Na grškem otoku po novem vožnja zgolj z električnimi vozili znamke Volkswagen

Volkswagen in grška vlada sta sklenila dogovor, da bodo na grškem otoku Astypalea odslej v rabi zgolj okolju prijazna prevozna sredstva.
Fotografija: Ob zagonu projekta se bo otok Astypalea transformiral v pametni zeleni otok. FOTO: Volkswagen
Odpri galerijo
Ob zagonu projekta se bo otok Astypalea transformiral v pametni zeleni otok. FOTO: Volkswagen

Vozila, ki delujejo po principu notranjega izgorevanja, predstavljajo pomemben vir škodljivih emisij, ki se sproščajo v ozračje. Njihova okolju prijazna alternativa so električna vozila, ki so po nekoliko višjih cenah sicer že dostopna na trgu, vendar pa bo trajalo leta in leta, preden bodo prešla v splošno rabo.

Kot poroča Car and Driver, se je Grčija odločila, da bo ta proces nekoliko pospešila in enega izmed svojih otokov določila kot območje, kjer se bodo uporabljala izključno električna vozila. V te namene je bil izbran otok Astypalea, ki predstavlja del otočja Dodecanese in na katerem živi nekaj več kot 1300 prebivalcev, njegova površina pa znaša 97 kvadratnih kilometrov. Otok vsako leto obišče približno 72.000 turistov.
 

Polnilno infrastrukturo bosta poganjali vetrna in sončna energija


Otok Astypalea. FOTO: Shutterstock
Otok Astypalea. FOTO: Shutterstock
Grška vlada je sklenila sodelovanje s podjetjem Volkswagen. Dogovor pravi, da se bo v najkrajšem času vsa obstoječa vozila z notranjim izgorevanjem nadomestilo z okolju prijaznejšimi električnimi različicami. Poleg električnih avtomobilov se bodo tako na otoku za prevoz uporabljali električni skuterji in električna kolesa. V te namene bo nameščena tudi polnilna infrastruktura, ki jo bosta poganjali vetrna in sončna energija. Čas prehoda naj bi znašal šest let, ni pa še znan točen datum, kdaj naj bi prišlo do realizacije projekta.

Ob zagonu projekta se bo tako otok Astypalea transformiral v pametni zeleni otok. Da bi bil cilj lahko realiziran, bo treba obstoječih 1500 vozil zamenjati s 1000 električnimi vozili. Namesto vožnje z avtobusi naj bi se v prihodnje ljudje posluževali storitev souporabe avtomobilov in skupne vožnje. Elektrika pa ne bo poganjala zgolj osebnih vozil. Na tovrstni pogon bodo prešla tudi policijska vozila in vozila s prednostjo.

Vodijo Norveška, Nizozemska, Združeno kraljestvo in Francija


Podatke o prednostih, ki jih ima uporaba električnih vozil na okolje, je sicer prejšnje leto objavila tudi Evropska Agencija za okolje. Kot poroča, so električni avtomobili učinkovitejši kot avtomobili, katerih delovanje poganja motor z notranjim izgorevanjem. Zlasti pri mestni vožnji električni avtomobili porabijo bistveno manj energije. Hkrati ne povzročajo emisij dušikovega oksida in drugih delcev, ki onesnažujejo zrak. Taka vozila so tudi manj hrupna.

Države, ki so sicer v dosedanjem času naredile največ korakov v smeri čimprejšnjega prehoda na električna vozila, so Norveška, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Francija in Kitajska.
 

Več iz rubrike