Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Iran (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Iran.
Fotografija: Foto: shutterstock
Odpri galerijo
Foto: shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Iranu:

6. jan

četrtek

Fatimsko mučeništvo

     

11. feb

petek

Dan revolucije

15. feb

torek

Rojstni dan Imama Alija

     

1. mar

torek

Prerokov vnebohod

18. mar

petek

Rojstni dan Imama Mahdija

20. mar

nedelja

Dan nacionalizacije nafte

20. mar

nedelja

marčevsko enakonočje

21. mar

ponedeljek

Norooz (perzijsko novo leto)

22. mar

torek

Norooz Holiday

23. mar

sreda

Norooz Holiday

24. mar

četrtek

Norooz Holiday

     

1. apr

petek

Dan Islamske republike

2. apr

soboto

Dan narave

23. apr

soboto

Mučeništvo imama Alija (predviden datum)

     

3. maj

torek

Eid-e-Fetr (konec ramazana) (predviden datum)

4. maj

sreda

Eid-e-Fetr (dodatni praznik) (predviden datum)

27. maj

petek

Mučeništvo Imama Sadeqa

     

4. jun

soboto

Smrt imama Homeinija

5. jun

nedelja

Narodna vstaja Khordad

21. jun

torek

junijski solsticij

     

10. jul

nedelja

Eid-e-Ghorban (praznik žrtvovanja) (predviden datum)

18. jul

ponedeljek

Eid-e-Ghadir (predviden datum)

     

7. povpr

nedelja

Tassoua (predviden datum)

8. povpr

ponedeljek

Ashura (predviden datum)

     

17. sep

soboto

Arbaeen (predviden datum)

23. sep

petek

septembrsko enakonočje

25. sep

nedelja

Smrt preroka Mohameda in mučeništvo imama Hasana (predviden datum)

     

4. okt

torek

Mučeništvo imama Hasana al-Askarija

13. okt

četrtek

Rojstni dan preroka Mohameda in imama Sadeqa (predviden datum)

     
     

22. dec

četrtek

decembrski solsticij

Vir: timeanddate.com

Več o praznikih na povezavi: https://www.exoticca.com/uk/asia/middle-east/iran/events

Priporočena dnevnica znaša:  50 dolarjev.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Iran sta povezani dve vrsti vtičev, tipa C in F. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa F pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvenima sponkama na strani. Iran deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujejo vizum.

Iran je 23. 9. 2018 uvedel t.i. elektronski vizum (E-VISA). Vizum se lahko pridobi s prijavo na naslednji povezavi, kjer se lahko sproti preverja tudi status obravnavanih vlog.

Turistični vizum za vstop do 14 dni z namenom turističnega obiska je možno pridobiti na naslednjih letališčih: Imam, Homeini, Mehrabad, Shiraz, Tabriz in Mashhad.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V postopek za izdajo vizuma na letališču je potrebno predložiti: slovenski potni list, katerega veljavnost je daljša od 6 mesecev, povratno letalsko vozovnico, fotografijo, dokazilo o potovalnem zdravstvenem zavarovanju in izpolnjen obrazec, ki ga dobite na letališču. Svetujemo, da dodatne informacije pridobite na Veleposlaništvu Irana v Ljubljani. Za vizum je potrebno plačati takso v znesku 50 dolarjev.

Kljub zgoraj navedenim zagotovilom iranskih oblasti, da se vizum lahko pridobi na zgoraj navedenih letališčih, ministrstvo v zadnjem času beleži vedno več primerov, ko je izdaja vizuma na letališčih zavrnjena. Zaradi tega svetujemo, da se kljub vsemu vizum pridobi pred odhodom.

Obvestilo: Za potovanje v Iran ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A, oziroma kombinirano cepljenje proti hepatitisu A+B.

Priporočljiva so zdravila za: rumena mrzlica, hepatitis A, hepatitis B, steklina, tifus, klopni meningoencefalitis, meningokokni meningitis in tablete proti malariji.

Ali potrebujete potovalno zavarovanje v Iranu? Za vstop v Iran morate imeti potovalno zavarovanje za Iran. Zaradi sankcij proti Iranu nekatera mednarodna podjetja Irana ne uvrščajo na seznam držav, ki jih pokrivajo potovalna zavarovanja; zato potrebujete posebno zavarovanje, ki pokriva Iran.

Opozorilo: Svetujemo, da spoštujete lokalne zakone in navade. Za ženske so v Iranu obvezna ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami. Vnos alkohola je strogo prepovedan.

Popotnikom priporočamo, da se ne izpostavljajo z neprimernim fotografiranjem (le-to naj bo omejeno izključno na turistične znamenitosti) ter upoštevajo znake prepovedi fotografiranja. Svetujemo, da ne fotografirate vojaških objektov, protestnikov in varnostnih organov oz. policistov (tako tistih v uniformah kot v civilu). Telefonske linije in internet so pod nadzorom varnostne službe, zato bodite previdni, v kolikor pošiljate komentarje in slike prek mobitela, e-pošte ali bloga.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kambodžo (4/5)

V Iranu praviloma ni možno uporabljati kreditnih in bančnih kartic, prav tako je težko zamenjati potniške čeke (travellers' cheques).

Popotnike obveščamo, da jih na cesti lahko legitimira samo uradna, uniformirana oseba, le-ta pa lahko zahteva na vpogled samo osebne dokumente (potni list), nikakor pa ne vsote denarja ali kaj drugega.

Odsvetujemo uporabo prevozov z motorji in svetujemo previdnost glede morebitnih prevar povezanih s tujimi turisti. Odsvetujemo tudi individualno kampiranje na prostem.

Vir. gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

v Iran se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: 19 letališč ima redni letalski promet, med njimi: Isfahan, Tabriz, Kermãnšãh, Širaz, Mašhad, Bušehr, Yazd, Zãhedãn in drugi. Največje je mednarodno letališče v Teheranu odprto leta 1997. Nacionalni prevoznik je Iran Air.

Z avtom: Možen dostop na mednarodnih mejnih prehodih, seveda z veljavnim potnim listom in vizo.

Z ladjo: Plovnih poti je 850 km (na reki Karun; nekaj na jezeru Urmia). Imajo več naftnih terminalov (otok Harg, Lavan, Sirri) in druga večja pristanišča v Perzijskem zalivu: Bandar-e-Emãm, Bandar-e-Bũšehr, Bandar-e-Abbãs. Ob Kaspijskem jezeru pa Bandar-e-Anzali in Noušahr.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prehajanje meja in potovanja v in iz Irana

Zaradi prisotnosti in širjenja novega koronavirusa in s tem povezanih omejevalnih ukrepov oblasti v državi, odsvetujemo vsa potovanja v državo. 

Komercialni leti so manj pogosti kot običajno. Najnovejše informacije preverite pri letalskem prevozniku ali potovalnem agentu.

Številne letalske družbe so prekinile lete v in iz Irana. Nekatere komercialne letalske družbe, kot so Qatar Airways, Turkish Airlines, Emirates in Iran Air, delujejo, vendar so storitve omejene. Če med potovanjem v Iran ali iz njega prečkate tretjo državo, boste morali preveriti njihove najnovejše zahteve za vstop.

Uprava za civilno letalstvo I. R. Iran je izdala opozorilo letalskim prevoznikom, da bodo morali vsi potniki ob prihodu na letališče v Iranu predložiti potrdilo o negativnem molekularnem testu na COVID-19 (ne glede na status PC), ki ne bo starejše od 96 ur od vstopa. Potrdilo mora biti v angleščini ali v slovenščini, pod pogojem da potrdilo overi Veleposlaništvo Islamske Republike Iran v Ljubljani.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Sejšele (4/5)

Test mora biti opravljen pri zdravstveni organizaciji, ki je potrjena s strani ministrstva za zdravje države odhoda (Slovenije ali države odhodnega letališča). Tujim državljanom brez tega potrdila se vstop v Iran ne bo dovolil. Če bo zaradi trajanja potovanja potrdilo o negativnem testu na COVID-19 ob vstopu v Iran starejše od 96 ur, bodo potniki zdravstveno pregledani, nov test pa bodo moral opraviti le, če bodo izkazovali simptome COVID-19. Letalski prevozniki bodo lahko potnikom brez potrdila o negativnem testu prepovedali vkrcanje na letalo. V Slovenijo se iz Irana vrnete brez predložitve vseh PCT potrdil.

Vir: gov.si

Aktualne omejitve v Iranu

Skupno primerov

7.220.000

Smrti

141.000

Cepljenega je 68,5 % prebivalstva. Nošenje mask za obraz je obvezno v zaprtih javnih mestih. Če tega ne upoštevate, lahko dobite globo.

V Iranu veljajo ukrepi in omejitve, vključno z začasnim zaprtjem nebistvenih podjetij in svetišč ter odpovedjo nekaterih javnih dogodkov. Vsaka provinca lahko uvede svoje omejitve glede na stanje okužb. Lahko uvedejo tudi notranje omejitve potovanj, vključno s pomembnimi turističnimi in romarskimi območji. Hoteli se odpirajo, vendar morate to preveriti vnaprej, saj se omejitve lahko hitro spreminjajo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Poljsko (4/5)

Vir: gov.si

Poslovno bonton

Pozdravljanje

Ko se srečate z nekom v poslovnem ali uradnem kontekstu, se vedno rokujte. Kot moški morate počakati, da vidite, ali ženske iztegnejo roko, če jo ne, potem preprosto prikimajte z glavo in se nasmehnite. Položiti roko na srce je lepa gesta.

Najpogostejši pozdrav v Iranu je "salam", ki izvira iz islamskega pozdrava "Asalamu alaykum" (mir z vami). Človek bi odgovoril tudi z 'salam'.

Iranci ob odhodu običajno uporabljajo 'khoda-hafez' (naj te Bog varuje).

Prvo srečanje

Vzpostavljanje odnosa z vašimi iranskimi kolegi je ključnega pomenaPrvo srečanje naj bo osredotočeno izključno na spoznavanje. Ko je odnos vzpostavljen, lahko varno nadaljujete s poslovnimi zadevami.

Ko poslujete v Iranu, se držite formalnosti. Ko bo razmerje vzpostavljeno, vas bo vaš iranski kolega hitro začel nagovarjati z vašim imenom.

Moške se naslavlja z 'agha', ki sledi priimku. Torej bo Alan Jones 'Agha-ye Jones'. Pri ženskah bi uporabili 'khanoom'. Torej, Samantha Jones bo 'khanoom-e Jones'. Strokovnjaki z nazivi bodo obravnavani podobno, na primer 'Doctor-e Jones' .

»Small talk«

Na začetku kateregakoli sestanka začnite pogovor na temo lepot države in povprašajte o zdravju ljudi, družinah, delu, itd. Počakajte, da vaš sogovornik začne pogovor o poslovnih zadevah.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Barbados (4/5)

Točnost

Točnost v Iranu je redka, vendar se jo bo od vas pričakovalo. Če poslujete z vladnimi uradniki, bodite pripravljeni na čakanje, saj sta administracija in birokracija v Iranu lahko kaotična, kar pomeni, da bodo uradniki morda morali obravnavati pomembna vprašanja, preden vas sprejmejo. Bodite potrpežljivi in ​​vljudni.

Jezik

Čeprav bodo mnogi Iranci v poslovnem svetu in na višjih ravneh vlade dobro razumeli angleško, je kljub temu najbolje, da poskrbite za lastnega tolmača, ki vas spremlja.

Obleke

Pri poslovanju v Iranu boste opazili, da večina iranskih uradnikov in poslovnežev nosi oblačila, ki vključujejo hlače, srajco in jakno. Številni uradniki bodo nosili srajce brez ovratnika. Kravate so zelo redko v uporabi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kot moški bi od vas pričakovali, da ste oblečeni konservativno. Obleka je standardna.

Ne glede na to, ali poslujejo v Iranu ali so na obisku, morajo ženske nositi zelo konservativna oblačila, ki pokrivajo roke, noge in lase. Ko so v javnosti, morajo lase zakriti s šalomVendar pa je v zadnjem desetletju prišlo do neverjetnih sprememb na področju, kaj so oblasti pripravljene tolerirati. Ženske je sedaj mogoče videti naličene, oblečene v kavbojke in šale, ki komaj pokrivajo lase. 

Poslovni sestanek in prazniki

Če nameravate poslovati v Iranu, se je treba za sestanke dogovoriti vnaprej, tako po telefonu, kot pisno. Pred prihodom v Iran, ponovno pokličite svoje poslovne partnerje zgolj, da potrdite čas in kraj prihoda.

Delavnik poteka od sobote do četrtka, od 9. do 17. ure. Kosilo traja običajno eno uro, okoli 13. ure. Petki so prazniki in takrat ne bo potekal noben posel, zato se mu poskusite izogniti ali si ga rezervirajte za ogled Irana.

No-Rooz je glavni praznik za Irance. Čeprav so njegove korenine v zoroastrizmu, je to novoletno praznovanje sestavni del iranske kulture. Vse pisarne, podjetja, trgovine bodo zaprte za 2-3 tedne.

Drugi prazniki, na katere se morate izogniti iranskemu poslovanju, so Ramazan (mesec posta), Eid-e Fetr (praznik, ki praznuje konec Ramazana), Eid-e Ghurban (praznuje se konec romanja) in Ashura (deseti dan Muharama).

Poslovni odnosi

Preden začnete poslovati v Iranu, si zapomnite: vaš uspeh je opredeljen z vašo sposobnostjo za izgradnjo učinkovitih osebnih odnosov, v kombinaciji z jasno začrtanim in dobro predstavljenim predlogom.

Posel v Iranu je osebne narave. Številna podjetja so v družinski lasti. Tudi znotraj vlade uradniki običajno delujejo v omrežju prijateljev in sodelavcev. Če imate v Iranu vplivne prijatelje, se ne bojte prositi za njihove usluge. Vendar ne pozabite, da jih boste morali nekoč povrniti. Vse to je del poslovanja v Iranu.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Urugvaj (4/5)

Pogajanja in sprejemanje odločitev

Iranci so bistroumni poslovneži. Uživajo v barantanju in pridobivanju koncesij, zato bodite pripravljeni na dolga pogajanja.

Odločanje je lahko počasno. Najverjetneje se boste najprej srečali in pogajali z nižje rangiranimi člani družine ali državnega oddelka. Ko boste videli, da ste vredni zaupanja, boste nato spoznali več starejših in bolj vplivnih članov.

Izvajanje odločitev je prav tako počasno. Iranska birokracija in večplastna birokracija pomenita veliko čakanja. Izvajanje pritiska na nekonflikten način lahko pomaga pospešiti zadeve, čeprav je najučinkovitejša rešitev pomoč vplivne osebe.

Več iz rubrike