot 900 knjigarnami. Če so prihodki ameriškega Bookshopa v februarju znašali 50.000 dolarjev, je v marcu prodaja poskočila že na 50.000 dolarjev na dan. Aprila so povprečni prihodki na dan znašali 150.000 dolarjev, junija pa že kar milijon dolarjev.

Platforma je na voljo za neodvisne prodajalce knjig. Omogoča jim, da od vsake prodaje prejmejo polno ceno nakupa. Kupcem so želene knjige dostavljene v roku dveh do treh dni.


Bookshop ponuja neodvisnim knjigarnam platformo, na kateri lahko predstavijo svojo ponudbo. Pri tem storitve za stranke in pošiljanje paketov opravljata izključno Bookshop in njegov distribucijski partner Gardners. Tako knjigarnam v tovrstno prodajo ni treba vložiti nobenih finančnih sredstev in dodatnega časa.
 

Spletna knjigarna, ki sodeluje z neodvisnimi knjigarnami in podpira njihovo delovanje


Spletna platforma za prodajo knjig je bila ustanovljena z namenom, da bi podprla neodvisno literarno skupnost. Pri ustanovitvi so bila postavljena pravila, da je ni mogoče prodati nobenemu večjemu trgovcu, niti Amazonu.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Andy Hunter, soustanovitelj Bookshopa, je za Forbes povedal, da so sicer prvotno odprtje podružnice v Združenem kraljestvu načrtovali šele v letih 2021 ali 2022, vendar pa jih je hiter uspeh platforme v ZDA spodbudil, da so se tega koraka lotili predčasno. K tej odločitvi je pripomogla tudi situacija s pandemijo. Prodaja knjig je namreč v času karantene precej poskočila. Hkrati pa so želeli pri Bookshopu s to potezo pomagati knjigarnam, ki so bile v trenutni situaciji primorane zapreti svoja vrata. Možno pa, da bo tako ostalo tudi še v času decembrskih praznikov, ki sicer tradicionalno predstavljajo obdobje, ko prodaja knjig močno naraste.
 

Spletna prodaja ščiti prihodnosti knjigarn


Po poročanjih lokalnih medijev so prodajalci knjig v Veliki Britaniji navdušeni nad odprtjem Bookshopa. Ta pričakuje, da bodo do konca leta sklenili sodelovanje že z 200 maloprodajnimi partnerji.

»Knjigarne so bistvenega pomena za zdravo kulturo, spletna prodaja pa je glede na trenutne razmere bistvena pri zaščiti njihove prihodnosti. Če knjigarnam ne bomo omogočili, da bodo stik z ljudmi vzpostavile še pred božičnim obdobjem, bo to zanje resnična katastrofa,« zaključuje Hunter.

Spomnimo, da je bil v petek v Uradnem listu RS objavljen odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, v katerem so med dovoljenimi izjemami za delovanje v času epidemije po novem tudi knjižnice.
 

Več iz rubrike