Ja, Slovenci gradimo! Norost? Sploh ne

Kljub prvemu lockdownu in kljub razmahu pandemije skozi celotno leto, Slovenci nismo prenehali graditi. V tem se skriva veliko večji simbolni pomen, kot morda izgleda na prvi pogled. Kaže na naš optimizem, voljo, upanje.
Fotografija: Logotip Delove podjetniške zvezde 2020. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Logotip Delove podjetniške zvezde 2020. FOTO: Delo

Ljudi v  vsakdanjem življenju vodi notranji vzgib, vrednote, odločitev, ali bodo klecnili pred višjimi silami ali se jim bodo uprli. In Slovenci smo se očitno odločili, da se nismo vdali v usodo in da si bomo zgradili boljši jutri.
 
Dokaz za to življenjsko naravnanost smo sinoči videli na virtualnem odru Delovih podjetniških zvezd 2020. Ob bok Delovi podjetniški zvezdi 2020, podjetju Metronik d.o.o (intervju z direktorjem Aleksandrom Temeljotovim boste lahko prebrali v Sobotni prilogi) po izboru strokovne žirije, ki jo je vodil predsednik sosveta družbe Delo in direktor družbe FMR, Stojan Petrič, je  posebno priznanje Delove podjetniške zvezde 2020 po izboru bralcev domov odneslo podjetje Marles hiše Maribor.
 
Direktor podjetja Marles hiše Maribor Matej Vukmanič. FOTO: Delo
Direktor podjetja Marles hiše Maribor Matej Vukmanič. FOTO: Delo
Navsezgodaj zjutraj smo direktorja podjetja Marles hiše Maribor poklicali in mu čestitali. Čestitka je morala biti ob 8.uri zjutraj izrečena hitro, skoraj neslišno, saj je bil direktor podjetja, Matej Vukmanič, že sredi sestanka. Reševali so kompleksne probleme, ki jih prinaša trenutni čas, ki mu svoj ritem diktira pandemija zaradi covida-19. In če so v podjetju »reševali kompleksne probleme«, potem smo prepričani, da jim glede na uspešnost podjetja  niso tuje niti veščine in sposobnosti, potrebne, da podjetje preživi, deluje in napreduje.
 
Po oceni Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), kot je spomnila ena od nastopajočih na prireditvi Delove podjetniške zvezde, vodja trajnostnega razvoja v Iskraemecu Mojca Markizeti, se k omenjenim veščinam za preživetje štejejo še analitično in kritično razmišljanje, ustvarjalnost, originalnost, iniciativnost, aktivno učenje in standardi učenja… A ključni atributi so hitrost in reševanje problemov, odzivnost in verodostojnost. Vse to bi lahko pripisali nagrajenemu podjetju, saj nas je po končanem jutranjem sestanku Vukmanič resnično poklical nazaj in si vzel čas za nekaj besed z nami.
 
»Nominacija nas je presenetila. Biti nominiran v teh časi je čast. Je pa res, da smo si s kolegi močno prizadevali, da pridemo do vrhunskih rezultatov. In veste, to da za podjetje glasujejo njegovi kupci ali potencialni kupci, to pomeni, da smo ne le zaupanja vredni, ampak dosegli »sveti gral«, je z zanosom dejal Vukmanič, ki se zaveda resnosti in specifičnosti trenutnega časa.

Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo

»Res, je kar pravite. Včasih so se poslovne strategije pripravljale za nekaj let vnaprej; še pred krizo smo jih planirali za dva do tri mesece naprej. Danes se spreminja poslovni načrt na dnevni, skoraj urni ravni. Vsako jutro že na poti v službo pokličem vodje oddelkov in se pozanima, ali so nas doletele kakšne bolezni. In glede na informacije imam že na cilju, na parkirišču pred podjetjem, zasnovan nov plan«.
 
Matej Vukmanič priznava, da je tudi njega strah. Ni imun na strašne številke obolelih in umrlih. Zdi se, kot da je poslovnež, ki se ne skriva več za lažno masko »iron mana« kot je bilo to v navadi in drži starejših generacij menedžerjev.
 
»Tudi poslovneži smo samo ljudje, ki imamo tudi skrbi. Zaradi kaotičnih razmer se je vsakdanjik poslovneža zelo spremenil. Ko se pogovarjam s sodelavci, smo zaskrbljeni. V medijih se pojavljajo številke obolelih in umrlih, in se sprašujemo, kam bo šlo. Težko mi je ob zavedanju, da je prenekateremu sočloveku zdaj zelo hudo, govoriti o priložnostih. A vseeno, verjamem in hočem verjeti, da nam bo ta kriza vendarle ponudila tudi nekaj pozitivnega. Recimo, v našem podjetju smo prav letos podpisali rekordno število pogodb. Dobro smo izkoristili krizo, čeprav se neradi hvalimo. Zavedamo se, da v gradbeno panogo pridejo učinki krize z zamikom in sam napovedujem krizo konec leta 2021 in v letu 2022. Prav zato že zdaj načrtovano reorganizacijo zaključujemo in sicer tako, da smo dve proizvodnji združili v eno z namenom večje fleksibilnosti in prilagoditvam potrebam na trgu.«
 
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
A ker smo se vendarle pogovarjali z direktorjem podjetja, ki gradi hiše in ne izdeluje denimo zaščitnih mask, ki so dandanes »must have«, nas je zanimalo, kako si on razlaga rekord. »Tudi nas je to sprva čudilo, saj je bilo v sosednji Avstriji točno nasproten učinek. Tam se je  gradbeništvo zaustavilo, tudi banko so potegnile ročno zavoro…dolgoročni krediti jim predstavljajo tveganje. Pri nas na srečo ni tako. Ljudje se pri nas odločajo za tiste zadeve, za katere so trdno prepričani, da jim lahko zaupajo in da jim bo koristilo v prihodnje. Poleg tega ima naše podjetje resnično dolgo tradicijo in znanja, ki jih vsak dan nadgrajujemo. Smo največji proizvajalec montažnih hiš, ki se zaveda, da lahko kupca dobi samo, če kupca razume, čuti. Denimo mi smo bili prvi, ki smo imeli virtualni dan odprtih vrat. Tudi s tem smo pokazali, da ne ne bomo spali in se predajali idejam »to se ne da«. Vse se da, samo pravi ljudje morajo biti na pravih mestih«, je še pripomnil direktor sinoči nagrajenega podjetja Marles hiše Maribor.
 

Delova podjetniška zvezda leta 2020 je podjetje Metronik

 
Torej, na že četrti prireditvi Delove podjetniške zvezde, ki jo je organizirala Medijska hiša Delo, je bilo od 160 podjetij iz seznama malih in srednjih podjetij, ki ga je pripravil strokovni partner projekta AJPES - Agencija RS za javnopravne evidence in storitve, predstavljenih 10 nominirancev. Vsi nominiranci so bila podjetja, ki so izvozno in razvojno naravnana ter so se uspešno prilagodila novim razmeram zaradi epidemije covida-19.
 
Delova podjetniška zvezda 2020 je podjetje Metronik d.o.o.. Na sliki direktor Temeljotov Aleksander. FOTO: Delo
Delova podjetniška zvezda 2020 je podjetje Metronik d.o.o.. Na sliki direktor Temeljotov Aleksander. FOTO: Delo
Izbrana podjetja se zavedajo, da lahko konkurenčno prednost ustvarjajo in ohranjajo s trajnostnimi poslovnimi strategijami in poslovnimi modeli. Nominirana podjetja imajo najmanj tri milijone evrov letnih prihodkov, najmanj pet zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je najmanj 35.000 evrov – najvišja je bila kar dobrih 98.000 evrov. Naši nominiranci so leta 2019 skupaj ustvarili malo več kot 151 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, več kot 24,4 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja in nekaj več kot 14,4 milijona evrov čistega dobička.
 
Delovo podjetniško zvezdo je izbrala strokovna komisija, v kateri so bili poleg predstavnikov uredništva še predsednik komisije Stojan Petrič, predsednik sosveta družbe Delo in direktor družbe FMR, ter člani komisije: Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, prof. dr. Luka Podlogar, predsednik uprave Generali Investments, Dušan Mramor, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, in Marino Furlan, direktor podjetja Intra lighting in dobitnik nagrade Delova podjetniška zvezda leta 2019.
 

Utemeljitev komisije o izboru zmagovalnega podjetja

 
Ljubljansko podjetje za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje, kritične infrastrukture in pametnih zgradb ima visoko rast prihodkov. Leta 2015 je ustvarilo dob­rih osem milijonov evrov prihodkov, lani celotna skupina več kot 24 milijonov evrov, profitabilnost podjetja je velika, število zaposlenih pa so v zadnjih štirih letih podvojili na več kot 150.
 
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
Rast dosegajo s širitvijo na tuje trge, poslovno transformacijo in razvojem novih rešitev, ki strankam prinašajo dodano vrednost. Z močnim lastnim tržnim pristopom se osredotočajo na rastoč in velik trg. Podjetje deluje v panogi prihodnosti. V tujini namreč največ projektov izvajajo na področju digitalizacije proizvodnje, zlasti v farmacevtski industriji, kjer z rešitvami lastnega razvoja uvajajo koncepte industrije 4.0. S svojimi rešitvami, ki so usmerjene k optimizaciji procesov, manjši rabi energije in manjši porabi, pa skrbijo tudi za trajnost.
 
Metronik se lahko pohvali z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, ki znaša skoraj 89.689 evrov. To je skoraj dvakratnik slovenskega povprečja. Dodano vrednost podjetje dosega tudi z vlaganjem okoli 15 odstotkov letnih prihodkov v raziskave in razvoj, in sicer tako v nadgradnje rešitev iz obstoječega portfelja kot v razvoj čisto novih tehnoloških rešitev. Več kot tri četrtine zaposlenih ima vsaj sedmo stopnjo izobrazbe. Metronik zaposlenim izplačuje nadpovprečne plače ter aktivno skrbi za njihovo izobraževanje in karierne poti v podjetju.
 
Zaradi vsega navedenega je Metronik komisijo prepričal, da je podjetje prihodnosti in da bo uspešno v svoji viziji biti še večje, še bolj digitalno in še bolj mednarodno ter da bo še naprej zagotavljalo visokotehnološke rešitve, tudi s področja umetne inteligence.
 

Preostalih devet podjetij, ki so se potegovala za laskavi naziv

 
Cleangrad, iSystem labs, Kovinski izdelki Hrast, Lotrič meroslovje, Marles hiše Maribor, Podkrižnik, Rem, Tehnos in Zemanta. Podjetja so predstavljena na spletni strani https://www.delo.si/delove-podjetniske-zvezde.
 

Pretekli dobitniki nagrad

 
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
Delove podjetniške zvezde 2020. Ljubljana, 5. november 2020. FOTO: Delo
Lani je prestižni kipec prejelo podjetje Intra lighting iz Šempetra, leta 2018 Polycom iz Škofje Loke, leta 2017 pa trboveljsko podjetje Dewesoft. Svojega favorita vsako leto z glasovanjem na spletu izbirajo tudi bralci in temu podjetju bomo na prireditvi podelili posebno priznanje. Lani so bralci za svojo zvezdo izbrali podjetje Inea iz Ljubljane, predlani podjetje Vasco iz Šenčurja, leta 2017 pa podjetje I. H. S. iz Krškega.
 

Podporniki projekta

 
Projekt so podprli generalni pokrovitelj Generali Investments, veliki pokrovitelji družba FMR, Riko in Telekom Slovenije, pokrovitelji Deloitte, Holding Slovenske elektrarne, Autocommerce z blagovno znamko Mercedes-Benz in Spar Slovenija, partnerji Ljubljanske mlekarne, Pivovarna Laško Union, SBC – Klub slovenskih podjetnikov, SIQ Ljubljana in Steklarna Hrastnik ter strokovni partner AJPES – Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve.
 

Več iz rubrike