Posel in denar: Bo Hamersu tudi v UBS uspelo izpeljati velik digitalni preboj?

Švicarka UBS ima novo vodstvo.
Fotografija: Bančniki naj bodo prilagodljivi in okretni, pravi Ralph Hamers. Foto Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Bančniki naj bodo prilagodljivi in okretni, pravi Ralph Hamers. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Katere lastnosti naj odlikujejo uslužbenca največje švicarske banke UBS? »Bodite prilagodljivi in okretni – in osredotočeni na svoje delo, na svoje stranke,« jim sporoča njihov novi generalni direktor Ralph Hamers, ki je prvi dan novembra nastopil svojo novo službo. Njegova najpomembnejša naloga pa je »zagotoviti, da bomo vsi premagali to krizo«.

Štiriinpetdesetleni Nizozemec Ralph Hamers, ki je službo zamenjal med drugim valom covida-19, je v pozdravnem nagovoru zaposlenim – teh je po svetu okoli 67.000 – zaželel, naj ostanejo zdravi v času, ko se njihova banka, »prebija skozi pandemijo«.


Vodilni švicarski spletni portal za poslovno in finančno področje finews.com poroča, da je Hamers med svoje prednostne naloge na delovnem mestu v Zürichu uvrstil izboljšave na vseh področjih dela s strankami. »In da bomo še naprej tako uspešno opravljali svoje storitve zanje, moramo biti prilagodljivi. Biti moramo gibčni. In to pričakujem od vas,« je sporočil svojim uslužbencem. Agencija Reuters poroča, da so po njegovih besedah rezultati poslovanja letos zelo dobri in kažejo, da ima banka »svetlo prihodnost in pravi poslovni model«.

To pomeni, je zaposlene spodbujal novi generalni direktor, da imajo »zelo solidne temelje, osnovo za razvoj, zelo soliden nastop na trgu. To nam daje vse možnosti za prihodnost«.

Bančniki naj bodo prilagodljivi in okretni, pravi Ralph Hamers. FOTO: Reuters
Bančniki naj bodo prilagodljivi in okretni, pravi Ralph Hamers. FOTO: Reuters
Portal finews.com poroča, da je Hamers kot generalni direktor najprej podpisal sporazum o poslovnem sodelovanju s Katarjem, ki ga je banka dosegla že v času njegovega predhodnika Sergia Ermottija. Spletni Bloomberg poroča, da je UBS med svoje strateške cilje uvrstila širitev upravljanja premoženja na območje te bogate zalivske države, ki je ena največjih proizvajalk tekočega plina. Hamers bo tako prvi generalni direktor banke UBS, ki bo posle v tem delu sveta širil tudi prek svoje enote v Katarju – do zdaj so jih imeli v Savdski Arabiji, Bahrajnu, Dubaju in Združenih arabskih emiratih.

Ralph Hamers je v USB prišel iz nizozemske bančne skupine ING, v kateri je bil skoraj 30 let, zadnjih sedem kot njen generalni direktor. Bloomberg poroča, da je imela skupina v njegovem času nekaj neprijetnih zdrsov, a je hkrati dosegla izjemne rezultate v razvoju digitalnega poslovanja s strankami. V Bloombergu se zato sprašujejo, ali bo Hamersu tudi v UBS uspelo izpeljati velik digitalni preboj. Švicarji se v tem času spopadajo z veliko rastjo stroškov dela in poslovanja, mediji poročajo o trenjih med vodilnimi kadri, zaposleni se pritožujejo zaradi nejasnih usmeritev z vrha, nujna digitalizacija ne dobi pravega zagona ... ob vsem tem posle in ljudi ogroža covid.

Zaposleni v banki pričakujejo, da bo Hamers s svojim nekonvencionalnim pristopom v bančništvu, ki se mu je tako dobro obrestoval v ING, tudi razvoj v UBS potegnil naprej, predvsem digitalizacijo pri poslovanju s strankami.

Več iz rubrike