Župan ponuja nepremičnino, mesečno rento in 20.000 evrov spodbude za selitev v Italijo

Italijanska vasica Santo Stefano se srečuje s problematiko izseljevanja prebivalcev. Oblasti vabijo in obljubljajo bogato nagrado za nove stanovalce.
Fotografija: Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 

Kot poročajo pri CNN, italijanska vasica Santo Stefano vabi vse zainteresirane mlade podjetnike, da se preselijo tja, za kar bodo finančno nagrajeni. Prav tako bodo lahko za simbolično najemnino dobili stanovanje.
 

Vasica, ki ponuja možnost idiličnega in umirjenega življenja

 
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Župan omenjene vasice, Fabio Santavicca, javnosti sporoča, da so se za to potezo odločili, da bi vas še naprej živela. Idilična vasica Santo Stefano se namreč srečuje s problematiko izseljevanja mladih. Posledično je povprečna starost prebivalstva precej visoka.

Vasica Santo Stefano je najbolj znana po vrhunskem hotelu Sextanio, katerega sobe se nahajajo v posameznih vaških hišah. Vasica ima zgolj 115 prebivalcev, od tega je polovica upokojencev. Manj kot 20 ljudi je mlajših od 13 let. Nekoliko večje mesto, L'Aquila, je oddaljeno uro in pol vožnje z avtomobilom. Rim je od vasice približno dve uri vožnje stran. Najbližje letališče Pescara je oddaljeno 90 minut.


Kot je še dejal župan vasice, se Santo Stefano nahaja v hribovitem območju, zato je pozimi dostikrat mraz in sneg. Pravi pa, da je lokacija idealna za mirno in idilično življenje.
 
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Vasica ponuja to možnost vsem prebivalcem Italije in ostalim, ki izpolnjujejo pogoje, da to kasneje postanejo. Starostni pogoj je najmanj 18 in največ 40 let.

Na razpis se je prijavilo že 1500 kandidatov

 
Izbrani kandidati bodo tri leta prejemali fiksni mesečni znesek; govora je o največ 8000 evrih na leto. Hkrati bodo posamezniki prejeli enkratni znesek v višini največ 20.000 evrov, ki naj bi služil zagonu podjetniške ideje. Stanovalci bodo prejeli tudi nepremičnino, za katero bodo plačevali simbolično najemnino. O točnem znesku se še dogovarjajo.


Na razpis, ki je bil objavljen 15. oktobra, se je zaenkrat prijavilo 1500 ljudi. Vendar pa, kot je dejal župan, nameravajo najprej sprejeti le majhno število novih prebivalcev (približno 10). Število naj bi se sčasoma povečevalo.
 
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Santo Stefano, Italija. FOTO: Shutterstock 
Odločevalci pa ne bodo gledali zgolj na to, da se bodo priseljenci ukvarjali s podjetništvom. Pomembno je tudi, v kateri panogi bo njihovo podjetje delovalo. Pri tem bodo dali prednost tistim dejavnostim, ki bi njihovi skupnosti prinašala največ dodane vrednosti.
 
Po besedah župana bodo dali prednost vodičem, uslužbencem informacijske pisarne, čistilcem in vzdrževalcem, lastnikom lekarn ter tistim, ki bi se ukvarjali s prodajo lokalno pridelane hrane.
 
Kandidati so lahko italijanski državljani ali državljani Evropske unije. Prihajati morajo iz kraja z več kot 2000 prebivalcev. V vasici Santo Stefano pa morajo ostati najmanj pet let. Kaj bojo naredili v primerih, ko bodo ljudje želeli oditi prej, še razmišljajo. 

Več iz rubrike