Leteči avtomobil uspešno prestal testno vožnjo

Avtomobil, ki se lahko le v nekaj minutah spremeni v letalo, je uspešno prestal testno vožnjo na Slovaškem. Po zraku je preletel skoraj 500 metrov.
Fotografija: Stefan Klein. FOTO: Air Car
Odpri galerijo
Stefan Klein. FOTO: Air Car

Vozilo, ki so ga poimenovali Air Car, je razvilo slovaško podjetje KleinVision. Kot poročajo iz podjetja, gre za zadnjo verzijo letečega avtomobila, ki so ga pri tem podjetju lansirali. Le tri minute so potrebne, da se vozilo, s katerim se sicer lahko vozimo po cesti, spremeni v letalo. Pred kratkim je Air Car uspešno prestal testiranje in po zraku napravil skoraj 500 metrov dolgo pot.
 

Air Car – peta generacija letečega avtomobila, ki ga je razvil Stefan Klein


Kot navaja proizvajalec, je vozilo primerno tako za prosti čas in potovanja, smiselno bi ga pa bilo uporabiti tudi kot taksi.

V uradni objavi so zapisali, da gre pri navedenem modelu za peto generacijo letečega avtomobila, ki ga je zasnoval profesor Stefan Klein. Na slovaškem letališču Piestany so z Air Car opravili dva celovita vzorca poleta, pri tem sta bila izvedena dva vzleta in pristanka.

Dvosedežno vozilo z maso 1.100 kg in največjo obremenitvijo 200 kg


FOTO: Air Car
FOTO: Air Car
Po navedbah The Indian Express gre za dvosedežno vozilo, katerega masa znaša 1100 kilogramov. Vozilo je v primeru leta možno obremeniti na največ 200 kilogramov. Tip motorja, ki poganja vozilo, je BMW 1,6l. Njegova efektivna moč znaša 140HP. Ocenjeni doseg potovanja znaša 1000 kilometrev, poraba pri letu pa 18 l/h.

Kot navajajo na spletni strani KleinVision, je bil prototip Air Car širši javnosti predstavljen novembra 2019 v Šanghaju.


 

Nizozemski leteči avtomobil Pal-V Liverty dobil dovoljenje za vožnjo po cesti


KleinVision pa ni edino podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo letečih avtomobilov. Tako so na primer pri nizozemskem podjetju Pal-V pred kratkim dosegli, da je njihov model letečega avtomobila Pal-V Liverty zdaj v Evropi zakonit in se ga lahko uporablja za vožnjo po ulicah.

FOTO: Pal-V
FOTO: Pal-V
Vozilo Pal-V Liverty je trikolesnik. Proizvajalec se je za to potezo odločil, ker je želel vozilu odvzeti nekaj teže pri letu, hkrati pa je lažje doseči certificiranje trikolesnika. Vanj je vgrajen motor zmogljivosti 100 konjskih moči. Največja možna hitrost, ki se jo lahko doseže z vozilom, znaša 160 km/h. gre za dvosedežno vozilo. V vozilo je vgrajena 26,4 litrska posoda za gorivo, ki omogoča, da vozilo leti tudi do 4,3 ure. Po cesti lahko vozilo v kosu prevozi 1315 kilometrov dolgo pot. Za pripravo vozila na vzlet je potrebnih le nekaj minut.   

Razvoj letečih vozil je torej v polnem razmahu in le vprašanje časa je, kdaj bomo podobnim izumom priča tudi pri nas.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

ikonomija

Od jutra je odvisna produktivnost posameznika

Kakovost dneva je velikokrat odvisna od tega, kako se ta začne. Kaj predlagajo strokovnjaki?

Komentarji: