Posel in denar: BMW načrtuje velike spremembe

Oliver Zipse išče smer za družbo z Daimlerjem.
Fotografija: Pandemija koronavirusa je svetovno gospodarstvo vrgla s tečajev, pravi Oliver Zipse. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Pandemija koronavirusa je svetovno gospodarstvo vrgla s tečajev, pravi Oliver Zipse. FOTO: REUTERS

»To je dinamično okolje. Sproti boste videli, kaj bomo naredili,« je na video novinarski konferenci povedal generalni direktor avtomobilske družbe BMW Oliver Zipse. Govoril je o prihodnosti mešanega podjetja Free Now, v katero so lani skupaj z Daimlerjem vložili milijardo evrov.

Agencija Reuters poroča, da je prihodnost podjetja (ki je v preteklem desetletju nastalo kot odziv na sodobne trende v mobilnosti) zdaj negotova. Po besedah Oliverja Zipseja razmišljajo o različnih možnostih – morda bodo v podjetje pripeljali nove partnerje ali pa bodo prodali delež v njem, vsega ali del. Vsekakor pa namerava BMW ostati na trgu mobilnih storitev, je zagotovil Zipse.

BMW namerava ostati na trgu mobilnih storitev, pravi Oliver Zipse. FOTO: REUTERS
BMW namerava ostati na trgu mobilnih storitev, pravi Oliver Zipse. FOTO: REUTERS
Nemška revija Manager je poročala, da je ameriški prevoznik Uber za mešano podjetje že ponudil milijardo evrov. Free Now prek svojih podjetij opravlja različne storitve na področju prevoza – na primer mobilno aplikacijo za tako imenovano delitev prevoza (ang. car sharing) z osebnim avtomobilom in za osebni najem vozila z voznikom na določeni relaciji. Ponuja tudi klasično taksi službo in druge storitve na področju mobilnosti.

Mešano podjetje ima sedež v Hamburgu v Nemčiji, posluje pa tudi v Združenem kraljestvu, na Irskem, v Španiji, Italiji, Portugalski, Romuniji, Avstriji in na Švedskem. Govor je torej o široko razvejeni mreži poslovalnic za prevozne storitve, zato so se na Zipsejevo napoved odzvali številni spletni mediji.

V krogih, ki živijo za avtomobilizem, pa je bila v preteklih dneh v zvezi z BMW v ospredju napoved, da bo prihodnje leto začel proizvajati novo električno vozilo iX SUV, ki ga je Bavarec napovedal pred štirimi leti, zdaj pa so »razvezali pentljo na ovojnem papirju«, poroča Reuters.


Spletni Bloomberg piše, da bo izpopolnjena baterija omogočala okoli 190 kilometrov vožnje v enem zamahu, v 40 minutah bo mogoče napolniti 80 odstotkov baterije. Proizvajati ga bodo začeli prihodnje leto. Zipse je osebno predstavil novi avtomobil, ki bo po njegovih besedah »presenetil in očaral« veliko ljubiteljev vozil, saj bo na ceste »pripeljali prihodnost«.

Petinpetdesetletni Oliver Zipse, ki je v BMW prišel pred 28 leti za pripravnika, se je na najvišje vodilno mesto v družbi povzpel 16. avgusta 2019, potem ko se je leta 2015 pridružil vodilnim kadrom – takrat je vodil področje korporativnega planiranja in proizvodnjo. Spletni mediji so v tistem času o njem poročali, da je kot vodja »odločen strateg in izvrsten analitik«. Znan je tudi kot zelo potrpežljiv sogovornik medijev z »mukotrpno podrobnimi razlagami«.

Za interni časopis svoje družbe je Zipse povedal, da je pandemija koronavirusa v zelo kratkem času vrgla svetovno gospodarstvo s tečajev. Vplivala je tudi na BMW, tako da je moral upočasniti tempo pri svojih projektih. »A pri podnebju in varstvu okolja ne more biti kompromisa,« je zatrdil Zipse.

Več iz rubrike