Naprodaj celotno mesto; vključen tudi bližnji otok

Ste že kdaj pomislili, da bi kupili celo mesto? Na severozahodu ogromne države že več kot 70 let leži, nekdaj biserno, danes zapuščeno mesto Cossack, ki je naprodaj.
Fotografija: Mesto Cossack išče kupca. FOTO: LJ Hooker
Odpri galerijo
Mesto Cossack išče kupca. FOTO: LJ Hooker

Majhno mestece se nahaja v Zahodni Avstraliji na bregovih reke Harding, lepe plaže pa so le kratek sprehod stran, a dva prebivalca, ki sta tam ostala, že leta nista videla popotnikov ali sosedov.
 
Zdaj želi vlada največje zvezne države Avstralije skupaj z nepremičninskim podjetjem LJ Hooker mesto prodati, v upanju, da ga bo novi lastnik prenovil in oživel.
 
Mesto Cossack se je prvič pojavilo na trgu nepremičnin. Pripada mu 12 zgradb, ki so na seznamu kulturne dediščine, kot dodatek pa je v ponudbo vključen še bližnji otok Jarman. Cena ni javno objavljena.


Vlada upa, da bo pritegnila zanimanje za razvoj turizma, kot so visokokakovostne nastanitve v ekološkem turizmu, kampiranje in kavarne, kar bi socialno in gospodarsko koristilo območju.
 
Mestu pripada 12 zgradb, ki so na seznamu kulturne dediščine. FOTO: LJ Hooker
Mestu pripada 12 zgradb, ki so na seznamu kulturne dediščine. FOTO: LJ Hooker
»Cossack je bil osrednji del biserne industrije Zahodne Avstralije, njegova zgodovina pa sega v 19. stoletje,« je za The Real Estate Conversation dejal Vincent Siciliano iz LJ Hookerja.
 
Po besedah Siciliana so bližnja okrožja, kot je Port Samson in zaposlitveno središče Karratha, sčasoma prevzela lokalno prebivalstvo.
 
»Toda Cossack sedi v neverjetnem žepu Pilbare. Kraj je obrobljen z reko Harding. Slednje nekomu z jasno vizijo ponuja redko priložnost,« meni Siciliano.


Mesto je bilo pred leti res da velika osnova za biserno industrijo, saj je leta 1895 v njem sodelovalo več kot 57 plovil, ki so jih iskali. Vendar so se prebivalci začeli preseljevati v večja mesta, Cossack pa je pred 70 leti postalo mesto duhov. V teh dneh na trgu praktično ni več naravnih biserov in iskalci biserov jih ponekod iščejo samo še za zabavo turistov.
 
Danes tam živi le oskrbnik Rhys Osterlund s partnerico Shannon Ervin, ki vodi kavarno za morebitne turiste oziroma slučajne obiskovalce nekdaj bisernega mesta.
 

Več iz rubrike