Malo je takih, ki ne poznajo nikogar z okužbo, a vendar vse več optimizma

Mesec po tem, ko je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da bo »vsak od nas poznal enega okuženega,« je le še osmina takih, ki ne ve za nikokar z okužbo, piše v raziskavi Valicona.
Fotografija: Izkušnja z virusom je vse bližja in bolj pogosta, kažejo rezultati raziskave #Novanormalnost. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Izkušnja z virusom je vse bližja in bolj pogosta, kažejo rezultati raziskave #Novanormalnost. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Raziskava #Novanormalnost, ki jo izvaja podjetje Valicon izpostavlja, da le še osmina prebivalstva ne pozna nikogar z okužbo koronavirusa. Raziskava zajema tudi ostale kazalce javnosti, kot je odziv družbe na ukrepe, stopnja zaupanja vladi in doživljanje vsakdana v aktualnih razmerah.

Ob vrhu drugega vala, se v Sloveniji vendarle zaznava več optimizma med prebivalstvom. Obenem tudi iz Nemčije prihajajo aktualne ocene razpoloženja industrije, ki kažejo na več optimizma in izboljšanje v primerjavi s prejšnjimi meseci. Še vedno so prisotni dvomi, vendar se tako kot v Sloveniji trend spreminja.
 

Raste število okuženih in podpora ukrepov


Spodbudno je, da stroka pričakuje upad števila na novo okuženih v prihodnjih dveh tednih, kar je včeraj poudaril Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman. A vendar je še vedno okuženih veliko število ljudi.

Kazalci razpoloženja nemške industrije so se v prejšnjem mesecu izboljšali, izvoz pa rešuje Kitajska. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Kazalci razpoloženja nemške industrije so se v prejšnjem mesecu izboljšali, izvoz pa rešuje Kitajska. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Pri Valiconu ugotavljajo, da je okužba s koronavirusom pri dobrih dveh petinah prebivalcev prisotna vsaj v ožjem socialnem okolju, medtem ko je pri petini prebivalstva okužba prisotna že v najožji fizični okolici. Še pred dvema tednoma je bilo 24 odstotkov takih, ki niso poznali nikogar z okužbo, zdaj pa je teh le še 13 odstotkov.

Ob rasti števila tistih, ki poznajo vsaj eno okuženo osebo, pa raste tudi delež prebivalstva, ki ukrepe za zajezitev virusa ocenjujejo, kot bolj ustrezne. Ta delež se je povečal za pet odstotnih točk in zdaj znaša 28 odstotkov. Hkrati se je zmanjšalo število tistih, ki ukrepe vidi kot neustrezne.
 

Kot neustrezno se smatra omejitev gibanja na občine


Kljub precejšnji podpori ukrepov pa javnost izraža nestrinjanje z ukrepom prepovedi gibanja na lastne občine, ki je v veljavi en teden. Skupaj z nošenjem mask na odprtem je to edini ukrep, ki nima večinske podpore prebivalstva.Javnost je sicer še vedno naklonjena prepovedi prireditev, shodov, porok in verskih obredov. Te podpira več kot 65 odstotkov vprašanih, več kot polovica pa jih podpira tudi podaljšanje počitnic v osnovnih šolah. Tudi omejitev gibanja med 21:00 in 6:00 uro, zaenkrat uživa večinsko podporo.
 

Krepi se optimizem glede razvoja dogodkov


Vse od avgusta je zaradi novega vala okužb bilo zaznati tudi precejšnjo mero padca optimizma med prebivalci Slovenije. To se je zdaj nekoliko spremenilo, saj se opaža sprememba trenda; namreč zmanjšal se je delež tistih posameznikov, ki menijo, da gre situacija na slabše.

Več iz rubrike