Nepremičnine po en evro ponovno na voljo

Zdaj že znana italijanska shema z mesti, kjer prodajajo nepremičnine po ugodnih cenah, da bi obrnili trend izseljevanja, se nadaljuje.
Fotografija: Izbrane nepremičnine se bodo na dražbo podale z izklicno ceno v višini enega evra, ki bo ponovila metodo, kot jo je sprejelo sicilijansko mesto Sambuca, kjer so bila stanovanja prodana ponudniku, ki je ponudil najvišjo ceno. FOTO: Francesco Russo
Odpri galerijo
Izbrane nepremičnine se bodo na dražbo podale z izklicno ceno v višini enega evra, ki bo ponovila metodo, kot jo je sprejelo sicilijansko mesto Sambuca, kjer so bila stanovanja prodana ponudniku, ki je ponudil najvišjo ceno. FOTO: Francesco Russo

Slikovito mestece Salemi na Siciliji ponuja dotrajane nastanitve za manj kot bi odšteli za espresso. V naslednjem mesecu bo - po zdaj že dobro poznani italijanski shemi - nekaj deset propadajočih stanovanj na dražbi z izklicno ceno enega evra.

Mestni župan Domenico Venuti upa, da bo shema vdahnila novo življenje mestu Salemi, v katerem se je prebivalstvo znatno zmanjšalo, ko je po strašnem potresu leta 1968, ki je pretresel dolino Belice na Siciliji, pobegnilo vsaj 4000 prebivalcev.

»Vse zgradbe pripadajo mestnemu svetu, kar pospeši prodajo in zmanjša birokracijo,« je dejal Venuti.

»Pred zagonom sheme smo morali najprej obnoviti stare dele Salemija, kjer so hiše, nadgraditi infrastrukturo in storitve s cest na električna omrežja in kanalizacijske cevi. Zdaj je mesto pripravljeno na naslednji korak,« je dodal.
 

Revitalizacijski upi


V sicilijanskem mestu Salemi upajo, da bodo z nizko ceno nepremičnin pritegnili nove prebivalce.

Čeprav se morda zdi, da je Salemi za »evro-dom« shemo precej pozen, so tamkajšnji uradniki med prvimi predlagali razprodajo dotrajanih domov za simbolično ceno, pod pogojem, da kupci nepremičnine prenovijo.

FOTO: Francesco Russo
FOTO: Francesco Russo
Podobne sheme so začeli izvajati v številnih italijanskih zaselkih, kot sta Cinquefrondi, skupnost v južni regiji Kalabrija, in Mussomeli, prav tako na Siciliji.

Vendar uradniki takrat zaradi različnih birokratskih težav niso mogli podpisati projekta Salemi, saj je bilo potrebno najprej urediti zunanjo preobrazbo.

»To je bil dolg postopek,« pojasnjuje Venuti. »Ne samo, da smo izvedli temeljita vzdrževalna dela, da smo zavarovali tvegana območja, številne nepremičnine smo morali povrniti v stanovanjsko uporabo.«


Venuti dodaja, da so sicer že nekaj časa pripravljeni, a so želeli počakati in videti, kako se bo razvila pandemija. ki je udarila kot strela z jasnega. Slednja je Italijo še posebej prizadela.

Medtem ko župan priznava, da je strah pred novim virusom v mestu še vedno prisoten - trenutno okoli 30 prijavljenih primerov -, meni, da je zdaj pravi čas za nadaljevanje s shemo, in poudarja, da se število primerov iz dneva v dan zmanjšuje.

Izbrane nepremičnine se bodo na dražbo podale z izklicno ceno v višini enega evra, ki bo ponovila metodo, kot jo je sprejelo sicilijansko mesto Sambuca, kjer so bila stanovanja prodana ponudniku, ki je ponudil najvišjo ceno.
FOTO: Francesco Russo
FOTO: Francesco Russo

Nepremičnine z bogato zgodovino


Tamkajšnje nepremičnine segajo v leto 1600, ležijo v osrčju zgodovinskega središča, obdanega s starodavnim mestnim obzidjem.

Nekatere zaradi škode, ki jo je povzročil potres, morda potrebujejo večja popravila, vendar so številne v razmeroma dobri kondiciji, pri čemer je potrebno minimalno obnovitveno delo.

Na površini najmanj 85 kvadratnih metrov so zgrajene iz rumenkasto rožnatega trdnega peščenjaka, pridobljenega iz bližnjih jam, ki se v lokalnem narečju imenuje »campanedda« ali »zvon« - njegovo ime izvira iz zvoka kamna pri udarcu s kladivom.

Vse nepremičnine so grajene na podoben način; več nadstropij in debele stene, nekatere pa imajo tudi panoramske balkone.
Čeprav so bile stavbe, ki so se raztezale v dveh do treh nadstropjih, skozi stoletja večkrat preurejene, so bile nekoč simbol podeželskega življenja v mestu.

Ko so bile zgrajene, so družine spale v zgornjih nadstropjih, medtem ko so bile njihove živali v hlevih v pritličju.

FOTO: Francesco Russo
FOTO: Francesco Russo
Po mnenju Venutija potencialnim kupcem ni treba obiskati Salemija, da bi pregledali nepremičnine, preden dajo ponudbo, vendar bodo morali poslati podroben načrt obnove, da bodo dokazali svojo zavezanost projektu.

Zainteresirani si lahko ogledajo fotografije razpoložljivih nepremičnin, skupaj z zemljevidi, v katerih se nahajajo, in prenesejo obrazce za prijavo na institucionalno spletno stran mestnega sveta, ko projekt začne delovati.
 

Projekti prenove bodo ocenjeni tudi glede na vpliv mesta


Tisti, ki nameravajo eno od nepremičnin pretvoriti v hostel ali drugo poslovno enoto z gospodarsko dejavnostjo, bodo prejeli dodatne točke in davčne olajšave.

En kupec lahko kupi več kot eno nepremičnino, vendar morajo vsi kupci položiti jamstvo oziroma varščino v višini 3000 evrov, ki bo povrnjeno, če bo prenova opravljena v treh letih od nakupa.

Venuti pravi, da je v mestu vsaj 100 stanovanj, ki bi jih lahko prodali. Toda veliko je nekdanjih skladišč, hlevov ali trgovin, zato jih bo treba pred prodajo spremeniti v stanovanjske namene.

Edinstveno mesto


Salemi ima edinstveno iskrico, zahvaljujoč zlatemu odtenku, ki krasi fasade cerkva, gradu, palač in domov. Nahaja se v bližini letališča Trapani in pristanišča za odhod na tropske otoke Egadi, idealno je za raziskovanje divjih območij Sicilije in čudovitih plaž.

Obdan s polji pašnih čred, Salemi sedi ob vznožju gore Roses, obkrožen z dvema neokrnjenima rekama, ki prispevata k svežemu kisiku in bogatemu zraku.

Medtem ko so sicilijanska poletja razvpito vroča, se mesto nahaja na nadmorski višini 450 metrov, kjer zapihlja tudi osvežujoč hladen vetrič.

Obiskovalci se lahko odpravijo na različne slikovite »arheo-pohodniške« poti po podeželju z ruševinami trdnjav in nekropolo, ki je obkrožena s potjo za pešce.

Naravni rezervat Scopello, priljubljen zaradi osupljivih morskih skladov in tovarne tunov na prostem, je oddaljen le 20 minut vožnje z avtomobilom, zlato obarvana templja Selinunte in Segesta pa sta le streljaj stran.

FOTO: Gabrielle Smith / CNN
FOTO: Gabrielle Smith / CNN


Ime mesta, ki je bilo ustanovljeno na pepelu prvobitne naselbine in so ga kasneje osvojili Saraceni, izhaja iz arabske besede »Salam«, kar pomeni »zdrav in varen« - ali »Salem«, kar pomeni »miren«.

Stratifikacija srednjeveške in baročne arhitekture se počasi odvije pod veličastnim normanskim gradom, ko plemiški dvorci odstopijo od preprostih kamnitih bivališč, ki so prej pripadala kmetom in obrtnikom.

Stanovanjske plasti so z labirintom ozkih uličic povezane z zapuščenimi predeli, v katerih se nahajajo nepremičnine, ki bodo na dražbi.

Če želite izvedeti več o nepremičninah, ki bodo na dražbi v Salemiju, obiščite: salemi.gov.it/comune.
 

Več iz rubrike