Tovarna BSH Hišni aparati Nazarje poka po šivih

Tovarna BSH Hišni aparati iz Nazarij, ki velja za največji proizvodni obrat malih gospodinjskih aparatov v Evropi, zaradi prejetih naročil poka po šivih.
Fotografija: Podjetje BSH Hišni aparati. FOTO: Zaplatil Igor / Delo
Odpri galerijo
Podjetje BSH Hišni aparati. FOTO: Zaplatil Igor / Delo

V BSH Hišni aparati bodo letos izdelali več kot osem milijonov malih gospodinjskih aparatov, kar je okrog 1,1 milijona več kot lani. Tako pričakujejo rekordno poslovno leto, saj bodo poslovni načrt presegli za več kot 10 odstotkov, podobna rast pa naj bi se nadaljevala tudi prihodnje leto.

V prvi polovici leta so sicer poslovali slabše kot v enakem obdobju lani, saj so morali zaradi epidemije covida-19 za 14 dni ustaviti proizvodnjo.

»Bili smo prva tovarna v državi, ki se je ob razglasitvi epidemije spomladi odločila za takšen ukrep,« so pojasnili v družbi. Kot so dodali, se je ukrep izkazal za pozitivnega, saj so v času zaprtja tovarne skladno s sprejetimi ukrepi za preprečevanje in širjenje okužb z novim koronavirusom uspeli zagotoviti vse pogoje za nemoten potek dela, ko so po 14-dnevnem zaprtju ponovno zagnali proizvodnjo.


Za prihodnji teden so v BSH Hišni aparati načrtovali odprtje novega razvojnega centra, vendar so se zaradi trenutnih epidemioloških razmer odločili dogodek izvesti prihodnje leto, ko jim bodo razmere bolj naklonjene.

Razvojni center se razprostira na 2600 kvadratnih metrih in zajema osrednji agilni prostor ter tehnični del, kjer sta laboratorij ter oddelek elektronike in pogonov. Vrednost naložbe je štiri milijone evrov, kar predstavlja petino vseh letnih naložb tovarne.

Boštjan Gorjup, direktor podjetja BSH. FOTO: Leon Vidic / Delo
Boštjan Gorjup, direktor podjetja BSH. FOTO: Leon Vidic / Delo
Lani je podjetje ustvarilo 339,3 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot leto prej, medtem ko je dobiček porasel za 14 odstotkov na dobrih 13 milijonov evrov.

88 odstotkov prihodkov od prodaje je družba ustvarila s prodajo izdelkov znotraj skupine BSH prek matičnega podjetja s sedežem v Nemčiji. S prodajo v Sloveniji je ustvarila osem odstotkov vseh prihodkov, preostali delež pa je prispevala prodaja na drugih evropskih trgih.


Podjetje je 64 odstotkov prometa ustvarilo z izdelki pod blagovno znamko Bosch, 33 odstotkov pa z izdelki blagovne znamke Siemens. V letu 2019 je družba proizvedla 6,9 milijona aparatov.

Vrednost naložb je lani znašala 19 milijonov evrov, letos pa BSH Hišni aparati načrtuje okoli 20 milijonov evrov naložb. Nekoliko se bodo povečale naložbe v razvoj novih izdelkov, nadaljevali pa bodo tudi naložbe v avtomatizacijo in digitalizacijo ter nadaljnje zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida.

Več iz te teme:

Več iz rubrike