[VIDEO] Ajša Vodnik, AmCham Slovenija: Donald Trump ali Joe Biden?

Jutri bo dan D za Združene države Amerike, dan D za cel svet. Bo svet po torku enak ali povsem drugačen?
Fotografija: Pogovor z generalno direktorico AmCham Slovenija in podpredsednico organizacije AmChams in Europe, Ajšo Vodnik. 
Odpri galerijo
Pogovor z generalno direktorico AmCham Slovenija in podpredsednico organizacije AmChams in Europe, Ajšo Vodnik. 

Stava je padla.

Bo na partijo tenisa povabila Ajša Vodnik ali Petra Kovič?

Bo zmagal Donald Trump ali Joe Biden?
 


V ZDA živci že vidno popuščajo. Dosedanjemu ameriškemu predsedniku in vnovičnem kandidatu Donaldu Trumpu do te mere, da že zdaj grozi s predhodnim sodnim postopkom proti rezultatu glasovanja v ZDA in že zdaj zatrjuje, da obstaja možnost »goljufije« in »zlorabe« pri štetju glasov za Pensilvanijo in Nevado … Njegov rival, Joe Biden, jasno ni nič bolj stoičen. Da bi utrdil prepričanje volivcev in si okrepil moč, je na pomoč poklical nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obamo.  Bo dovolj velik adut za njegovo izvolitev?

Joe Biden. FOTO: REUTERS/Brian Snyder 
Joe Biden. FOTO: REUTERS/Brian Snyder 


To bomo videli danes oziroma v prihodnjih dneh. A dejstvo ostaja: ameriške volitve, ki bodo ustoličile 46. ameriškega predsednika, so se pred očmi javnosti odvijale kot resničnostni šov, poln udarcev pod pasom, sproščenega izražanja nestrpnosti, sovražnosti, celo norosti. In to kljub resnosti okoliščin, v katere niso pahnjene le ZDA, ampak zaradi svetovne pandemije covid-19 celoten svet. Prav zaradi slednjega se bodo po oceni analitikov v zgodovino zapisale kot ene najpomembnejših volitev  v zgodovini ZDA.

Donald Trump. FOTO: REUTERS/Tom Brenner 
Donald Trump. FOTO: REUTERS/Tom Brenner 

 

Torej, bo zmagal Donald Trump? Ali Joe Biden?


Zdi se skoraj naravno, da smo iz Sveta kapitala za komentar poklicali generalno direktorico AmCham Slovenija in podpredsednico organizacije AmChams in Europe, Ajšo Vodnik. Pri odgovorih na vprašanje, kdo bo zmagal in kako zelo prelomne so tokratne ameriške volitve, je vztrajala pri varovanju svoje neodvisnosti in nepristranskosti, a je kljub temu večkrat jasno poudarila, da je bolj kot kdaj koli prej nujno obuditi spoštljivo, strpno kulturo dialoga, etiko in medsebojno spoštovanje.

Jutri bo dan D za Združene države Amerike, dan D za cel svet. Bo svet po torku enak ali povsem drugačen?

Več iz rubrike