Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Barbados (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Barbados.
Fotografija: Želva, Barbados. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Želva, Barbados. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Barbadosu:

Počitnice

Datum

Datum leta 2022

Novoletni dan

1. januarja

1. januarja 2022

Dan Errola Barrowa

21. januarja

21. januarja 2022

Dober petek

Datum se razlikuje

15. aprila 2022

Velikonočni ponedeljek

Datum se razlikuje

18. aprila 2022

Dan narodnih herojev

28. aprila

28. april 2022

Prvi maj (praznik dela)

1. maja

1. maja 2022

V ponedeljek

Datum se razlikuje

6. junija 2022

Dan emancipacije

1. avgusta

1. avgusta 2022

Dan Kadoomenta

1. ponedeljek v avgustu

8. avgust 2022

Dan neodvisnosti

30. november

30. november 2022

božični dan

25. decembra

25. decembra 2022

Boksarski dan

26. decembra

26. december 2022

Na Barbados delovni teden običajno poteka od ponedeljka do petka, od 8.00 do 16.30. Leta 2016 je začel veljati nov Zakon o trgovinah, ki omogoča, da so nekatera podjetja med tednom in ob nekaterih državnih praznikih odprta dlje. Trgovine lahko zdaj delajo od 7. ure zjutraj ob ponedeljkih neprekinjeno do 22. ure ob nedeljah. Podjetje lahko dobi posebno dovoljenje za odprtje ob 'zaprtih dneh'. Zakon črta državne praznike iz 'zaprtih dni', razen velikega petka, velikonočne nedelje, božiča in dneva neodvisnosti. Zaradi protokolov, sprejetih zaradi covida-19 pa se ti časi lahko razlikujejo.

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Barbados obstajata dve povezani vrsti vtiča: tipa A in B. Tip vtikača A je vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča, tip B pa vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. Barbados deluje na napajalno napetost 115 V in 50 Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Barbados vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj za čas potovanja po Barbadosu.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Generalni Konzulat Barbadosa na Dunaju.

Obvestilo: Za obisk otoka ni prepisanih nobenih posebnih cepiv, razen v primeru če ste bili pred prihodom na kateri izmed destinacij, kjer razsaja rumena mrzlica. V tem primeru se morate pred vstopom cepiti proti tej bolezni. Priporočljivo je, da ste cepljeni po normativih. Gre za cepljenje proti tetanusu - davica, ošpicam, mumpsu, rdečkah in noricah. V primerih dolgega bivanja na otoku priporočajo cepljenje proti hepatitisu A in B.

Vročica denga je v državi endemična. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoralgična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droben rdečkast izpuščaj. Ostale zdravstvene nevšečnosti, ki se lahko pripetijo, so driska, morska bolezen in druge popotniške bolezni ali slabosti. Pazite, kakšno hrano in pijačo zaužijete, v primeru bolezni pa pijte veliko vode.

Barbados. Foto: Shutterstock
Barbados. Foto: Shutterstock

Glavna bolnišnica je javna bolnišnica kraljice Elizabete s 600 posteljami v Bridgetownu, po otoku pa je razporejenih več opremljenih klinik za zdravstveno in nujno pomoč. Obstaja tudi manjša zasebna bolnišnica Bayview Hospital. Medicinska skupnost vključuje specialiste, usposobljene na Karibih, v ZDA, Kanadi in Evropi.

Sanitarije in okolje skupaj upravljata Ministrstvo za zdravje in dobro počutje ter Ministrstvo za okolje in narodne lepote. Ta ministrstva so pooblaščena za izdajo potrdil o zdravju in okolju. Oddelek za varstvo okolja in BNSI imata nadzor nad razvojem okoljskih standardov, ki vključujejo standarde za vodo in odpadne vode. Barbadoška komisija za pošteno trgovanje je ustanovila Oddelek za regulacijo javnih služb, ki nadzoruje cene in standarde storitev za tri javne storitve: telefon (fiksna, mobilna in internetna), elektriko in vodo. 

Opozorilo: Potovanja po državi običajno potekajo brez težav. Kljub temu svetujemo previdnost, saj občasno prihaja do nasilnih oblik kriminalnih dejanj. Po podatkih občasno prihaja do napadov na turiste (oboroženi ropi, spolni napadi, odtujitve denarnic, torbic, nakita in drugih predmetov). 

Posebno pozornost, če se sami sprehajate stran od glavnih cest. 

Za vožnjo avtomobila po Barbadosu je potrebno pri barbadoških organih pridobiti začasno vozniško dovoljenje. Tega se pridobi na osnovi predložitve nacionalnega ali mednarodnega vozniškega dovoljenja.

Zagrožene kazni za prekrške v zvezi z drogami so zelo visoke. Svetujemo, da svojo prtljago spakirate sami.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Letališče Grantley Adams (IATA : BGI) sprejema mednarodne, regionalne in lokalne prometne, potniške in tovorne storitve. Je veliko mednarodno letališče na Barbadosu in se ponaša z več deset leti, ki prihajajo v sezoni iz Velike Britanije in Kanade, kot tudi iz Združenih držav Amerike. British Airways in Virgin Atlantic ponujata številne lete na Barbados, medtem ko je American Airlines prevladujoči prevoznik iz Združenih držav Amerike (Dallas, Miami in New York) in Kanade. Avtobusi in minibusi vozijo od letališča do Bridgetowna, Holetowna in Speightstowna, vendar je taksi najbolj priročen način, da pridete ob prihodu do vašega hotela. Barbados je edini otok na Karibih, ki ima dnevne lete v Kanado, Veliko Britanijo in Združene države Amerike. Vse povezave za mednarodne lete prek Caribbean Airlines morajo biti opravljene prek Trinidada ali Jamajke. Obstajajo tudi sezonski čarterski leti iz nekaterih evropskih destinacij. Pandemija covida-19 je zmanjšala razpoložljivost letov. Prihodnji urniki letov so odvisni od povpraševanja in omejitev potovanj ter se pogosto spreminjajo. Za trenutne vozne rede se obrnite na letalske družbe. Do danes obstaja nekaj majhnih prevoznikov z leti po vzhodnih Karibih in v San Juan v Portoriku. Regionalni prevozniki vključujejo InterCaribbean Airways, One Caribbean, Caribbean Airlines in druge. Zaradi covida-19 in motenj v letalskem prometu je bil LIAT prestrukturiran in leti le na nekaj destinacij.
 • Z ladjo: Veliko potniških ladij pristane v pristanišču v Bridgetownu. Pred terminalom je vedno veliko taksijev, kot tudi avtobusov do/od centra mesta Bridgetown. Obiskovalci morajo upoštevati, da veljajo stroge kazni za spuščanje sidra na koralnih grebenih.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Potovanje na Barbados

Trenutno je za Barbados zaradi pandemije covida-19 izdano priporočilo stopnje 4.

Dodatne informacije o potovanju na Barbados lahko najdete na: https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories/barbados-travel-advisory.html.

Omejitve glede covida-19 veljajo na Barbadosu in se lahko spremenijo v kratkem času. Zahteve za vstop za tiste, ki potujejo na Barbados, se razlikujejo glede na status cepljenja. Vsakdo, ki razmišlja o potovanju na Barbados, mora najprej preveriti najnovejše informacije lokalnih oblasti o zahtevah za mednarodne potnike, ki prihajajo v državo. Za dodatne informacije obiščite www.visitbarbados.org.

Obvestilo o zdravju pri potovalnih centrih za nadzor bolezni (CDC): https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/barbados

Če načrtujete potovanje na Barbados, poiščite aktualne podatke o koronavirusu v razdelku Coronavirus.

Med pandemijo covida-19 je bolj kot kdajkoli prej pomembno skleniti potovalno zavarovanje in preveriti, ali zagotavlja zadostno kritje. Glejte FCDO 'S smernice za tuje potovalno zavarovanje.

Za informacije o cepivih proti covidu-19 glejte stran Coronavirus.

Aktualne infomacije v povezavi s covidom-19 na Barbadosu so dostopne na: https://www.visitbarbados.org/covid-19-travel-guidelines-2022

Komercialni leti obratujejo.

Za vstop je ne glede na izpolnjevanje pogoja PCT potreben še negativen test PCR ali hitri antigenski test.

Vsi potniki morajo opraviti PCR test za covid-19 v pooblaščenem, certificiranem ali priznanem objektu/laboratoriju, ki ga opravi izvajalec zdravstvenega varstva prek posebnega vzorca in sicer v treh dneh pred prihodom na Barbados. Testi, ki jih opravite sami, hitri testi ali testi z vzorci sline, ne bodo sprejeti.

Barbados. Foto: Shutterstock
Barbados. Foto: Shutterstock

Potnikom, ki ne bodo predložili dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na covid-19, se lahko zavrne vstop v državo. Take osebe bodo morda morale ob prihodu opraviti PCR ali hitri antigenski test.

Osebe z veljavnim negativnim rezultatom PCR testa na covid-19 bodo na lastne stroške v karanteni v določenem hotelu ali odobreni vili in jih bodo dnevno spremljali glede pojava simptomov. Vse osebe v karanteni bodo morale nositi elektronsko sledilno zapestnico. Ob nedovoljenemu poseganju v elektronsko zapestnico bo poslano opozorilo organom Barbadosa.

Tudi na letališčih in na drugih vstopnih pristaniščih obstajajo postopki zdravstvenega pregleda. Pred izkrcanjem naj bo viden rezultat PCR testa za covid-19. Te rezultate bo preverilo Ministrstvo za zdravje in dobro počutje na Barbadosu. Osebe bodo nadzorovane sedem dni. Necepljeni potniki morajo pet dni (120 ur) po prihodu na Barbados opraviti drugi test PCR na covid-19. Cepljene potnike je treba ob prihodu na Barbados testirati. Če ima popotnik negativen rezultat, bo verjetno oproščen karantene.

Posebnim potnikom, ki imajo nestandardne okoliščine, ki jih je treba obravnavati, svetujemo, da se obrnejo na Ministrstvo za zdravje in dobro počutje na covid19hotline@barbados.gov.bb vsaj 72 ur pred potovanjem na Barbados, da se njihove zahteve preučijo in olajšajo. Med posebne popotnike spadajo: diplomati, osebe z zdravstvenim stanjem, ki zahteva posebno pozornost (ki jih potrdi glavni zdravnik (CMO)), invalidi ali osebe, ki potujejo z invalidnimi osebami.

Potnikom, mlajšim od petih let, ne bo treba opraviti PCR testa na covid-19, razen če so prisotni simptomi ali če ima katerikoli član potovalne skupine pozitiven rezultat testa. Mladoletniki brez spremstva bodo morali za vstop na Barbados predložiti negativen rezultat testa na covid-19.

Osebe, ki so bile cepljene proti covidu-19 ali so ga prebolele, naj s seboj prinesejo ustrezno dokumentacijo. Za prebolevnike šteje potrdilo kot veljavno, tudi če predložijo rezultat protiteles.

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Barbadosu

Skupno primerov

31.004

Smrti

265

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm, Johnson & Johnson in BBIBP. Cepljenega je 50,1 odstotka prebivalstva.

 • Maske so obvezne za koriščenje javnega prevoza in taksijev. Zmogljivost javnega prevoza je omejena na 75 odstotkov sedečih potnikov. Okna morajo ostati odprta.
 • Policijska ura velja od polnoči do 5.00 od ponedeljka do nedelje.
 • Plaže in parki se lahko uporabljajo samo za plavanje ali vadbo od 5.00 do 19.00.
 • Nošenje mask je obvezno v vseh javnih prostorih.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Poslovni bonton

Posebnih navad, ki jih je potrebno upoštevati ali spoštovati na Barbadosu, ni. Prebivalci so zelo odprti in prijazni ljudje, ki ne bodo ničesar zamerili. Veliko prebivalcev je vernih in dan začnejo z molitvijo, kakšnih posebnih običajev pa v javnosti ne izkazujejo.

 • Obleka

Za moške se obleka ali srajca in kravata običajna štejejo kot poslovna oblačila. Moški včasih nosijo »shirt-jack«, ki je podoben jakni s kratkimi rokavi tipa safari in ustrezne hlače. Za ženske je primerna obleka s krilom, s hlačami ali obleka. Večina jih nosi pete. Kavbojke in kratke hlače niso primerne, vendar so v nekaterih panogah sprejemljive.

 • Delovni čas in srečanja

Delovni čas se običajno šteje od 8.00 do 16.30, vendar se lahko zaradi protokolov, vezanih na covid-19, te ure včasih razlikujejo. Priporočljivo je, da pred obiskom podjetja preverite odpiralni čas. Za poslovna srečanja se je običajno treba predhodno dogovoriti. Srečanja ob kosilu so pogosta. Sestanki za zajtrk postajajo vse bolj sprejeti. Med sestanki je potrebno predložiti vizitke. 

 • Naziv in poslovanje

Pri poslovanju se uporabljajo strokovni ali akademski nazivi s priimkom. Strokovni ali akademski nazivi se lahko uporabljajo tudi s častnim nazivom (gospod, gospa, gospodična) s priimkom ali brez. Če nekdo nima naziva, je najbolje uporabiti njegov častni naziv in priimek. Dobro je počakati na povabilo, preden se premaknete na osnovno ime, kar se lahko zgodi kasneje kot na drugih karibskih otokih.

 • Vizitke

Z vizitkami ravnajte spoštljivo. Ko jo prejmete, jo položite v etui za vizitke. Način, kako ravnate z vizitkami, se razume kot znak, kako boste ravnali s poslovnim odnosom. Pisanje na vizitko nekoga pred njim se običajno šteje za nesramno.

 • Srečanja

Na barbadoško poslovno kulturo močno vplivata Združeno kraljestvo in Združene države Amerike, zato bodo srečanja odražala kombinacijo teh kultur. Vendar pa se prebivalci precej držijo hierarhije, zato so sestanki bolj namenjeni sporočanju informacij in odločitev, ki so že bile sprejete, ne pa razpravam.

 • Pogajanja

Prebivalci Barbadosa so običajno neposredni in povedo, kar si mislijo. Cenijo izgradnjo odnosov in harmonijo, zato se je treba izogibati trdi prodaji, taktiki pritiska in kakršnimkoli konfliktom.

 • Darilo

Dobri prijatelji in člani družine se obdarujejo za rojstne dneve, božič in druge pomembne dogodke v življenju. Darila ne smejo biti draga. Če ste povabljeni na dom nekoga, prinesite sadje, rože ali vino za gostitelje. Obdarovanje je sproščeno in ima malo protokola. Ni omejitev glede tega, kakšen ovojni papir uporabiti. Darila se praviloma odprejo, takoj ko jih prejmejo.

Vir: walkereng.weebly.com

Več iz rubrike