Epidemiologinja: Spregledali smo superprenašalce; tretji val epidemije konec decembra

Tretji val epidemije covida-19 je pričakovati ravno v času sezonske gripe, meni epidemiologinja Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Fotografija: Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

»Tretji val bo zelo zagoneten, ker zdravniki ne bodo vedeli, ali ima bolnik gripo ali covid-19. Glede na to je zelo pomembno cepljenje proti gripi,« je Grmek Košnikova pozvala na eni izmed zadnjih vladnih novinarskih konferenc o stanju epidemije.

Na Gorenjskem je po njenih besedah tako slaba epidemiološka slika zaradi same narave bolezni, saj kar 85 odstotkov bolnikov preboleva bolezen v blagi obliki in živijo normalno, ker se počutijo dobro.

Drugi vzrok širjenja bolezni na Gorenjskem pa je to, da od 12. oktobra do minulega tedna ni bilo urejenega nadomestila za osebe, ki so imele visoko tvegan stik. Ljudje so zato hodili na delo. Kot tretji razlog pa je navedla veliko zasebnih druženj. Stanje pa se je izboljšalo tudi zaradi ukrepov države, je zagotovila.


Ob dveh primerih na Gorenjskem, ko se je bolezen pri posameznikih po spomladanski okužbi zdaj ponovila, pa je dejala, da ju je treba najprej strokovno preučiti, kar je akademska zadeva. Zaščitna protitelesa se po sedanjih ugotovitvah sicer ohranjajo tri mesece. A dognanja na tem področju napredujejo.

V povezavi z epidemijo je izpostavila, da je spregledano t. i. superprenašalstvo. V prenosu okužbe so namreč zelo pomembni superprenašalci, kar je lahko vsakdo. Glede na to bi morala aplikacija #OstaniZdrav postati obvezna, meni. V naslednjem tednu bodo z dodatnimi hitrimi antigenskimi testi in s pomočjo sledenja lahko identificirali tudi superprenašalce, je ocenila epidemiologinja.

Celoten posnet novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu. 

Več iz rubrike