Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kambodžo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kambodžo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Kambodži:

  1. januar  - Novo leto
  1. januar - Dan zmage nad genocidom

11. februar 11 - Dan Meaka Bochea

8. marec - Dan žena

14., 15., 16. april (Choul Chhnam Khmer)

1. maj - dan dela

10. maj - Dam Visakh Bochea

13., 14., 15. maj - Kraljevi rojstni dan kralja Sihamoni

14. maj - Dan kraljevega oranja

1. junij- Dan otrok (mednarodno)

18. junij - Kraljevi rojstni dan kraljeve matere Monineath Sihanouk

19., 20., 21. september - Dan Pchum Ben

24. september  - Dan konstitucije in kraljevega kronanja

15. oktober  - Spominska slovesnost za kralja Norodom Sihanouk

23. oktober - Pariški mirovni sporazum

29. oktober - Kraljevo kronanje kralja

9. november  - Dan neodvisnosti

2., 3., 4. november - Festival vode in lune ter dirkanje z ladjami

10. december  - Dan človekovih pravic

Priporočena dnevnica znaša: 50 dolarjev

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Kambodžo obstajajo trije povezani tipi vtičev, A, C in G. Vtič tipa A je vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča, vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa G pa je vtič s tremi pravokotnimi zatiči, v trikotnem vzorcu. Kambodža deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP
Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Kambodžo potrebujejo vizum.

Za vizum se lahko zaprosi preko spletne aplikacije oz. preko ministrstva za zunanje zadeve.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Kambodžo.

Od 1. septembra 2015 Kambodža omogoča tudi izdajo tranzitnega vizuma (D), ki se izda le v primeru tranzita preko Kambodže. Vizum se izda maksimalno za tri dni. Zanj se lahko zaprosi preko elektronske spletne vloge na naslovu, napisanem zgoraj.

Za več informacij se obrnite na predstavništvo Kambodže v Berlinu.

Obvestilo: Bolezni, ki jih prenašajo žuželke, so v Kambodži zelo razširjene, kot so  denga,  čikungunya in  japonski encefalitis. Malarija  je pogosta tudi v nekaterih regijah, zlasti ob mejah v gorskih regijah. Prav tako so razširjene bolezni steklina, HIV, tifus, tuberkuloza in hepatitis.

Ne pijte domačega ali neoznačenega alkohola. Lahko vsebuje škodljive snovi, zlasti metanol.

Pred odhodom si  zagotovite kasko potovalno zavarovanje. Če niste zavarovani, boste morda morali plačati več 1000 dolarjev vnaprej za zdravstveno oskrbo.

Opozorilo: Svetujemo običajno pozornost zaradi žeparstva. Največ žeparstva je ob obrežjih rek in na področju Phnom Penha ter na plažah in turističnih področjih mesta Sihanoukville. Svetujemo, da državo obiščete v sklopu turistične skupine, da uporabljate izključno taksije, ki jih naroči hotel.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Sejšele (4/5)

Svetujemo pozornost pri najemu t.i. moto-taksija, ker je lahko voznik takega vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako običajno potnik ne prejme zaščitne čelade. Svetujemo, da se izogibate zborovanj in protestov.

V Kambodži je še vedno veliko število min in neeksplodiranih ubojnih sredstev. Minirana področja večinoma niso označena. Svetujemo, da se v ruralnih predelih držite glavnih cest in poti.

Kambodža ima enega najvišjih deležev prometnih nesreč v regiji. Število nesreč s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami je veliko. Večina cest je v slabem stanju, zaradi tega odsvetujemo nočne vožnje.

Za vožnjo po Kambodži potrebujete kamboško vozniško dovoljenje. Če imate mednarodno vozniško dovoljenje, lahko zaprosite za kamboško vozniško dovoljenje, ki stane 32 dolarjev.

Občasno prihaja do nesreč zaradi prenatrpanosti ali slabega vzdrževanja plovil. Plovila večinoma nimajo reševalnih jopičev ali druge varnostne opreme. V suhem obdobju (od marca do maja) se lahko zgodi, da ni ladijskega prevoza po rekah.

Kazni za posedovanje, trgovanje ali proizvodnjo drog so visoke. Zaporne kazni so lahko dolge. Razmere v zaporih so slabe.

Fotografiranje na letališčih ali v njihovi bližini oziroma v bližini vojaških postojank je prepovedano. Pred fotografiranjem ljudi, le te prosite za dovoljenje.

Vir: gov.si

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Kubo (4/5)

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

 V Kambodžo se lahko prispe na različne načine, in sicer:

Z letalom: Najbolj znani mednarodni letališči sta Phnom Penh in Siem Reap. Direktnih letov iz Slovenije ni, se pa splača pogledati na bližnja letališča (Zagreb, Muenchen, Benetke).

Glavna letalska družba je Cambodian Angkor Air, ki ima povezave med Phnom Penhom, Siem Reapom, Sihanoukvillom in letališči na Kitajskem, Tajskem in Vietnamu.

Foto: SAMRANG PRING/REUTERS
Foto: SAMRANG PRING/REUTERS

Po cesti: Meja s Tajsko je odprta med 7.00 in 20.00. Vozijo tudi avtobusi, vendar ne čez mejo oziroma vozijo iz najbližjega kamboškega mesta za mejo. Na nekaterih prehodih so na voljo taksiji, minibusi. Največ prehodov se zgodi na cestni povezavi Bangkok - Siem Reap ter mejnem prehodu Aranyaprathet/Poipet.

Z ladjo: Prihod z ladjo ni več mogoč med Koh Kongom in Sihanoukvillom.

Prehajanje meja in potovanja v in iz Kambodže

Cepljenim potnikom ob prihodu ni treba v karanteno, če predložijo potrdilo o cepljenju proti COVID-19.  Testi pred odhodom in ob prihodu niso potrebni. Vsi necepljeni potniki morajo biti v karanteni 14 dni. Tisti, ki nimajo obstoječe rezervacije v hotelu z alternativno državno karanteno, bodo morali položiti 2000 dolarjev v gotovini za kritje stroškov. Morebitna neporabljena sredstva vam bodo vrnjena. Za nadaljnji nasvet se obrnite na najbližje veleposlaništvo ali konzulat Kambodže. V Slovenijo se iz Kambodže vrnete brez predložitve vseh PCT potrdil.

Aktualne omejitve v Kambodži

Skupno primerov

136.000

Smrti

3.055

Cepiva, ki so v uporabi so Pfizer, Janssen, CoronaVac, AZ, Moderna, Sinopharm in Sputnik V. Trenutno je cepljenega 84,4% prebivalstva.

Kamboška vlada lahko ponovno uvede omejitve gibanja, zapore ali policijsko uro po vsej Kambodži, da upočasni širjenje izbruhov COVID-19. Upoštevajte nasvete lokalnih oblasti, saj se lahko policijska ura in omejitve gibanja hitro spremenijo. Iz zdravstvenih razlogov morate nositi maske zunaj in na srečanjih.

Vir: smarttraveller.com

Poslovni bonton

Obleke

Ženske naj bi se oblekle bolj konzervativno, vsaj hlače v višini kolen. Kratke hlače so vedno bolj dopustne v večjih mestih. Moški nosijo obleke.

Točnost

Točnost je cenjena v kamboški poslovni kulturi. Prihod pozneje od dogovorjenega časa, se lahko razlaga kot pomanjkanje spoštovanja do osebe, s katero se srečujete.

Pozdravljanje

Stiski rok so pogosti, vendar ne bodite preveč odločni, saj se to lahko razlaga kot agresija. Ko se boste srečali v skupini, se morate najprej seznaniti z najvišjo hierarhično uvrščeno osebo. Podobno morate predstaviti ljudi v svoji ekipi. To omogoča vašemu kamboškemu kolegu, da razume dinamiko vaše skupine.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Šrilanko (4/5)

Naslavljanje

Poslovneže običajno naslavljajo z "gospod", ki mu sledi ime, in "gospa" za ženske. Nekateri višji menedžerji v kamboških podjetjih imajo lahko naziv „Vaša ekscelenca“.

Vizitke

Medtem ko angleščina v Kambodži postaja vse bolj razširjena, se priporoča, da kot tujec poskusite ugotoviti, ali vaš kamboški kolega tekoče govori angleško. Če ne, je priporočljivo uporabiti tolmača, da zagotovite nemoteno komunikacijo na sestanku.

Pri prejemanju ali ponujanju vizitk uporabljajte desno roko ali obe roki. Pomembno je, da z vizitko kamboškega poslovnega kolega ravnate spoštljivo, saj je splošno prepričanje, da način ravnanja z vizitko nakazuje prihodnje morebitno poslovno sodelovanje.  

»Small talk«

Kambodžani se pogosto pogovarjajo pred začetkom srečanj. Ustvarjanje in vzdrževanje harmonije je v kamboški poslovni kulturi zelo cenjeno. Tukaj odmislite svoje pogajalske tehnike. Namesto tega si vzemite čas za spoznavanje kolegov in pomagajte vzdrževati harmonijo.

Sestanki

Na sestanku se skoraj vedno izkaže spoštovanje najvišji osebi. Najvišja oseba običajno narekuje trajanje in potek razprave na sestanku. Sestanki se običajno ne držijo togega urnika ali dnevnega reda. Nadaljevali se bodo, dokler vsi udeleženci ne bodo menili, da je bilo vse, kar jih zanima, zadovoljivo obdelano. Obdobja tišine skozi celotno srečanje so sprejeta in pričakovana.

Najbolje je, da dvakrat preverite jasnost izjav, če niste prepričani o pomenu povedanega. Kambodžani uporabljajo izraz „da“ za različne pomene, od katerih vsi ne pomenijo strinjanja. Barantanje je običajno pričakovano. 

Poslovanje

Korespondenca bi morala biti naslovljena na višje odločevalce. Za odločitve si pogosto vzamejo precej časa, saj o njih debatirajo vsi člani hierarhije.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v ZDA (4/5)

Hrana

Kambodžani cenijo osebni stik, ko se ukvarjajo s poslom. Družabne dejavnosti, kot je prehranjevanje, pomagajo graditi zaupanje med potencialnimi poslovnimi partnerji. Zato svetujemo, da svoje poslovne partnerje po sestanku povabite na kosilo ali večerjo.

Darila

Za darila priporočamo cvetje, sladkarije in sadje. Izročiti jih morate z obema rokama.

Tabu teme in korupcija

O Rdečih Kmerih raje ne govorijo, vendar če vljudno pristopite, vam bodo z veseljem odgovorili. Na indeksu zaznave korupcije (2017) je Kambodža uvrščena na 161. mesto od 180 držav in je prejela oceno 21 (na lestvici od 0 do 100). Ta ocena kaže, da je javni sektor v državi precej skorumpiran.

Vir: culturalatlas.sbs.com.au

Več iz rubrike