Airbnb: Najprej udarec pandemije, zdaj še klofuta EU

Storitev kratkoročnih oddajanj stanovanjskih nepremičnin Airbnb je najprej prizadela pandemija, novo zaušnico, tik pred izvedbo IPO, pa napoveduje še EU.
Fotografija: Medtem ko je Airbnb na začetku pandemije zaznamoval val odpovedi rezervacij, so novejši podatki spodbudili optimizem za trajno okrevanje. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Medtem ko je Airbnb na začetku pandemije zaznamoval val odpovedi rezervacij, so novejši podatki spodbudili optimizem za trajno okrevanje. FOTO: Shutterstock

Evropska unija se pripravlja na uvedbo strogih protimonopolnih omejitev za IT-podjetja, ki manjšim konkurentom preprečujejo vstop na trg. Na seznam bi se lahko uvrstili ne samo velikani, kot so Facebook, Google in Amazon, temveč tudi manjša podjetja, kot je Airbnb, poroča Financial Times.
 
Več kot 50 odstotkov kratkoročnih oddaj oziroma najemov nepremičnin se namreč odvije prek platforme Airbnb, ugotavljajo regulatorji. Slednji lahko podjetje zavežejo, da podatke o strankah deli s konkurenti.
 
Tiskovni predstavnik Airbnb se je odzval na vprašanja iz publikacije in dejal, da je strah EU neutemeljen. Opozoril je, da je konkurenca v turizmu evropskim potrošnikom prinesla velike koristi, storitev pa si prizadeva ponuditi najnižje cene stanovanj.
 

Pandemija zaznamovala promet

 
Medtem ko je Airbnb na začetku pandemije zaznamoval val odpovedi rezervacij, so novejši podatki spodbudili optimizem za trajno okrevanje, saj je izvršni direktor Brian Chesky pripomnil, kako je podjetje julija na svoji platformi doseglo več kot milijon rezerviranih nočitev.
 
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Povpraševanje po počitniških najemih se je poleti povečalo na rekordno raven, saj so se omejitve javnega življenja umirile, popotniki pa so raje kot tradicionalne razrede nastanitev, kot so hoteli, izbrali izolacijo in zasebnost, ki jo nepremičnine prek Airbnb ponujajo.
 
Aprila je Airbnb zbral milijardo dolarjev financiranja od Silver Lake in Sixth Street Partners, preden si je zagotovil nadaljnjo posojilo v višini milijarde dolarjev za starejši dolg prek istih zasebnih delniških družb, pa tudi Apollo Global Management, Oaktree Capital Management in Owl Rock. Slednje je privedlo do padca vrednosti podjetja na približno 18 milijard dolarjev v primerjavi s prejšnjo vrednostjo 31 milijard dolarjev.
 

Platforma za izmenjavo domov je maja za vsaj 25 odstotkov zmanjšala tudi svojo delovno silo, potem ko je pandemija oklestila turizem in onemogočila potovanja.
 

FOTO: REUTERS/Yuya Shino
FOTO: REUTERS/Yuya Shino
Po nov kapital

 
Airbnb naj bi že vložil potrebne dokumente za izvedbo IPO (prva javna ponudba delnic) pred predvidenim decembrskim prvencem na borzi, kjer skuša zbrati 3 milijarde dolarjev, kar bi družbi omogočilo dvig vrednosti na približno 30 milijard dolarjev, poroča Reuters.
 
Za naslednji teden Airbnb napoveduje, da bo podrobnosti predstavil investitorjem, preden bo določil razpon cene za delnico.
 
Airbnb je IPO sicer prvotno nameraval izvesti marca, tik pred udarcem pandemije. Uvrstitev platforme na indeks Nasdaq obljublja eno največjih borznih kotacij leta. Poleg tega je potrditev Joea Bidena kot 46. predsednika ZDA zmanjšala negotovosti tako za upnike, kot tudi investitorje. 
 

Več iz rubrike