»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih užitkov bomo sploh doživeli.
Fotografija: V Avstriji menijo, da se lahko smučarska sezona začne decembra. FOTO: Delo
Odpri galerijo
V Avstriji menijo, da se lahko smučarska sezona začne decembra. FOTO: Delo

Povsod v Evropi si ljubitelji zimskih športov delijo občutke in upravičeno pogledujejo proti neusmiljenim statistikam, ki kažejo na katastrofalno stanje zaradi novega koronavirusa in seveda k političnim odločevalcem. Namreč, prav številke obolelih in umrlih za covidom-19 so argument, na katerem sloni vprašanje, kdaj bodo odprli smučišča oziroma ali sploh kdaj v sezoni 2020/21.

Do tega tedna je bilo med strokovnjaki smučarske industrije nekaj optimizma, saj so se bodrili z mislijo, da se bo smučarska sezona vendarle začela pred koncem leta. Toda nedavni razmisleki evropskih politikov, ki na vsaki seji znova odlagajo rok za odprtje smučarskih destinacij, prinašajo nove negotovosti in precejšen obup, saj bo to velik udarec tako za smučarsko industrijo, za smučarsko-turistične destinacije kot za vse rekreativce, ki si želijo oddiha, sprostitve in zabave na belih strminah.

Kot poroča CNN, je vse bolj malo verjetno, da se bo evropska smučarska sezona v celoti začela pred letom 2021, zato nekateri svetovnega zimskošportnega trga označujejo letošnjo smučarsko sezono kot »sezono iz pekla«, pri čemer ni prav veliko prostora za nenadne spremembe, saj sta denimo tako nemška kanclerka Angela Merkel kot italijanski premier Giuseppe Conte neomajna.

Oba sta pozvala vse lastnike evropskih smučišč, naj do januarja vse kapacitete zaprejo zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa. Še več: nemški in italijanski politiki se je pridružila istomisleča Francija. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v televizijski izjavi v torek dejal, da se zdi »nemogoče« odpreti žičnice na francoskih smučiščih v prazničnem času.
 

In v katerih državah v EU so na pol odprli možnosti za smuko?


Smučarji na smučišču Cerkno. FOTO: Delo
Smučarji na smučišču Cerkno. FOTO: Delo
V Avstriji menijo, da se lahko smučarska sezona začne decembra. Ogromna avstrijska regija Arlberg, tj.  2810 metrov visoko gorovje, znano po številnih letoviščih z zimskimi športi, naj bi se odprla 17. decembra. Švica, ki ni v EU, je prav tako odprta in številna letovišča že nudijo pestro zimsko doživetje, vključno z Zermattom, Saas-Feejem, Verbierjem, Engelbergom in Andermattom. Za smučanje so odprta tudi letovišča na Švedskem, ki je v zadnjih dneh zaostrila omejitve, vendar ni uvedla nacionalne zapore. Bolgarija, ki je v EU, naj bi tudi zavrnila poziv Nemčije po zaprtju smučišč.

Vsako zaprtje bo velik udarec za smučarsko industrijo, ki je kljub pandemiji in ukrepom upala na razmeroma živahno sezono. »Razočarani smo,« je dejal Olivier Desaulty, direktor velike francoske regije Les 3 Vallees, v kateri bo kar 600 kilometrov prog za smučanje ostalo praznih. »Položaj v Les 3 Vallees je izjemno težak, saj v več kot 90 odstotkih vse temelji na zimski sezoni«, je še za CNN povedal Dasaulty.

Bomo v Sloveniji letos smučali?


Podobna slika kot v večini evropskih držav se seveda kaže tudi na slovenskih tleh. Kljub napovedim vremenoslovcev, da bo letošnja zima radodarna s snegom, si v slovenskih smučarskih središčih ne obetajo dobre zimske sezone. Turistični delavci so sicer v pripravljenosti, da ob sprostitvi ukrepov zaženejo dejavnosti. Vrhunec bi bila lahko športna tekmovanja, ko bodo kraji gostili tekmovalce, upajo pa, da tudi vsaj nekaj navijačev.

Statistika obolelih za covidom 19 so argument, na katerem sloni usoda letošnje smučarske sezone. FOTO: Delo
Statistika obolelih za covidom 19 so argument, na katerem sloni usoda letošnje smučarske sezone. FOTO: Delo
»Letošnja zima bo na Bledu nekaj posebnega, takšna kot verjetno ni bila še nikoli,« je za STA povedala Romana Purkart iz Turizma Bled. Ko gre za turizem, pa na Bledu največ upanja v tej zimi polagajo v februarsko svetovno prvenstvo v biatlonu, ko bo Bled gostil tekmovalce in njihovo spremstvo. »Še vedno upamo, da bo možno prvenstvo izpeljati tudi z nekaj gledalci,« je izpostavila Purkartova. Javno podjetje Infrastruktura Bled, ki upravlja z blejsko Stražo, se je že odločilo, da smučišče letošnjo zimo ne bo obratovalo.

Drugače je na kranjskogorskem smučišču, kjer se letos kljub velikim težavam vseeno trudijo s pripravami na začetek smuke, saj je ta glavni magnet zimske sezone in brez nje bo v velikih težavah celotna kranjskogorska turistična in gostinska panoga. Letos so veliko vložili v posodobitev zasneževanja in v dodatno ponudbo na smučišču, predvsem v poligon za otroke in animacijo.

Tudi v Bohinju ne gojijo veliko upanja za zimsko sezono. »Moram priznati, da veliko turističnega obiska žal letošnjo zimo ne pričakujemo,« je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Če se bodo omejitve sprostile, pa je prepričan, da Bohinj pozimi vseeno ne bo prazen in da bodo najmanj za konce tedna prišli vsaj Slovenci, saj si ljudje želijo biti v naravi.

Na sezono so pripravljeni tudi na Voglu, kjer čakajo le še na omilitev epidemioloških ukrepov. Prav tako naj bi letos spet oživela delčka smučarskih centrov na Zatrniku in na Kobli. Oba investitorja se trudita, da bi po več letih od zaprtja obeh smučišča usposobila smučišči vsaj za smuko otrok že v letošnji sezoni.
 

Več iz rubrike